Zemiakový koláč s ovčím syrom
V tomto článku si predstavíme recept na zemiakový koláč s ovčím syrom. Koláčik sa podáva teplý. Je vhodný ako príloha k obľúbenej rybe/mäsku alebo aj ako slané raňajky napríklad s bielym jogurtom. Tak prečo túto slanú pochúťku nevyskúšať ešte dnes?
Tento slaný koláč je jednoduchý na prípravu a pochutia si na ňom deti aj dospelí. A ak po jeho zjedení ešte budú mať chuť na sladké, ako inšpirácia môže slúžiť recept na jablkový koláč s makom a škoricou.
Ingrediencie
Na prípravu zemiakového koláča budeme potrebovať:
- 2 väčšie zemiaky
- 4 mrkvy
- 6-7 lístkov čerstvej bazalky
- 100 g ovčieho zrejúceho syru Kozí vŕšok
- sušený tymián
- štipku soli
- provensálske bylinky
- 2 vajcia
- pór
- 1 strúčik cesnaku
- 3 pl olivového oleja
- kúsok masla
Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.
Postup
Pór s cesnakom si nakrájame nadrobno a opražíme na 2pl olivového oleja. Najprv opražíme pórik a potom pridáme cesnak. Zemiaky si umyjeme/očistíme a najemno postrúhame do misky. Takisto pridáme aj mrkvu, nasekanú čerstvú bazalku a ovčí syr.
Postupne pridáme tymián, oregáno a vajíčka. Nakoniec použijeme opražený pór s cesnakom, soľ a provensálske bylinky. Zemiakové cesto poriadne premiešame, dáme do formy a povrch vyhladíme. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C cca 30 minút. Formu treba potrieť buď maslom alebo iným tukom, aby koláč neprihorel.
Dobrú chuť!