Recept: Neapolské špagety (vegetariánske) – robia sa z toho, čo ostane v kuchyni
Majiteľ reštaurácie na jednom z ostrovov Neapolského zálivu už išiel zatvárať keď zbadal, že za stôl si sadla skupinka ľudí. Slušne im vysvetlil, že kuchyňa je už zatvorená, no hladní návštevníci sa nedali odbiť a prehovorili ho, nech im pripraví čokoľvek z toho, čo mu ešte v ten deň ostalo.
Skúsený kuchár a majiteľ v jednom, Sandro Petti, im teda pripravil špagety z ingrediencií, ktoré sú pre juh Talianska typické – paradajková omáčka, cesnak, olivový olej a kapary. V tento večer, pred vyše 50 rokmi, sa mu recept zapáčil a onedlho ho zahrnul aj do jedálneho lístka.
Tieto špagety vám dnes ochotne pripravia v južnej oblasti Talianska – Kampánii (v doslovnom preklade „úrodný vidiek“), ktorej centrom je Neapolský záliv a sopka Vezuv.
Môj upravený recept (3 porcie)
Na prípravu špagiet budeme potrebovať tieto ingrediencie:
- 300 g špagety (akékoľvek)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 väčšie strúčiky cesnaku
- 9 polievkových lyžíc domáceho alebo kúpeného kečupu
- 2 kávové lyžičky čerstvej alebo sušenej bazalky
- pár kvapiek čili salsy alebo trochu čili korenia polovica kávovej lyžičky soľ
- drvené čierne korenie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja na záver
Postup
Vodu v hrnci bez pokrievky posolíme dvomi štipkami soli a keď zovrie, dáme do nej variť špagety – voda by mala vrieť po celý čas. Odmeriame čas uvedený na obale (cca 10 minút) a špagety scedíme.
Rýchlu omáčku začneme pripravovať tak, že nakrájanú cibuľku nadrobno opražíme na troche oleja kým zmäkne (cca 3 – 4 minúty). Pridáme 9 polievkových lyžíc kečupu a keď sa o malú chvíľku ohreje, hneď vypneme. Ochutíme dvomi kávovými lyžicami bazalky, polovicou kávovej lyžičky soli, drveným čiernym korením a pár kvapkami čili salsy alebo čili korením.
Do omáčky pridáme dva prelisované strúčiky cesnaku (nebudú sa variť). Ak máme, pridáme asi 20 kúskov kapary. Omáčku premiešame so špagetami najlepšie na vysokej panvici kde ich minútku za stáleho miešania opražíme aj s omáčkou. Na záver pridáme 2 polievkové lyžice olivového oleja a podávame. Kto chce, môže si špagety na tanieri posypať aj strúhaným syrom.
Tip: Z Neapola pochádza aj ďalšie obľúbené jedlo, ktoré si môžete pripraviť doma – tu nájdete recept na lasagne.