Zapekané cestoviny – s kuracím mäsom a zeleninou, vegetariánske zapečené fusilli
Zapekané cestoviny predstavujú variabilnú a chutnú kategóriu jedál, ktorá si získala popularitu vďaka jednoduchosti prípravy a širokej škále chutí. Ako pripraviť zapekané cestoviny s kuracím mäsom a zeleninou a aké existujú ďalšie recepty na zapečené cestoviny?
Či už niekto preferuje mäsové, vegetariánske alebo vegánske varianty, zapečené cestoviny uspokoja chuťové poháriky celej rodiny. Aký je však skutočný príbeh zapekaných cestovín?
Obsah článku
História zapekaných cestovín
História zapekaných cestovín siaha až do staroveku. Prvé zmienky o pečení cestovín sa objavujú v starovekom Grécku a Ríme, kde sa cestoviny piekli v hlinených nádobách s rôznymi prísadami ako napríklad syrom, olivovým olejom a bylinkami.
V stredoveku sa zapekané cestoviny stali populárne v celej Európe. V Taliansku sa toto jedlo nazýva „pasta al forno“ a teší sa veľkej obľube v rôznych regiónoch s rôznymi typickými receptami. V severnom Taliansku sa napríklad často používajú mäsové a syrové omáčky, zatiaľ čo v južnom Taliansku sa preferujú zeleninové a morské plody.
Zapekané cestoviny sa stali populárne aj v iných častiach sveta, ako napríklad v Spojených štátoch amerických, kde sa v 19. storočí stali súčasťou taliansko-americkej kuchyne. V tomto období sa do zapekaných cestovín začali pridávať aj ingrediencie typické pre americkú kuchyňu, ako napríklad paradajková omáčka a mäsové guľky.
V 20. storočí sa zapekané cestoviny stali populárnym jedlom v domácnostiach aj reštauráciách vďaka jednoduchosti prípravy a širokej škále chutí. V súčasnosti existuje nespočetné množstvo receptov na zapekané cestoviny, ktoré sa líšia ingredienciami, omáčkami a spôsobom prípravy.
Niektoré z najznámejších typov zapekaných cestovín sú:
- Lasagne: Klasické talianske jedlo s vrstvami cestovín, mäsovej omáčky, bešamelovej omáčky a syra.
- Mac and cheese: Americké jedlo s cestovinami, syrom a bešamelovou omáčkou.
- Tuna casserole: Americké zapekané cestoviny s tuniakom, majonézou, hráškom a syrom.
- Pastitsio: Grécke zapečené cestoviny s mletým mäsom, bešamelovou omáčkou a syrom.
- Macaroni au gratin: Francúzske zapečené cestoviny s bešamelovou omáčkou a syrom.
Na Slovensku sa zapekané cestoviny stali populárnymi v 70. a 80. rokoch minulého storočia a dodnes patria medzi obľúbené jedlá v domácnostiach aj reštauráciách.
Ingrediencie a variácie zapečených cestovín
Základom zapekaných cestovín sú cestoviny, ktoré sa uvaria podľa návodu na obale. Najčastejšie sa používajú cestoviny typu penne, fusilli alebo makaróny. K cestovinám sa pridávajú rôzne ingrediencie, ako napríklad:
- Mäso: Mleté mäso (hovädzie, bravčové, kuracie), šunka, klobása, slanina
- Zelenina: Brokolica, paprika, mrkva, hrášok, kukurica, cuketa, huby
- Syry: Mozzarella, parmezán, eidam, syr niva, ricotta
- Omáčky: Bešamelová omáčka, paradajková omáčka, smotanová omáčka
- Ďalšie ingrediencie: Vajcia, cibuľa, cesnak, bylinky, korenie
Príprava a pečenie
Zapekané cestoviny sa pripravujú pomerne jednoducho. Uvarené cestoviny sa zmiešajú s ostatnými ingredienciami a vložia sa do zapekacej misky. Miska sa vloží do rúry predhriatej na 180 °C a pečie sa cca 20-30 minút, kým povrch nie je zlatohnedý a syr roztopený. Príprava je jednoduchá, no to nie je všetko!
Tipy a triky
- Pre extra chrumkavosť sa pred pečením môže povrch zapekaných cestovín posypať strúhankou.
- Ak sa má dosiahnuť krémová konzistencia, do zmesi treba pridať smotanu na varenie alebo jogurt.
- Pre pikantnú chuť sa môžu pridať chilli papričky alebo pikantná klobása.
- Zapekané cestoviny sa môžu pripraviť aj v menších zapekacích miskách ako porciované jedlo.
Zapekané cestoviny môžu byť aj zdravým a vyváženým jedlom. Namiesto mäsa sa môže pridať tofu, tempeh (výrobok zo sóje) alebo fazuľa. Zelenina sa taktiež môže použiť – či už grilovaná alebo dusená. Namiesto plnotučného syra je vhodné použiť nízkotučný syr alebo syr s nižším obsahom soli.
Zapekané cestoviny s kuracím mäsom a zeleninou
Zapekané cestoviny s kuracím mäsom a zeleninou sú chutné a výživné jedlo, ktoré je ideálne na obed alebo večeru. Je to sýta a vyvážená kombinácia cestovín, bielkovín formou kuracieho mäsa a zdravých zeleninových ingrediencií.
Na prípravu zapekaných cestovín s kuracím mäsom a zeleninou budú potrebné nasledujúce ingrediencie:
- 400 g cestovín (napr. penne alebo fusilli)
- 2 kuracie prsia, nakrájané na kocky
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 brokolica, rozobratá na ružičky
- 100 g mrazeného hrášku
- 1 šálka paradajkového pretlaku
- 100 g strúhaného syra (napríklad parmezán alebo ementál)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Čerstvá bazalka na ozdobenie
Postup prípravy zapekaných cestovín s kuracím mäsom a zeleninou je jednoduchý:
- Rúru treba predhriať na 180 stupňov Celzia.
- V hrnci s osolenou vriacou vodou sa uvaria cestoviny podľa pokynov na obale, avšak o minútu kratšie, než je odporúčaný čas varenia. Potom sa cestoviny scedia a odložia stranou.
- Na panvici sa rozohreje olivový olej a kocky kuracieho mäsa sa dozlatista opražia. Potom sa vyberú z panvice a odložia sa na tanier.
- Do rovnakej panvice sa pridá cibuľa a cesnak a opražia sa dozlatista. Potom treba pridať nakrájanú papriku, brokolicu a mrazený hrášok a zelenina sa dusí, kým nezmäkne.
- Pridá sa nakrájané kuracie mäso a dusí sa spolu so zeleninou, kým nie je úplne prepečené.
- Do zmesi sa pridá paradajkový pretlak a dobre sa premieša. Osolí a okorení sa podľa chuti.
- Do zapekacej misy alebo pekáča sa dajú uvarené cestoviny a premiešajú sa s kuracím mäsom.
- Cestoviny sa na povrchu posypú strúhaným syrom a vložia sa do predhriatej rúry.
- Zapekané cestoviny sa pečú asi 20 – 25 minút, kým sa syr na povrchu dozlatista nezohreje a cestoviny sa dobre neprepečú.
- Po vytiahnutí z rúry sa jedlo nechá chvíľu odpočívať, potom sa podáva posypané čerstvou bazalkou.
Tu sú tipy, ako by sa dal tento recept na zapekané cestoviny ešte obohatiť:
- Môže sa pridať aj iná zelenina, napríklad cuketa, kukurica alebo huby.
- Pre pikantnú chuť sa môžu pridať chilli papričky alebo pikantná klobása.
- Namiesto kuracích pŕs je možné použiť kuracie stehná.
- Ak niekto chce, môže do zmesi pridať aj vajcia.
- Zapekané cestoviny sa pred podávaním môžu posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
Týmto jednoduchým postupom sa dosiahne skvelá a chutná večera, ktorú ocenia nielen blízki, no s istotou aj hostia. Zapekané cestoviny s kuracím mäsom a zeleninou sú skvelou voľbou pre každú príležitosť a môžu sa stať aj skutočne obľúbeným jedlom.
Vegetariánske zapečené cestoviny
Vegetariánske zapečené cestoviny sú skvelou alternatívou k jedlám z mäsa a ponúkajú širokú škálu chutí a možností. Recept je jednoduchý. Ich príprava spočíva v odstránení mäsa a pridaní rôznych druhov zeleniny, syrov, omáčok a korenín, aby sa vytvorilo jedlo podľa predstáv jednotlivca.
Na prípravu vegetariánskych zapečených cestovín budú potrebné tieto ingrediencie:
- 400 g cestovín (napr. penne, fusilli)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 cuketa, nakrájaná na kocky
- 1 baklažán, nakrájaný na kocky
- 200 g cherry paradajok
- 100 g strúhaného syra
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. bazalka, oregano)
Postup prípravy cestovín je veľmi jednoduchý:
- Rúra sa predhreje na 180 °C.
- Cestoviny sa uvaria podľa návodu na obale.
- Na panvici sa rozohreje olivový olej a dozlatista sa na ňom opečie cibuľa a cesnak.
- Pridá sa paprika, cuketa a baklažán a zelenina sa dusí, kým nie je zmäknutá.
- Následne sa pridajú cherry paradajky a dusia sa ďalších pár minút.
- Do panvice sa pridajú uvarené cestoviny, strúhaný syr, soľ a korenie. Zmes treba dobre premiešať.
- Zmes sa preleje do zapekacej misky a pečie sa v rúre asi 20 minút, kým povrch nie je zlatohnedý a syr roztopený.
- Pred podávaním sa zapečené cestoviny posypú čerstvými bylinkami.
Vegetariánske zapečené cestoviny sú chutné, výživné a jednoduché na prípravu. Taktiež existujú rôzne variácie prípravy, ako je napríklad pridanie bešamelovej omáčky, pridanie rôznych druhov korenia (kari, oregano alebo bazalka) a nahradenie zeleniny hubami a tofu syrom.
Zapekané cestoviny ponúkajú nekonečné možnosti variácií a chutí. Môže sa experimentovať s rôznymi ingredienciami a nájsť kombináciu, ktorá človeku chutí najviac. Zapekané cestoviny sú ideálnym jedlom pre rýchle a chutné jedlo počas týždňa na jednoduchý obed alebo večeru, no aj pre slávnostné príležitosti.