Tekvicové špagety Bolognese
Vnútro žltej špagetovej tekvice má po vybratí z trúby skvelú konzistenciu a pri troche fantázie je z nej možné spraviť aj takú pochúťku, akou sú necestovinové špagety. Ako na to? Inšpiráciou môže byť aj napríklad tento fit recept na zdravé špagety – nešpagety Bolognese. Oproti klasickým sú totiž nízkosacharidové, nízkokalorické a vhodné pre ľudí s problémom s celiakou.
Tekvica totiž samozrejme žiaden glutén neobsahuje, takže sú prirodzene bezlepkové. Dobrú chuť!
Ingrediencie:
- 1 špagetová tekvica
- 500 g hovädzieho a bravčového mäsa
- olivový olej
- 2 stredné cibule, jemne nakrájané na kocky
- 2 stredné mrkvy, jemne nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku
- 700 g rajčinová omáčka
- 3 PL rajčinovej pasty
- 2 bobkové listy
- čerstvý tymian
- soľ a korenie
- čerstvá bazalka
- syr (pecorino, parmezán)
Bolonská omáčka – postup
- Rozohrejeme na veľkej panvici 3 polievkové lyžice olivového oleja.
- Pridáme cibuľu, mrkvu, cesnak a opekáme do zlatista.
- Ďalej si na olivovom oleji opečieme mleté mäso.
- Pridáme rajčinovú omáčku, rajčinový pretlak, bobkový list, tymian a ochutíme soľou a korením.
- Privedieme zmes do varu a varíme, kým sa šťava neodparí a omáčka nezostane hustejšej konzistencie.
Postup na prípravu tekvice
Existuje niekoľko spôsobov, ako môžeme pripraviť tekvicu. Môže sa upiecť aj v rúre.
- Rozkrojíme tekvicu napoly.
- Potom ju položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prerezaným stredom smerom nahor.
- Pokvapkáme olivovým olejom a necháme piecť do mäkka 30-40 minút pri 180 °C.
- Po upečení z tekvice vyškriabeme vidličkou vnútro tak, aby sme z nej vytvorili “špagety”.
- Podávame s Bolonskou omáčkou, nastrúhaným syrom a čerstvou bazalkou.