Slivkovo-vanilkový koláč so škoricovou posýpkou

slivkovo-vanilkovy-kolac

Slivkovo-vanilkový koláč so škoricovou posýpkou je výborným dezertom, na ktorom si pochutia dospelí aj deti. V tomto článku je uvedený recept na jeho prípravu. Tak prečo ho nevyskúšať ešte dnes a neosladiť si deň?

Pri pečení ľudia často používajú staré a osvedčené recepty, pretože sa boja skúsiť niečo nové. No ak si chce niekto rozšíriť svoje pekárske schopnosti, mal by skúsiť tento vynikajúci slivkovo-vanilkový koláč so škoricovou posýpkou. Za vyskúšanie stojí aj recept na chutnú fitness tortu s makom a černicami.

Ingrediencie

Budeme potrebovať: 

Cesto:

  • 250 g špaldovej hladkej múky
  • 120 g zmäknutého masla
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
  • sladilo podľa chuti

Plnka:

  • 30 sliviek
  • vanilkový puding
  • 400 ml mlieka (podľa chuti)
  • 1 vanilkový cukor

Posýpka:

  • 50 g špaldovej hrubej múky
  • 2 čl škorice
  • 25 g roztopeného masla

Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.

Postup

Vo väčšej miske si zmiešame všetky suroviny na cesto. Pripravené tuhšie cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút odstáť do chladničky.

Medzitým si pripravíme slivkovú plnku. Slivky vykôstkujeme, umyjeme a pokrájame na štvrtinky. Slivky s vanilkovým cukrom a 100ml mlieka podusíme domäkka. V miske si vymiešame puding so zvyškom mlieka (300ml) a pridáme ho k slivkám do hrnca.

Túto zmes povaríme do zahustnutia a následne necháme vychladnúť. Nakoniec si pripravíme posýpku. V miske si zmiešame múku so škoricou, pridáme roztopené maslo a rukami vytvoríme posýpku.

Po 30 minútach vyberieme pripravené cesto z chladničky a rovnomerne ho rozvaľkáme do velkosti formy. Formu na pečenie potrieme maslom a vysypeme múkou. Rozvaľkané cesto dáme do pripravenej formy, do ktorej rovnomerne pridáme slivkovo-vanilkovú zmes. Nakoniec koláčik posypeme vytvorenou posýpkou. Pečieme na 180 °C asi 30 minút.

Dobrú chuť!