Škorica a jej nenahraditeľné účinky na telo. Prečo by sme mali každý deň zjesť aspoň štipku škorice?
Škorica je sladké korenie s prekrásnou vôňou a chuťou, ktoré sa najčastejšie používa na prichucovanie nápojov a sladkých jedál.
Avšak okrem výbornej chuti má aj pomerne dlhý zoznam zdravotných prínosov. Škorica je tiež bohatá na vlákninu a obsahuje vysoký podiel dôležitého minerálu draslíka.
Okrem toho patrí medzi potraviny s najvyšším podielom železa.
Podľa mnohých vedcov by mala byť škorica kvôli svojim nespočetným medicínskym účinkom každodennou súčasťou vášho jedálnička.
Zdravotné účinky škorice:
Poďme sa teraz pozrieť na hlavné zdravotné prínosy škorice, ktoré zabezpečí pre vaše telo:
1. Zlepši trávenie a zmierni zažívacie ťažkosti.
2. Zreguluje hladinu vášho krvného cukru.
3. Predíde tvorbe a deleniu rakovinových buniek.
4. Zlepší cirkuláciu krvi, pretože má protizrážanlivé účinky.
5. Zlepší kognitívne funkcie mozgu a pamäť. Je ideálna pre ľudí s neurogeneratívnymi ochoreniami ako sú Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba.
6. Zredukuje poškodenia tkanív a podporí v nich hojivé a regeneračné procesy.
7. Predchádza a lieči bakteriálne aj virálne infekcie.
8. Zmierňuje bolestivé symptómy spôsobované artritídou a reumou.
9. Zlepšuje funkcie mnohých telesných orgánov a predchádza ochoreniam srdca.
10. Antiseptické vlastnosti. Kôra škorice má užitočné antiseptické vlastnosti, zabíja huby a baktérie, ktoré prispievajú k tvorbe zubného kazu. To je dôvod, prečo toto korenie je súčasťou mnohých zubných pást, ústnych vôd a osviežovačov.
11. Chudnutie. Škorica potláča nadmernú tvorbu glukózy a tak podporuje chudnutie. Takže ak máte radi sladké koláče, posypte ich štipkou škorice. Škorica podľa lekárskeho výskumu, aktívne podporuje odbúravanie tukov v tráviacom systéme. A to je presne to, čo urýchli metabolizmus .
Ako konzumovať škoricu
Najlepším časom pre konzumáciu škorice je hneď ráno po zobudení. Je tomu tak preto, lebo mnohé jej pozitívna využijete práve počas dňa.
Jej veľkou výhodou tiež je, že účinky nastupujú pomerne rýchlo, zvyčajne už po prvých 45 minútach od konzumácie.
Pridať si ju môžete do raňajok, napríklad cereálií s jogurtom.
Prípadne zmiešajte 1 čajovú lyžičku škorice s 1 až 2 čajovými lyžičkami medu a túto zmes si potom natrieť na chleba s maslom alebo priamo zjedzte.
Ak pijete ráno kávu, výborným spôsobom jej ochutenia je práve pomocou škorice. Ak kávu nepijete, skvelo ochutí akúkoľvek ovocnú šťavu, džús alebo smoothie.
Jediné obmedzenie je, že škoricu by pre istotu nemali konzumovať deti mladšie ako 6 rokov a tehotné ženy.
Odporúča sa tiež konzumovať cejlónsku škoricu, nie čínsku, pretože cejlónska neobsahuje látku kumarín, ktorý je pri vyšších dávkach škodlivý pre vašu pečeň.
Zdroj