Zeleninové jedlá

Zeleninové jedlá nemusia byť mdlé a určené len pre vegetariánov či vegánov. Prinášame vám niekoľko chutných receptov, ako si zaradiť viac zeleninových jedál do svojej výživy. Navyše pri nich dodržíte aj zásady delenej stravy.

Suroviny

  • 1 stredne veľká cuketa
  • 1 čajová lyžička rastlinného oleja
  • 2 veľké šampiňóny
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, čerstvé alebo sušené bylinky
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice pochúťkovej smotany
  • 100 g listového šalátu

Ošúpanú cuketu pozdĺžne prepolíme, lyžicou odstránime jadierka a opražíme ich na malom množstve oleja spolu s pokrájanými šampiňónmi. Pridáme roztlačený strúčik cesnaku a ochutíme soľou a bylinkami. Touto zmesou potom naplníme obe polovice cukety. Zalejeme vajcom rozšľahaným so smotanou a štipkou soli a zapečieme vo vyhriatej rúre. Podávame s listovým šalátom. 

Dusená zelená fazuľa

  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 200 g zelenej fazuľky
  • 2 paradajky
  • soľ
  • majorán

Postup

Na oleji orestujeme zelenú fazuľku a chvíľu dusíme. Pridáme ošúpané a nakrájané paradajky, soľ a majorán a podusíme do polomäkka.

Tip: Ak chcete do jedálnička zaradiť viac strukovín, vyskúšajte aj recepty z červenej šošovice.

Špargľové závitky

  • 150 g uvarenej špargle
  • 50 g hydinovej šunky
  • 1 čajová lyžička rastlinného masla
  • 1 vajce
  • 50 ml bieleho jogurtu
  • soľ
  • mleté zelené korenie
  • štipka mletého muškátového orieška
  • 50 g tvrdého syra ( 30 % t.v.s. )

Postup

Uvarené špargle zavinieme do plátkov šunky. Poukladáme do zapekacej misy vymastenej maslom. Zalejeme vajcom rozšľahaným s jogurtom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Posypeme postrúhaným tvrdým syrom a dáme zapiecť.

Grilovaná zelenina

  • 1/2 baklažánu 
  • 1/2 strednej cukety
  • 1 paradajka
  • 2 veľké šampiňóny
  • zmes korenia na grilovanú zeleninu
  • 1 čajová lyžička olivového oleja

Postup

Zeleninu a šampiňóny nakrájame na hrubšie plátky, okoreníme a dáme na 30 minút odstáť. Grilovaciu panvicu potrieme olejom, rozohrejeme a poukladáme do nej pripravenú zeleninu. Grilujeme asi 3 minúty z každej strany.

Poukladaný patizón

  • 100 g patizónu
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 paradajka
  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • malá viazanička kôpra
  • 30 g syra s modrou plesňou
  • 50 ml pochúťkovej smotany
  • 1 vajce
  • soľ

Postup

Patizón pokrájame na tenké plátky, ošúpaný surový zemiak a sparenú, ošúpanú paradajku na kolieska. Do ohňovzdornej misy vymastenej olejom uložíme vrstvy patizónu, paradajok a zemiakov, posypeme kôprom a nastrúhaným syrom. Zalejeme pochúťkovou smotanou rozmiešanou s vajcom a soľou. Prikryté zapekáme asi 30 minút.

Karfiol na orientálny spôsob

  • 1/2 stredne veľkého karfiolu
  • 2 paradajky
  • 1 čajová lyžička oleja
  • 1/2 cibule
  • 6 stredne veľkých šampiňónov alebo húb
  • soľ, zmes orientálneho korenia
  • 1 polievková lyžica suchého červeného vína
  • 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate

Postup

Karfiol rozobraný na ružičky uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Na rozohriatom oleji orestujeme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme šampiňóny alebo huby pokrájané na väčšie kúsky, osolíme, okoreníme a dusíme asi 2 minúty. Pridáme nakrájané paradajky, podlejeme vývarom z karfiolu a dusíme ďalších 5 minút. Prilejeme červené víno a necháme minútu dôjsť. Pridáme uvarený karfiol a pred servírovaním posypeme petržlenovou vňaťou.

Lečo s cuketou

  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1/2 póru
  • 1 paprika
  • celé čierne korenie, celé nové korenie. rasca
  • 1 stredná cuketa
  • 2 paradajky
  • 1 vajce
  • soľ

Postup

V panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom pór pokrájaný na hrubšie kolieska. Pridáme papriku pokrájanú na pásiky, korenie, rascu a dusíme asi 5 minút. Pridáme cuketu aj ošúpané paradajky pokrájané na väčšie kocky a chvíľu dusíme. Zalejeme rozšľahaným vajcom, miešame, kým nezhustne a dochutíme soľou.