Šaláty
Mnohí si pod pojmom šalát predstavia len pár zelených listov bez chut, ktoré jedia len králiky. My sme si pre Vás však pripravili receoty, ktoré Vás presvedčia o opaku.
Šalát s ovčím syrom
- 150 g listového šalátu
- 25 g polomäkkého kozieho syra
- 3 jadrá vlašských alebo pekanových orechov
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1/2 čajovej lyžičky medu
- 10 brusníc
- krémový balzamový ocot
Mladý listový šalát poukladáme na tanier. Kozí syr nakrájame na malé kocky a pridáme k šalátu. Orechy osolíme, vložíme do mikrovlnnej rúry a pri maximálnej teplote sparíme ( 30 sekúnd ). Potom ich okoreníme a zasa vložíme do mikrovlnnej rúry na ďalších 30 sekúnd. Pridáme med a opäť dáme na 30 sekúnd do mikrovlnnej rúry. Takto pripravené orechy rozložíme na šalát, pridáme brusnice a ozdobíme krémovým balzamovým octom.
TIP: Pokiaľ obľubujete chuť kozieho syra, určite stojí za to vyskúšať aj cviklový šalát s kozím syrom.
Cestovinový šalát
- 100 g uvarených cestovinových špirál
- 1/2 žltej papriky
- 3 sušené paradajky
- 2 cherry paradajky
- 4 zelené olivy bez kôstky
- soľ
- mleté farebné korenie
- 1 čajová lyžička olivového oleja
- 2 polievkové lyžice koriandra alebo petržlenovej vňate
Postup
Cestoviny uvaríme al dente. Papriku, paradajky a olivy nakrájame nadrobno a zmiešame s cestovinami. Osolíme, okoreníme a pridáme olej a nadrobno posekaný koriander alebo petržlenovú vňať. Pred podávaním dôkladne premiešame.
Krabí šalát
- 50 g krabích tyčiniek
- 1/2 šalátovej uhorky
- 2 paradajky
- 1/2 menšieho póru
- 100 ml bieleho jogurtu
- soľ
- mleté farebné korenie
Krabie tyčinky povaríme minútu vo vriacej vode a dáme vychladnúť. Šalátovú uhorku, paradajky, pór a vychladnuté krabie tyčinky nakrájame na malé kúsky a vložíme do misky. Pridáme biely jogurt, premiešame a dochutíme soľou a korením.
Listový šalát s mozzarellou
- 1 čajová lyžička olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky balzamového octu
- 100 g miešaného listového šalátu ( ľadový, rímsky, lollo rosso a podobne )
- 5 cherry paradajok
- 50 g mozzarelly
Postup
Najprv si pripravíme zálievku zmiešaním olivového oleja a balzamového octu. Do misy dáme natrhaný listový šalát, rozpolené cherry paradajky a mozzarellu nakrájanú na kocky. Prilejeme zálievku a zľahka premiešame.
Kurací šalát
- 100 g kuracích pŕs ( varené alebo dusené )
- 7 stoniek stopkového zeleru
- 50 g čerstvého ananásu
- 1 polievková lyžica bieleho jogurtu
- soľ
- mleté čierne korenie
- ľanové semienka
Postup
Varené alebo dusené kuracie mäso, zeler a ananás nakrájame na kocky. Pridáme jogurt, ochutíme soľou, mletým korením a posypeme ľanovými semienkami.
Zelerový šalát s broskyňou, vajcom a so šunkou
- 50 g zeleru
- 1/2 póru
- 1 konzervovaná broskyňa
- 1 vajce uvarené natvrdo
- 1/2 jablka
- 50 g šunky
- šťava z 1/2 limetky
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
Postup
Do nádoby postupne vrstvíme blanšírovaný zeler nakrájaný na tenké pásiky, pór nakrájaný na tenké kolieska a broskyňu nakrájanú na kocky. Ako ďalšiu vrstvu dáme vajce nakrájané najemno, nastrúhané jablko a šunku pokrájanú na pásiky. Napokon pridáme limetovú šťavu a smotanu a necháme asi hodinu odstáť. Pred podávaním šalát premiešame.
Špenátový šalát s pomelom a so syrom halloumi
- 150 g mladého špenátu
- 2 plátky syra halloumi, hrubé asi 0,5 cm
- 150 g pomela
- krémový balzamový ocot
Postup
Mladý špenát poukladáme na tanier. Plátky syra opečieme v rozohriatej teflónovej panvici dozlata alebo ugrilujeme na elektrickom grile a položíme na špenát. Pridáme kúsky pomela. Šalát ozdobíme krémovým balzamovým octom.
Ryžový šalát
- 100 g varenej ryže
- 2 paradajky
- 1/2 papriky
- 1/2 uhorky
- omeleta z 1 vajca
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate
Postup
V mise zmiešame vychladnutú ryžu, zeleninu pokrájanú nadrobno a omeletu nakrájanú na tenké plátky. Ochutíme soľou, korením a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
Strukovinový šalát
- 100 g strukovín ( šošovica, fazuľa, cícer alebo sója ), uvarených alebo z konzervy
- 2 paradajky
- 3 stonky stopkového zeleru
- 3 čerstvé reďkovky
- 1/2 polievkovej lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička jablčného octu
- provensálske korenie
- morská soľ
- 3 polievkové lyžice petržlenovej vňate alebo žeruchy
Postup
Strukoviny dáme do väčšej misy. Paradajky, zeler a reďkovky nakrájame a vložíme do misy. Pridáme olej, jablčný ocot, provensálske korenie, soľ. Petržlenovú vňať alebo žeruchu posekáme nadrobno a pred servírovaním pridáme do šalátu.
Špenátový šalát s hroznom a pikantným kuracím mäsom
- 100 g kuracích pŕs
- soľ
- šťava z 1/2 limetky
- 1 čajová lyžička olivového oleja
- 1 čajová lyžička sójovej omáčky
- farebné korenie
- 150 g mladého špenátu
- 8 bobúľ červeného hrozna
- krémový balzamový ocot
Postup
Kuracie mäso nakrájame na rezance, osolíme a marinujeme asi 10 minút v limetkovej šťave zmiešanej s olejom, sójovou omáčkou a podrveným farebným korením. Potom mäso rýchlo opečieme v teflónovej panvici alebo ugrilujeme na elektrickom grile. Hotové mäso dáme na špenátové listy pripravené na tanieri. Pridáme rozpolené bobule hrozna bez jadierok a ozdobíme krémovým balzamovým octom.
Zelerový šalát
- 50 g očisteného zeleru
- 1/2 jablka
- 50 g nízkotučného tvrdého syra
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- šťava z 1/2 limety
- 3 jadrá vlašských orechov
Postup
Do misy nastrúhame zeler, jablko a syr. Pridáme smotanu, limetovú šťavu a všetko spolu premiešame. Vlašské orechy nasekáme najemno a ozdobíme nimi šalát.