Zemiakový koláč s ovčím syrom

zemiakovy-kolac

V tomto článku si predstavíme recept na zemiakový koláč s ovčím syrom. Koláčik sa podáva teplý. Je vhodný ako príloha k obľúbenej rybe/mäsku alebo aj ako slané raňajky napríklad s bielym jogurtom. Tak prečo túto slanú pochúťku nevyskúšať ešte dnes?

Tento slaný koláč je jednoduchý na prípravu a pochutia si na ňom deti aj dospelí. A ak po jeho zjedení ešte budú mať chuť na sladké, ako inšpirácia môže slúžiť recept na jablkový koláč s makom a škoricou.

Ingrediencie

Na prípravu zemiakového koláča budeme potrebovať: 

  • 2 väčšie zemiaky
  • 4 mrkvy
  • 6-7 lístkov čerstvej bazalky
  • 100 g ovčieho zrejúceho syru Kozí vŕšok
  • sušený tymián
  • štipku soli
  • provensálske bylinky
  • 2 vajcia
  • pór
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 pl olivového oleja
  • kúsok masla

Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.

Postup

Pór s cesnakom si nakrájame nadrobno a opražíme na 2pl olivového oleja. Najprv opražíme pórik a potom pridáme cesnak. Zemiaky si umyjeme/očistíme a najemno postrúhame do misky. Takisto pridáme aj mrkvu, nasekanú čerstvú bazalku a ovčí syr.

Postupne pridáme tymián, oregáno a vajíčka. Nakoniec použijeme opražený pór s cesnakom, soľ a provensálske bylinky. Zemiakové cesto poriadne premiešame, dáme do formy a povrch vyhladíme. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C cca 30 minút. Formu treba potrieť buď maslom alebo iným tukom, aby koláč neprihorel.

Dobrú chuť!