Šampiňónové muffiny so zeleninou
Muffiny, podobne ako smoothie, nemusia byť vždy len sladké. Šampiňónovo-zeleninová verzia je vhodná ako hlavné jedlo alebo snack plný bielkovín aj pre vegetariánov.
Tieto zdravé recepty raňajok obsahujú zdravé tuky v podobe tekvicových a sezamových semien a ghee masla, kvalitné vaječné bielkoviny a zároveň majú nízky podiel sacharidov a veľa vlákniny podporujúcej trávenie. Potraviny použité v muffinoch a šaláte sú zdrojom množstva vitamínov, minerálov a iných aktívnych látok a príprava receptu veľa času nezaberie.
Ingrediencie (na tri kusy):
Muffin
- 6 šampiňónov
- 3 celé vajcia
- Čerstvá pažítka
- Himalájska soľ
- 1 malá cibuľa
- Ghee maslo
Šalát
- Ľadový šalát
- Cherry paradajky
- Uhorka
- Avokádo
- Opražené sezamové a tekvicové semiačka
- Tekvicový olej
Postup:
Cibuľa sa nakrája na drobné kúsky a následne sa opraží na ghee masle. Pridajú sa nakrájané šampiňóny a všetko sa ďalej praží. Šampiňóny sa poukladajú do pekáča na muffiny. Ďalej sa vymiešajú vajcia s nasekanou pažítkou, soľou a zmesou sa zalejú šampiňóny. Pečie sa pri 180 °C cca 15 min. Dobrú chuť!
Ak by ste dostali chuť na zdravšiu variantu sladkých muffinov, vyskúšajte recept na cuketové muffiny s čokoládou.
Zdravotné benefity ingrediencií
Čerstvé šampiňóny, podobne ako ostatné huby, obsahujú viac ako 90% vody, takže majú nízku energetickú hodnotu (málo kalórií) a tiež sú zdrojom vlákniny podporujúcej trávenie. Sú teda výbornou potravinou aj v období redukčných diét.
Ďalej sú zdrojom látok znižujúcich úroveň estrogénov v tele, teda sú tiež prospešné ako prevencia rakoviny prsníka. Vždy sa len môžu konzumovať až po tepelnej úprave, lebo v čerstvom stave obsahujú karcinogénne látky – agaricín a gyromitrín.
Vajcia sa neoddeľujú. Žĺtok je tiež kvalitnou súčasťou aj napriek vyššiemu obsahu cholesterolu, ktorý nemá vplyv na hladinu cholesterolou krvného. Skladba bielkovín vo vajciach je omnoho kvalitnejšia ako v mliečnych výrobkoch (obsahujú takmer všetky esenciálne aminokyseliny, teda tie, ktoré človek nevie vytvoriť a musí ich prijímať v potrave).
Cibuľa aj pažítka sú výbornými zdrojmi vitamínu C podporujúceho imunitu a cibuľa navyše obsahuje bioflavonoidy, čo sú látky, ktoré patria k najdôležitejším antioxidantom. Ozdravujú bunky, regenerujú a spevňujú cievy. Tiež obsahuje sulfidy, teda látky, ktoré chránia pred rakovinou žalúdka, kože a pažeráka.
Himalájska soľ nie je narozdiel od soli klasickej rafinovaná a ani jodizovaná, a teda je omnoho zdravšia pre ľudské telo. Prírodná nerafinovaná soľ pomáha pri prekyslení organizmu, podporuje tráviaci systém, ale tiež pomáha pri alergiách a kožných ochoreniach. Soliť treba čo najmenej, potraviny by sa mali konzumovať s ich prirodzenou chuťou, no ak už je soľ potrebná, stiahnuť treba po zdravších alternatívach.
Ghee maslo je vegetariánskou alternatívou k maslu klasickému, je vhodné pre ľudí s intoleranciou na laktózu alebo alergiou na mliečnu bielkovinu, lebo je zbavené všetkých mliečnych súčastí. Podobne ako kokosový tuk je výbornou voľbou pre tepelnú úpravu.
Šalát obsahuje paradajky, ktoré sú najbohatším prírodným zdrojom lykopénu, čo je najsilnejší známy antioxidant rastlinného pôvodu. Ten pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny. Avokádo je najtučnejšou nezeleninou, no ide o tuky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi aj riziko vzniku krvných zrazenín.
Tiež sú potrebné pre kvalitné spracovanie vitamínov rozpustných v tuku, ktoré sa v avokáde nachádzajú vo forme vitamínu E a K. Tie majú pozitívny vplyv na zrážanie krvi, regeneráciu kostí, spomaľujú proces starnutia buniek a tkanív a pôsobia preventívne proti zhubným nádorom. Ďalším zdrojom kvalitných tukov, ktoré pomôžu zhadzovať tuky sú tekvicové a sezamové jadierka.
Tie okrem tukov obsahujú aj minerály ako horčík (v 100g tekvicových jadierok až 150% dennej potreby tohto minerálu), ktorý podporuje funkciu srdca a svalov a 100g sezamových aj tekvicových semien pokrýva tiež dennú potrebu železa, ktorého nedostatok sa prejavuje chudokrvnosťou a padaním vlasov.