Zeleninové jedlá
Zeleninové jedlá nemusia byť mdlé a určené len pre vegetariánov či vegánov. Prinášame vám niekoľko chutných receptov, ako si zaradiť viac zeleninových jedál do svojej výživy. Navyše pri nich dodržíte aj zásady delenej stravy.
Suroviny
- 1 stredne veľká cuketa
- 1 čajová lyžička rastlinného oleja
- 2 veľké šampiňóny
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, čerstvé alebo sušené bylinky
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice pochúťkovej smotany
- 100 g listového šalátu
Ošúpanú cuketu pozdĺžne prepolíme, lyžicou odstránime jadierka a opražíme ich na malom množstve oleja spolu s pokrájanými šampiňónmi. Pridáme roztlačený strúčik cesnaku a ochutíme soľou a bylinkami. Touto zmesou potom naplníme obe polovice cukety. Zalejeme vajcom rozšľahaným so smotanou a štipkou soli a zapečieme vo vyhriatej rúre. Podávame s listovým šalátom.
Dusená zelená fazuľa
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 200 g zelenej fazuľky
- 2 paradajky
- soľ
- majorán
Postup
Na oleji orestujeme zelenú fazuľku a chvíľu dusíme. Pridáme ošúpané a nakrájané paradajky, soľ a majorán a podusíme do polomäkka.
Tip: Ak chcete do jedálnička zaradiť viac strukovín, vyskúšajte aj recepty z červenej šošovice.
Špargľové závitky
- 150 g uvarenej špargle
- 50 g hydinovej šunky
- 1 čajová lyžička rastlinného masla
- 1 vajce
- 50 ml bieleho jogurtu
- soľ
- mleté zelené korenie
- štipka mletého muškátového orieška
- 50 g tvrdého syra ( 30 % t.v.s. )
Postup
Uvarené špargle zavinieme do plátkov šunky. Poukladáme do zapekacej misy vymastenej maslom. Zalejeme vajcom rozšľahaným s jogurtom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Posypeme postrúhaným tvrdým syrom a dáme zapiecť.
Grilovaná zelenina
- 1/2 baklažánu
- 1/2 strednej cukety
- 1 paradajka
- 2 veľké šampiňóny
- zmes korenia na grilovanú zeleninu
- 1 čajová lyžička olivového oleja
Postup
Zeleninu a šampiňóny nakrájame na hrubšie plátky, okoreníme a dáme na 30 minút odstáť. Grilovaciu panvicu potrieme olejom, rozohrejeme a poukladáme do nej pripravenú zeleninu. Grilujeme asi 3 minúty z každej strany.
Poukladaný patizón
- 100 g patizónu
- 1 stredne veľký zemiak
- 1 paradajka
- 1 čajová lyžička olivového oleja
- malá viazanička kôpra
- 30 g syra s modrou plesňou
- 50 ml pochúťkovej smotany
- 1 vajce
- soľ
Postup
Patizón pokrájame na tenké plátky, ošúpaný surový zemiak a sparenú, ošúpanú paradajku na kolieska. Do ohňovzdornej misy vymastenej olejom uložíme vrstvy patizónu, paradajok a zemiakov, posypeme kôprom a nastrúhaným syrom. Zalejeme pochúťkovou smotanou rozmiešanou s vajcom a soľou. Prikryté zapekáme asi 30 minút.
Karfiol na orientálny spôsob
- 1/2 stredne veľkého karfiolu
- 2 paradajky
- 1 čajová lyžička oleja
- 1/2 cibule
- 6 stredne veľkých šampiňónov alebo húb
- soľ, zmes orientálneho korenia
- 1 polievková lyžica suchého červeného vína
- 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate
Postup
Karfiol rozobraný na ružičky uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Na rozohriatom oleji orestujeme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme šampiňóny alebo huby pokrájané na väčšie kúsky, osolíme, okoreníme a dusíme asi 2 minúty. Pridáme nakrájané paradajky, podlejeme vývarom z karfiolu a dusíme ďalších 5 minút. Prilejeme červené víno a necháme minútu dôjsť. Pridáme uvarený karfiol a pred servírovaním posypeme petržlenovou vňaťou.
Lečo s cuketou
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1/2 póru
- 1 paprika
- celé čierne korenie, celé nové korenie. rasca
- 1 stredná cuketa
- 2 paradajky
- 1 vajce
- soľ
Postup
V panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom pór pokrájaný na hrubšie kolieska. Pridáme papriku pokrájanú na pásiky, korenie, rascu a dusíme asi 5 minút. Pridáme cuketu aj ošúpané paradajky pokrájané na väčšie kocky a chvíľu dusíme. Zalejeme rozšľahaným vajcom, miešame, kým nezhustne a dochutíme soľou.