Tipy na zdravú večeru
Podávanie zdravých jedál na večierku nie je niečo, čo by urobil ktokoľvek v 60. rokoch minulého storočia. V tom čase boli bohaté a ťažké jedlá základom večere a hostia boli rozmaznávaní nadbytkom krémových, mastných jedál typických pre špeciálne príležitosti.
V zdedenej škatuľke s receptami od babičky sú totiž presne také recepty. Poskytuje skutočný pohľad do minulosti. Vo vnútri je zastrčených (spolu s receptami na tvarohový koláč) niekoľko jedálnych lístkov a nákupných zoznamov na vychýrené večere.
Jedlá boli bohaté na mäso, škrob, maslo a smotanu. Nákupný zoznam vždy obsahoval alkohol. Časy sa však menia. Skúsenosti s organizovaním večere ukazujú, že hostia dnes naozaj oceňujú ľahké, čerstvé a zdravé jedlo. Od stola odchádzajú so zvláštnym pocitom, no nie preplnení.
Ak niekto hľadá zdravé recepty na večeru, poprípade diétne jedlá na zdravý žalúdok, môže vyskúšať nasledujúce menu. S trochou kreativity a plánovania budú hostia oslnení kuchárskymi schopnosťami.
- Surová zelenina s cesnakovo-bielym fazuľovým hummusom
- Miešaný zelený šalát s čerstvými bylinkami, feniklom, pomarančom a citrusovým vinaigrettom
- Dusené kuracie mäso a zelenina s bielym vínom
- Čerstvé bobule s balzamikovou polevou a javorovo-mandľovým jogurtom
Čas a úsilie, venované príprave jedla pre priateľov, sú darom samy o sebe. A čo je lepším darčekom ako jedlo, ktoré je chutné a zároveň zdravé?
Ako usporiadať zdravú večeru doma
Všetci vieme, že zdravá večera je dôležitá pre naše celkové zdravie a pohodu. V každodennom zhone však môže byť ťažké nájsť si čas a energiu na prípravu zdravého jedla.
Dobrou správou je, že s trochou plánovania a niekoľkými jednoduchými radami si môže každý prípravu zdravých večerí uľahčiť a spríjemniť. Podávané jedlo je samozrejme vrcholom zdravej večere. Tu je niekoľko tipov, vďaka ktorým budú zdravé jedlá na večierku vyzerať výnimočne:
1. Farebné jedlá
Jedlá s množstvom farieb vyzerajú obzvlášť atraktívne a špeciálne, preto je vhodné do jedla zahrnúť veľa zdravého, farebného ovocia a zeleniny. Skvelé je začať so šalátmi, pretože do nich sa dá zahrnúť množstvo zeleniny a ovocia. Výborný na experimentovanie s farbami a chuťami je aj recept na burritos.
Jednoduché polievky ako mrkvové alebo brokolicové pyré sú tiež farebným začiatkom jedla. Naopak, na koniec je skvelou voľbou dezert na báze ovocia. Aj niečo také jednoduché ako miešaný ovocný šalát môže byť oslnivé. Vyskúšať môžete napríklad lahodný letný dezert plný ovocia podľa vašej chuti.
2. Prekvapiť hostí jedinečnými ingredienciami
Je úžasné, ako pridanie jednej alebo dvoch nečakaných ingrediencií môže urobiť každodenné jedlo výnimočnejším. Pečená mrkva vyzerá sviatočnejšie, keď je posypaná svetlozelenými pistáciami. Týmto spôsobom je jedlo obohatené o zdravé omega-3 tuky.
Pridaním niekoľkých plátkov hrušiek tenkých ako papier do šalátu sa z rutinného jedla stane pokrm hodný reštaurácie. Do jedálneho lístka je tiež vhodné zaradiť nejaké extra ovocie. Niekoľko sušených ríbezlí v ryži, hrsť čerstvých byliniek v šaláte, vrstva sezamových semienok na rybe. To sú maličkosti, na ktorých záleží.
3. Kreatívna prezentácia
Najjednoduchšie jedlá môžu vyzerať špeciálne, keď ich hostiteľ podáva veľkolepo. Recept na zeleninovo-celozrnné jedlo zapečené vo vnútri tekvice je v skutočnosti veľmi jednoduchý. Avšak keď hostiteľ prinesie celú tekvicu na stôl a zodvihne veko, všetci budú očarení.
Pri nosení jedla každej osobe zvlášť a na tanieri je niekoľko kusov, je vhodné ponechať okolo každého kúska priestor, aby sa od seba odlišovali (to pomáha aj pri kontrole porcií).
Ďalším trikom v reštaurácii je ukázať svoje grilovacie schopnosti umiestnením dokonale uvarenej ryby alebo kurčaťa na vrch malej omáčky namiesto toho, aby sa zakryli. Potom sa pridajú lístky čerstvej bazalky alebo spŕška mletej petržlenovej vňate, čím sa ozdobí tanier.
4. Navodenie správnej atmosféry
V reštaurácii si zákazník všíma nielen jedlo, ale aj okolie. Pokojná hudba (prípadne sviatočná, podľa nálady), jemné osvetlenie alebo svetlo sviečok, lesklý strieborný príbor, trblietavé poháre, atraktívna posteľná bielizeň a kvety.
To všetko prispieva k tomu, aby jedlo bolo mimoriadne výnimočné. Čas investovaný do vyladenia týchto detailov stojí za to. Hostia sa budú cítiť byť rozmaznávaní.
Keď je nálada správna, ľudia majú tendenciu relaxovať a naozaj si vychutnať jedlo. Ak je tempo trochu pomalšie, hostia sa zdržia pri stole dlhšie. Je vždy príjemné nájsť si čas na spomalenie a užiť si vzájomnú spoločnosť.
Zdravé párty menu
Plánovanie menu na zdravú večeru by malo počítať s tým, že na poslednú chvíľu si netreba nechávať veci so zložitou prípravou. Potom si samotný hostiteľ neužije párty.
Jedlá by nemali byť prehnané. Hostia by mali mať stále chuť, keď si sadnú k jedlu. Vo všeobecnosti je dobré začať s čerstvým šalátom a ako predjedlo sú vhodné dusené jedlá.
Vhodnou polievkou, ktorú môžete zvoliť ako ďalší chod, je napríklad francúzska cibuľová polievka, hovädzia jačmenná polievka alebo ramen polievka.
Jedlá z jedného hrnca nie sú náročné na prípravu, no ich dlhý čas varenia naznačuje, že hostiteľ strávil hodiny varením niečoho špeciálneho pre svojich hostí. Tiež prevoňajú dom. Navyše k nim nie je potrebné pripravovať predjedlo a samostatné prílohy, takže sú skvelou úsporou času.
Recepty na zdravú večeru pre šiestich
K návšteve dobrých známych sa určite hodí zdravá večera. Začiatok môže byť vo forme odľahčeného predjedla zo surovej zeleniny a lahodným hummusom. O niečo náročnejšou verziou na prípravu sú chutné francúzske toasty s s medovým crème fraîche.
Nasledovať môže jedlo s krásnym miešaným zeleným šalátom s niekoľkými špeciálnymi ingredienciami. Ako hlavné jedlo je skvelé dusené kura v jednom hrnci so zeleninou na bielom víne alebo grécka musaka na vegetariánsky spôsob. Hrejivým a sýtym jedlom, ktorým potešíte celú rodinu je bezpochyby aj moravská fazuľová polievka.
Skvelý dezert na zakončenie je čerstvý bobuľový parfait.
Predjedlo: Surová zelenina s cesnakovo-bielym fazuľovým hummusom
Tento hummus je vyrobený z fazule cannellini, ktorá má jemnú chuť a je celkovo veľmi jemná, takže textúra je super hladká. Pridáva sa doň veľa citrónu a cesnaku.
Podávať sa môže so surovou ale aj grilovanou zeleninou alebo po domácky pripravenou tortilou či pitou. Návštevníci radi siahnu po dobrote, z ktorej môžu pomaly ujedať.
Zdravá večera pre seba
Pri náročnom dni a rodinných povinnostiach môže byť ťažké nájsť si čas na prípravu zdravých večerí. Našťastie to nemusí byť komplikované – s niekoľkými jednoduchými tipmi a trikmi môže každý pripraviť chutné a výživné jedlá za krátky čas.
Prvým krokom je zabezpečiť, aby bola kuchyňa zásobená zdravými surovinami. Môže to byť také jednoduché, ako mať po ruke niekoľko druhov čerstvej zeleniny, ako aj celozrnné výrobky a fazuľu, ktoré obsahujú vlákninu. Do jedál môže človek tiež pridať chudé bielkoviny, ako sú ryby, vajcia a kuracie mäso.
Pokiaľ ide o plánovanie jedál, najlepšie je vytvoriť si zoznam potravín na celý týždeň, aby si jednotlivec nakoniec nenakupoval zbytočné veci. Pomôže mu to tiež dodržať rozpočet. Plánovanie dopredu ušetrí čas v kuchyni, pretože osoba môcť pripraviť viacero jedál naraz. Môže si napríklad pripraviť niekoľko porcií chudých bielkovín a zeleniny, aby ich mohol počas týždňa ľahko ohriať.
Ak má niekto málo času, môže využiť aj vopred pripravené suroviny, ako sú predvarené obilniny a vopred nakrájaná zelenina. Mnohé supermarkety ponúkajú aj zdravé predpripravené jedlá, ktoré môžu byť skvelým spôsobom, ako ušetriť čas a pritom získať výživnú večeru. Pozor však na ich zloženie.
Príprava zdravých večerí nemusí znamenať otročenie v kuchyni celú noc. S trochou plánovania a prípravy môže každý ľahko pripraviť výživné jedlá, ktoré sú chutné a rýchle.
Zdravé recepty na večeru
Keď už si niekto pripravil všetky potrebné suroviny, môže sa pustiť do prípravy ľahkej, rýchlej a hlavne chutnej večere. Tu je zopár tipov, ktoré môžu inšpirovať k ďalším unikátnym receptom.
Miska s quinoou a zeleninou: Uvaríme 1 šálku quinoy a 1 šálku nakrájanej zeleniny (napríklad papriky, cibule, húb, brokolice alebo špenátu) na panvici s olivovým olejom, cesnakom a štipkou soli a korenia. Podávame posypané parmezánom.
Avokádové toasty: Opečieme dva plátky celozrnného chleba a na vrch dáme 1/2 avokáda, vločky červenej papriky, štipku soli a korenia a vyžmýkame limetkovú šťavu.
Grilovaný losos a špargľa: Ugrilujeme plátok lososa a ľubovoľné množstvo špargle ochutenej olivovým olejom, cesnakom a rozmarínom. Podávame s plátkom citróna.
Cestoviny Primavera: Uvaríme cestoviny a jednu šálku miešanej zeleniny (napríklad papriky, cibule, cukety a paradajok) na panvici s olivovým olejom, cesnakom a bylinkami. Posypeme strúhaným parmezánom.
Tofu Stir Fry: Uvaríme 1/2 bloku extra pevného tofu a jednu šálku zeleniny (napríklad papriky, cibule, húb, brokolice alebo špenátu) na panvici s olivovým olejom, cesnakom a obľúbenou omáčkou na miešanie. Podávame s hnedou ryžou alebo quinoou. Vyskúšajte aj ďalšie zdravé tofu recepty!
Príprava týchto jedál si nevyžaduje veľa úsilia a sú zároveň zdravé a bohaté na potrebné živiny. Človek sa po nich bude cítiť sviežo a nezaťažia žalúdok na večer.