Tekvicový cheesecake s arašidovým maslom

Tekvica je veľmi univerzálna surovina a ako vidíte nižšie, je vhodná aj na koláče a torty.
Nemusíte ju používať len do polievok, je skvelá aj na pečenie, ako príloha alebo na sladké pečenie.
Suroviny na korpus
- 200 g jemné ovsené vločky (alebo pohánkové)
- 1 ks vajíčko
- 3 PL kokosový olej
- 2 PL javorový sirup (alebo ryžový sirup)
- trocha vody
Suroviny na náplň
- 500 g jemný odtučnený tvaroh
- 1 ks malá tekvica hokkaido (450 g tekvicového pyré)
- 2 ks vajíčka
- 1 PL arašidové maslo
- 2 čl škorica
- 1/2 čl mletý zázvor
- trocha citrónovej šťavy
- sladidlo podľa chuti (použila som 4 PL javorového sirupu)
Postup
- Najskôr si treba pripraviť korpus. Všetky ingrediencie treba zmiešať a priliať k nim trochu vody, aby sa dosiahla mierne lepivá konzistencia.
- Cesto treba vtlačiť na spodok aj boky tortovej formy a dať piecť na 12 minút na 200°C.
- Zatiaľ si treba pripraviť plnku. Tekvica sa vydlabe, ošúpe, nakrája na kocky a dá variť v troške vody asi 15 minút domäkka.
- Potom treba vodu zliať a tekvicu rozmixovať na pyré tyčovým mixérom.
- Tvaroh treba vymiešať s tekvicovým pyré, pridať vajíčka a arašidové maslo.
- Na záver treba pridať škoricu, zázvor, citrónovú šťavu a osladiť podľa chuti.
- Náplň sa naleje na predpečený korpus a pečie ešte 50 minút na 180°C.
- Hotový cheesecake treba nechať vychladnúť. Pri podávaní ho možno posypať plátkami opražených mandlí.
Cheesecaky je možné pripraviť aj bez použitia živočíšnych produktov vo forme vegánskych cheesecakov. Existuje mnoho náhrad a variantov krémov a krúst, ktoré aj dodajú potrebné živiny.