„Slivkové“ gule
Ak máte chuť na sladký obed, slivkové gule sú tou správnou voľbou. Chutné zemiakové cesto naplnené ovocím vytvorí v ústach lahodnú harmóniu tých najlepších chutí.
Pri príprave domácich slivkových gúľ ako od babičky sa môžete inšpirovať aj týmto receptom.
Recept na slivkové gule
Čo budeme potrebovať?
- 750 g zemiaky uvarené v šupke
- 180 g hrubá múka
- 80 g detská krupica
- 2 ks vajcia
- soľ
- ovocie – marhuľe, slivky, jahody
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame na jemno. Na pomúčenej pracovnej doske si vytvoríme „sopku“ ja tomu tak vravím, kde do múky rozbijeme vajcia, štipku soli a spolu s krupicou a zemiakmi vymiešame ručne cesto.
Samozrejme podľa potreby dosýpame múku, človek netrafí gramáž zemiakov v uvarenom stave, takže odhadom spracujem hladké cesto, ktoré je lepivé, no zároveň sa s ním dobre pracuje.
Rozvaľkáme ho a podľa veľkosti ovocia ho rozkrájame na štvorčeky, ktoré zapracujeme do guliek. Ak by sa nám cesto lepilo v rukách trošku pomúčime. Cesto by sa malo max. 3-krát rozvaľkať, čiže z krajov si vypracujeme ďalší plát a následne zo zvyškov urobíme malé šúľance, ktoré mám ja najradšej.
Do vriacej vody, vkladáme postupne gule, môžeme pridať štipku soli a keď vyplávajú na povrch vyberáme ich do misy. Môžeme pridať trošku masla, aby sa nepolepili.
Podávame podľa chuti orechy, mak, tvaroh, strúhanka, čokoláda, kakao a pod. My sme si spravili so strúhankou, kedy ju popražíme trochu na suchej panvici do zlatista, následne zmiešame s práškovým cukrom, posypeme a zalejeme roztopeným maslom.
Akú kombináciu máte najradšej vy?