Tekvica – recepty, druhy, využitie

tekvica

Tekvica, známa svojou pestrou farbou a bohatou chuťou, je jedným z najobľúbenejších plodov jesene. Tento výnimočný plod nielenže obohacuje stoly chutnými receptami, no má aj dôležitú úlohu v kultúre. Od Halloweenu, kedy sa z nej vyrezávajú strašidelné tváre, až po tradičné slovenské recepty ako tekvicový prívarok, má tekvica svoje nezameniteľné miesto v živote človeka.


Obsah článku


Okrem kulinárskeho využitia je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie. Tekvica je skrátka symbolom jesene a jej prítomnosť v domácnostiach značí čas útulnosti, pohody a hojnosti.

Recepty z tekvice

Tekvica je univerzálna surovina, ktorú možno využiť na prípravu sladkých aj slaných jedál. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, čo ju robí chutnou a výživnou. Tu je niekoľko obľúbených receptov z tekvice, ktoré je možné pripraviť doma:

1. Tekvicová polievka

Jednoduchá, krémová a bohatá na chuť. Ideálna na jesenné večery.

Ingrediencie:

  • 1 stredná tekvica Hokkaido
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml vývaru (zeleninový alebo kurací)
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup:

  • Ošúpe a nakrája sa tekvica, cibuľa a cesnak.
  • Na olivovom oleji sa cibuľa osmaží do sklovita, pridá sa cesnak a tekvica.
  • Zaleje sa vývarom a varí, kým tekvica nezmäkne.
  • Rozmixuje sa na hladkú konzistenciu, pridá sa smotana a dochutí sa soľou, korením a muškátovým orieškom.

2. Tekvicové muffiny

Zdravá alternatíva k tradičným muffinom, plná vlákniny a vitamínov.

Ingrediencie:

  • 200 g tekvicového pyré
  • 150 g celozrnnej múky
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 50 ml olivového oleja

Postup:

  • Zmieša sa tekvicové pyré, vajcia a olej.
  • Pridá sa múka, cukor, prášok do pečiva a koreniny.
  • Naplnia sa formy na muffiny a pečie sa pri 180°C približne 20 minút.

3. Pečená tekvica s bylinkami

Jednoduché, avšak vynikajúce jedlo, ktoré môže slúžiť ako príloha alebo hlavný chod.

Ingrediencie:

  • 1 tekvica Hokkaido alebo maslová tekvica
  • olivový olej
  • soľ, korenie, rozmarín, tymián

Postup:

  • Tekvica sa ošúpe, odstránia sa semienka a nakrája sa na plátky.
  • Poleje sa olivovým olejom, osolí, okorení a pridajú sa bylinky.
  • Pečie sa v predhriatej rúre na 200°C asi 30 minút, kým nebude mäkká a jemne opečená.

Ak človek hľadá ešte viac inšpirácie na prípravu jedál z tekvice, odporúčajú sa tieto zdroje:

  • Foodblogy – Mnoho slovenských a zahraničných foodblogov ponúka kreatívne a sezónne recepty, vrátane jedál z tekvice, napríklad stránky ako Deliciously Ella alebo Minimalist Baker.
  • Kuchárske knihy – Existujú kuchárky zamerané na jesenné suroviny, kde tekvica hrá hlavnú rolu. Knihy ako „Vegetariánske rýchlovky“ sú skvelými sprievodcami.
  • Receptové portály – Na stránkach ako bonvivani.sk alebo varecha.sk sa nachádza široká škála receptov na každodenné varenie, vrátane jedál z tekvice.
  • Sociálne siete – Instagram a Pinterest sú plné krásne nafotených tekvicových receptov. Sledovať treba hashtagy ako #pumpkinrecipes alebo #tekvicovesezonne.

Tieto zdroje ponúknu veľa možností, ako využiť tekvicu naplno a obohatiť svoje jesenné menu.

Tekvica Hokkaido

Tekvica Hokkaido je jedným z najobľúbenejších druhov tekvice v kuchyni. Je známa svojou jasne oranžovou farbou, jemnou, sladkastou chuťou a univerzálnosťou. Na rozdiel od niektorých iných tekvíc má výhodu v tom, že sa nemusí šúpať – jej šupka je jedlá a po tepelnej úprave mäkká. Tekvica Hokkaido je bohatá na vitamíny A a C, ako aj na vlákninu, čo z nej robí nielen chutnú, no aj výživnú surovinu.

Využitie v kuchyni

  • Polievky – Tekvica Hokkaido je ideálnou základnou ingredienciou pre husté a krémové polievky. Jej sladká chuť sa skvelo dopĺňa s korením ako je muškátový oriešok, škorica či zázvor.
  • Pečenie – Tento druh tekvice je fantastický pri pečení. Stačí ju nakrájať na plátky, pridať olivový olej, soľ, korenie a pečené bylinky ako rozmarín či tymián. Je to rýchla a zdravá príloha k rôznym jedlám.
  • Pyré a omáčky – Uvarená alebo pečená tekvica Hokkaido sa dá ľahko rozmixovať do jemného pyré, ktoré je možné použiť ako základ pre rôzne omáčky alebo ako prílohu k mäsovým jedlám či rizotu.
  • Dezerty – Tekvica Hokkaido je výborná aj v sladkých receptoch, napríklad v tekvicových koláčoch, muffinoch alebo dokonca v tekvicovom cheesecake.

Skladovanie

Tekvicu Hokkaido je možné skladovať na chladnom a tmavom mieste až niekoľko mesiacov, čo z nej robí ideálnu surovinu pre jesennú a zimnú kuchyňu.

Vďaka svojej jemnej textúre, sladkej chuti a výživovým hodnotám je tekvica Hokkaido dokonalým doplnkom každého jedálnička, najmä počas chladnejších mesiacov.

Tekvica Hokkaido je ideálnou základnou ingredienciou pre husté a krémové polievky.

Maslová tekvica

Maslová tekvica je ďalšou obľúbenou odrodou tekvice, ktorá sa vyznačuje svojou hruškovitou formou a jemnou, sladkastou chuťou. Jej dužina má svetlooranžovú farbu a po uvarení alebo upečení nadobúda krémovú konzistenciu. Tento druh tekvice je v kuchyni veľmi univerzálny a vhodný na prípravu rôznych jedál, od polievok až po dezerty.

Využitie v kuchyni

  • Polievky – Maslová tekvica je ideálna na prípravu hustých, krémových polievok. Jej sladká a jemná chuť sa výborne dopĺňa s koreninami ako zázvor, kari, muškátový oriešok alebo chilli.
  • Pečenie – Nakrájaná na kocky, pokvapkaná olivovým olejom, osolená a ochutená bylinkami, je výborná ako zdravá a chutná príloha k hlavným jedlám. Pečením získava maslová tekvica jemnú textúru a zvýrazní sa jej sladká chuť.
  • Tekvicové pyré – Uvarená maslová tekvica sa dá jednoducho rozmixovať do pyré, ktoré možno použiť ako prílohu alebo základ pre omáčky. Je to aj skvelá náplň do koláčov, palaciniek či na pečivo.
  • Rizoto a cestoviny – Pečená alebo dusená maslová tekvica sa často používa ako prísada do krémového rizota alebo do rôznych omáčok na cestoviny.
  • Dezerty – Vďaka svojej sladkej chuti je maslová tekvica skvelým základom pre pečené dezerty, ako sú muffiny, koláče alebo dokonca tekvicový chlebík.

Nutričné hodnoty

Maslová tekvica je bohatá na vitamíny A, C, E a draslík. Obsahuje tiež veľa vlákniny, čo pomáha pri trávení. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je ideálnou potravinou pre zdravú výživu.

Skladovanie

Podobne ako tekvicu Hokkaido, aj maslovú tekvicu je možné skladovať na chladnom a suchom mieste niekoľko mesiacov, čo z nej robí skvelú surovinu na dlhšie obdobie. Jej hrubá šupka chráni dužinu pred vysychaním.

Tipy na prípravu:

  • Pred spracovaním je potrebné maslovú tekvicu ošúpať, pretože jej šupka je pomerne tvrdá.
  • Ak sa chce zvýrazniť jej sladká chuť, je dobré ju piecť pri nižšej teplote dlhší čas, čo jej dodá karamelizovaný nádych.

Maslová tekvica je skvelým doplnkom k sezónnym jesenným jedlám a vďaka svojej všestrannosti a výživovým hodnotám by nemala chýbať v žiadnej kuchyni.

Tento druh tekvice je v kuchyni veľmi univerzálny a vhodný na prípravu rôznych jedál, od polievok až po dezerty.

Obrovská tekvica

Obrovská tekvica je špecifický druh tekvice, ktorý je pestovaný pre svoju impozantnú veľkosť. Tieto tekvice môžu dorásť do neuveriteľných rozmerov a dosahovať hmotnosť aj niekoľko kilogramov.

Využitie obrovskej tekvice

Aj keď sa obrovské tekvice primárne pestujú na výstavy a súťaže, majú aj iné využitie. Používajú sa napríklad v poľnohospodárstve ako krmovina, ako aj na Haloween, ako vyrezávaná tekvica.

Pestovanie obrovských tekvíc

Pestovanie gigantických tekvíc vyžaduje veľa starostlivosti a špeciálne techniky:

  • Výber správnych semien – Na pestovanie obrovských tekvíc sú špeciálne odrody ako „Atlantic Giant“, ktoré sú šľachtené práve pre veľký rast.
  • Pravidelné zavlažovanie a hnojenie – Obrovské tekvice potrebujú obrovské množstvo vody a výživy, preto ich pestovatelia pravidelne hnoja organickými hnojivami a zabezpečujú dostatok vody.
  • Ochrana pred škodcami a chorobami – Kvôli svojej veľkosti sú tieto tekvice náchylné na rôzne choroby, preto je dôležitá prevencia a starostlivá kontrola rastlín.

Súťaže a kultúrny význam

Obrovské tekvice sú častým lákadlom na rôznych jesenných festivaloch a súťažiach. Napríklad v USA a Kanade sa konajú súťaže, kde sa vážia najväčšie tekvice a víťazi získavajú ceny a uznanie. Tieto súťaže sa stali populárnou atrakciou pre verejnosť.

Tekvice sa často vyrezávajú na Halloween, a obrovské tekvice môžu vytvárať impozantné a monumentálne sochy, ktoré sa stávajú symbolom tohto sviatku.

Obrovské tekvice sú fascinujúcou ukážkou toho, ako príroda dokáže vytvoriť neuveriteľné veľké plody. Hoci sa používajú menej často v kuchyni, ich úloha v kultúre a súťažiach je nezameniteľná.