Zlepší imunitu, odstráni zápaly a zničí nádory. Túto rastlinku má každý doma, len škoda, že málokto ju pravidelne používa.
Ten malý zelený zázrak oceňujú najme v stredomorskej kuchyni, ale nájde sa aj v americkej či dokonca africkej. Nádherne vaše jedlo rozvonia a zároveň pridá chuť do všetkého, či už do polievok, omáčok alebo mäsa. Je považovaný za jednu z najlepších a zároveň najliečivejších rastlín svojho druhu.
Petržlenová vňať! Tak málo o nej vieme a pritom ju tak často používame. Okrem toho, že ju pridávame do varených jedál, robí sa z nej aj vynikajúci čaj, ktorý má účinky na nezaplatenie.
Pri tepelnej úprave strácajú listy arómu a chuť, no netýka sa to len vňate. Vzhľadom k odolnosti voči chladu, sa môže skladovať aj na niekoľko mesiacov a pritom nestratí svoje vlastnosti. Ak sa chcete sa dozvedieť niečo o využití petržlenu viac, pokračujte v čítaní tohto článku.
- Prevencia pred nedostatkom vitamínov
Pri zmienke o vitamíne C nám hneď napadne citrón. Avšak petržlen ho má až 4-násobne viac. Taktiež obsahuje množstvo keratínu, vitamínov A a B, kyselinu listovú a askorbovú. Je preto ideálnou voľbou pri nedostatku vitamínov v zimnom období.
- Bojuje proti rakovinovým nádorom
Petržlenový olej dokáže spomaliť rast a šírenie rakovinových buniek. To sa týka hlavne ochorenia v pľúcach a bruchu.
Často sa používa pri liečbe dny a artritídy. Zápasí s koreňom problému – zápal. Odvar z tejto bylinky je nepostrádateľný v kozmetike, pretože účinne lieči akné a rýchlo odstraňuje začervenanie, vrátane bodnutia hmyzom. Pomáha aj pri zápale stredného ucha.
Naše telo je napadané neurotixínami, ktoré sú obsiahnuté najmä v produktoch pre domácnosť (napríklad acetón) a v pesticídoch. Šťava z petržlenu má pozitívny vplyv na centrálny a periférny nervový systém, chrániaci vás pred škodlivými účinkami toxínov.
Petržlenový čaj
Pripravte si čaj z petržlenovej vňate, ktorý nebude o nič horší, ako si kupujete v obchodoch alebo v lekárňach.
Potrebujete:
– 50 g petržlenovej vňate
– 500 ml vody
– 1/2 citrónu
– 1 ČL medu
Priveďte vodu k varu, pridajte k nej nasekanú vňať a citrón. Nechajte na ohni 5 minút a odstavte zo sporáka, aby vychladol. Až po vychladení nápoj preceďte a pridajte k nemu med. Hotovo!
Ešte jedna informácia na koniec: Petržlenová vňať má zosvetľujúci efekt – bieli kožu a zubnú sklovinu. Zvyšok čaju si môžete dať zamraziť na neskoršie a kocky ľadu použiť na kozmetické účely.
Zdroj:sovkusom.ru