Čo sú vitamíny a minerálne látky
Ako už viete, tak sacharidy, proteíny a tuky, označované ako makroživiny, či makronutrienty, zásobujú telo energiou pre tréning a dodávajú materiál nevyhnutný pre zotavenie, obnovu a opravu tkaniva. Vitamíny, minerálne látky a ďalšie rastlinné chemikálie sa označujú ako mikroživiny alebo mikronutrienty, pretože ich potrebujeme iba v malých množstvách.
Vitamíny a minerály samy o sebe neposkytujú energiu, skôr umožňujú, či aktivujú uvoľnenie energie z potravy, teda sa správajú ako katalyzátory alebo ak chcete ,, štartéry „.
Niektoré vitamíny a minerálne látky sú zapojené doručovaním kyslíka do svalov a do ďalších tkanív. Iné sú zabudované do telesných štruktúr ( napríklad kostí ) a zastávajú životne dôležité funkcie pri liečení a ochrane tkanív pred poškodením, ktoré sa objavuje v súvislosti s tréningom. Príjem určitých antioxidantov a fytochemikálií stravou, má vplyv na zdravie tkanív a buniek.
Na rozdiel od makroživín, teda sacharidov a proteínov sa načasovanie vitamínového a minerálneho príjmu nezdá tak dôležité. Rad vitamínov a minerálnych látok ovplyvňuje výkonnosť a taktiež sú potrebné pre zdravie. To, ako ovplyvňujú okamžitý výkon, sa v niektorých športových kruhoch preceňuje.
Napríklad vitamíny skupiny B sú zapojené do uvoľňovania energie z potravy a niektoré z nich sú skutočne využívané v postupnom procese metabolizácie sacharidov, tukov a bielkovín.
Niektoré sú súčasťou enzýmov, či koenzýmov, ktoré vstupujú do chemických reakcií. Vitamíny skupiny B si ukladá telo a využíva ich podľa potreby. Marketing vytvára dojem, že potrebujete počas cvičenia určitý vitamín, čo je jednoducho klam a omyl.
Kvôli zdraviu a optimálnemu výkonu, by sa mali živiny dodávať denne. A to z toho dôvodu, že chceme nahradiť tie malé množstvá, ktoré sa spotrebovali počas tréningu a bežných telesných funkciách. Aj keď sa nestaneme deficitní po dni, a dokonca ani po týždni, tak napriek tomu telo potrebuje denne živiny, aby mohlo optimálne fungovať. Naviac sa mikronutrienty počas dňa lepšie vstrebávajú v menších množstvách ako vo veľkých jednorázových dávkach.
A to je jeden z mnohých dôvodov, prečo je zdravšie jesť vyvážené jedlá, ktoré sú zložené aspoň z troch potravinových skupín, ako dajme tomu, samé škroby, ktoré možno dodajú nejaké mikroživiny, ale je menej pravdepodobné, že ich poskytnú v širšom spektre.
Okrem toho niektoré mikronutrienty fungujú lepšie ako súčasť tímu, ako samostatne. Takže konzumovať zmiešanú stravu je lepšie ako užívať nejaký izolovaný suplement. Pokiaľ je v strave prítomný, napríklad vitamín C, tak nepotrebujete už toľko vitamínu E.
Potraviny dodávajú vitamíny, minerálne látky a antioxidanty, ktoré veľmi dobre pôsobia spoločne. Ak sú živiny získavané zo stravy, tak najčastejšie sú v nej obsiahnuté v množstve, ktoré je rozumné a nie nadbytočné – pokiaľ sú niektoré suplementy konzumované pravidelne, čím nahradzujú pestrú stravu, tak dodávajú také veľké množstvá, že môžu spôsobiť nevyváženosť alebo dokonca dosiahnuť toxickú úroveň. Ďalšia vec, že ,, bioinžiniersky “ upravené potraviny často obsahujú len niektoré, ale nie všetky živiny.
Ovocie, zelenina a celozrnné produkty obsahujú všetky typy fytochemikálií, čo sú chemické látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinách a majú prospešné účinky na zdravie a antioxidačné vlastnosti. Nie je rozumné ich užívať v podobe výživových doplnkov, pretože, pokiaľ sú v takto izolovanej a koncentrovanej forme, tak sa preukázalo, že niektoré z nich majú škodlivý efekt.
Napríklad vitamín C, užívaný vo vysokých dávkach sa stáva prooxidantom. V skutočnosti uvádzajú súčasné výskumy, že užívanie určitých antioxidantov ( beta-karotén, vitamíny A a E ) vedie k zvýšenej miere mortality alebo úmrtnosti. Žiadne takéto negatívne výstupy, v súvislosti s konzumáciou väčšieho množstva ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov sa neobjavili.