Slivkovo-vanilkový koláč so škoricovou posýpkou
Slivkovo-vanilkový koláč so škoricovou posýpkou je výborným dezertom, na ktorom si pochutia dospelí aj deti. V tomto článku je uvedený recept na jeho prípravu. Tak prečo ho nevyskúšať ešte dnes a neosladiť si deň?
Pri pečení ľudia často používajú staré a osvedčené recepty, pretože sa boja skúsiť niečo nové. No ak si chce niekto rozšíriť svoje pekárske schopnosti, mal by skúsiť tento vynikajúci slivkovo-vanilkový koláč so škoricovou posýpkou. Za vyskúšanie stojí aj recept na chutnú fitness tortu s makom a černicami.
Ingrediencie
Budeme potrebovať:
Cesto:
- 250 g špaldovej hladkej múky
- 120 g zmäknutého masla
- 1 vajíčko
- štipka soli
- sladilo podľa chuti
Plnka:
- 30 sliviek
- vanilkový puding
- 400 ml mlieka (podľa chuti)
- 1 vanilkový cukor
Posýpka:
- 50 g špaldovej hrubej múky
- 2 čl škorice
- 25 g roztopeného masla
Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.
Postup
Vo väčšej miske si zmiešame všetky suroviny na cesto. Pripravené tuhšie cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút odstáť do chladničky.
Medzitým si pripravíme slivkovú plnku. Slivky vykôstkujeme, umyjeme a pokrájame na štvrtinky. Slivky s vanilkovým cukrom a 100ml mlieka podusíme domäkka. V miske si vymiešame puding so zvyškom mlieka (300ml) a pridáme ho k slivkám do hrnca.
Túto zmes povaríme do zahustnutia a následne necháme vychladnúť. Nakoniec si pripravíme posýpku. V miske si zmiešame múku so škoricou, pridáme roztopené maslo a rukami vytvoríme posýpku.
Po 30 minútach vyberieme pripravené cesto z chladničky a rovnomerne ho rozvaľkáme do velkosti formy. Formu na pečenie potrieme maslom a vysypeme múkou. Rozvaľkané cesto dáme do pripravenej formy, do ktorej rovnomerne pridáme slivkovo-vanilkovú zmes. Nakoniec koláčik posypeme vytvorenou posýpkou. Pečieme na 180 °C asi 30 minút.
Dobrú chuť!