Tento hormón je skutočným dôvodom prečo sa vám nedarí schudnúť. Takto si ho obnovíte…
Pravidelne cvičíte, zdravo sa stravujete no aj napriek tomu sa vám stále nedarí schudnúť? Jediným vinníkom tohto problému je, že vám nesprávne funguje jeden dôležitý hormón, ktorý je pre chudnutie priam kľúčovým.
Reč je o hormóne leptín, ktorý je pomerne málo známy ale za to veľmi dôležitý hormón. Tento hormón priamo vylučuje bunky do vášho tela a jeho hlavnou úlohou je regulovať telesnú váhu. Sú dva spôsoby ako leptín vykonáva svoje funkcie.
Prvým je signalizácia do mozgu o tom, kedy je čas ukončiť jedenie. Druhým je stimulácia tukových buniek, aby pre výrobu energie začali spaľovať tuk.
Keď priberáte, vaše telo vypúšťa do krvného obehu stále viac a viac leptínu, aby tukové bunky spaľovali viac tuku a obnovila sa tak rovnováha.
Niekedy sa však stane, že dôjde k poruche v tomto procese. Alebo inými slovami, u ľudí s nadváhou sa rozvinula rezistencia na leptín.
Čo znamená rezistencia na leptín a ako k nej dochádza
Po čase, keď sa v tele vyskytuje vysoká hladinu leptínu, niektorí ľudia naň stratia citlivosť.
To znamená, že mozog nepočúva, keď mu leptín hovorí, aby vyslal signál na ukončenie jedenia alebo aby urýchlil metabolizmus.
Z uvedeného dôvodu je udržiavanie zdravej váhy a správneho metabolizmu veľmi zložité. Rezistencia na leptín potom zvyšuje v tele zápaly a spôsobuje hromadenie tuku, čo robí ľudí náchylnými na chronické ochorenia.
Ďalším dôvodom rezistencie na leptín môžu byť drastické diéty. Niektorí ľudia robia tú chybu, že dramaticky znížia príjem kalórii, aby rýchlo schudli.
To však často vedie k problémom, pretože vtedy leptín signalizuje mozgu, že potrebuje viac jedla a zároveň spomaľuje spaľovanie tukov v tele.
Preto je dobré sa podobným drastickým diétam vyhýbať. Takéto diéty zvyčajne aj tak zlyhajú a vo všeobecnosti ide o zlý prístup k chudnutiu.
Jedlá, ktoré zvyšujú rezistenciu na leptín
Okrem drastických diét, ďalšími príčinami rezistencie na leptín bývajú niektoré druhy jedál.
Ide hlavne o tieto potraviny:
– potraviny vysokým obsahom tuku
– potraviny s vysokým obsahom cukru
– spracované sacharidy
– vysoko fruktózové sirupy
Okrem nárazových diét je preto vhodné sa vyhýbať aj vyššie uvedeným potravinám.