„Slivkové“ gule

slivkove-gule

Ak máte chuť na sladký obed, slivkové gule sú tou správnou voľbou. Chutné zemiakové cesto naplnené ovocím vytvorí v ústach lahodnú harmóniu tých najlepších chutí.

Pri príprave domácich slivkových gúľ ako od babičky sa môžete inšpirovať aj týmto receptom.

Recept na slivkové gule

Čo budeme potrebovať?

  • 750 g zemiaky uvarené v šupke
  • 180 g hrubá múka
  • 80 g detská krupica
  • 2 ks vajcia
  • soľ
  • ovocie – marhuľe, slivky, jahody

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame na jemno. Na pomúčenej pracovnej doske si vytvoríme „sopku“ ja tomu tak vravím, kde do múky rozbijeme vajcia, štipku soli a spolu s krupicou a zemiakmi vymiešame ručne cesto.

Samozrejme podľa potreby dosýpame múku, človek netrafí gramáž zemiakov v uvarenom stave, takže odhadom spracujem hladké cesto, ktoré je lepivé, no zároveň sa s ním dobre pracuje.

Rozvaľkáme ho a podľa veľkosti ovocia ho rozkrájame na štvorčeky, ktoré zapracujeme do guliek. Ak by sa nám cesto lepilo v rukách trošku pomúčime. Cesto by sa malo max. 3-krát rozvaľkať, čiže z krajov si vypracujeme ďalší plát a následne zo zvyškov urobíme malé šúľance, ktoré mám ja najradšej.

Do vriacej vody, vkladáme postupne gule, môžeme pridať štipku soli a keď vyplávajú na povrch vyberáme ich do misy. Môžeme pridať trošku masla, aby sa nepolepili.

Podávame  podľa chuti orechy, mak, tvaroh, strúhanka, čokoláda, kakao a pod. My sme si spravili so strúhankou, kedy ju popražíme trochu na suchej panvici do zlatista, následne zmiešame s práškovým cukrom, posypeme a zalejeme roztopeným maslom.

Akú kombináciu máte najradšej vy?