Redukčné stravovanie
Ak váš osobný test nedopadol príliš dobre, spoľahnite sa na Redukčnú Diétu, ktorá prirodzene zmení vaše stravovacie správanie a pomôže vám osvojiť si žiaduce stravovacie návyky. Strava sa na úspechu chudnutia podieľa viac ako 70 %. Pri racionálnom stravovaní je optimálny denný príjem energie od 9 do 12 tisíc kJ.
- chudnutie si starostlivo naplánujte
- prehodnoťte svoju životosprávu a zistite, akých chýb sa dopúšťate
- postavte si reálne ciele
- získajte dostatok vedomostí o potravinách a stravovaní počas chudnutia a tiež po jej ukončení
- pripravte si stratégiu stravovania, redukčné menu, nakupovanie i recepty na prípravu jedál
- stanovte si týždenné tempo redukcie a spôsob kontroly dodržania redukčného režimu
- redukčný režim začnite dodržiavať vtedy, keď na chudnutie máte dostatok času a ste v psychickej pohode
- podporte chudnutie pohybom a vyberte si pohybovú aktivitu, ktorá vyhovuje vašej aktuálnej telesnej kondícii, zdravotným možnostiam a záľubám
- konzumácia veľkých porcií a veľkého množstva jedla
- priebežné jedenie počas celého dňa
- nepravidelné stravovanie s jednou až dvoma dávkami za deň
- presunutie ťažiska najväčšieho energetického príjmu na večer
- príjem potravín s vysokým obsahom energie – pasívne prejedanie sa
- nadmerný príjem cukrov a tukov
- jednostranná strava
- nedostatočný príjem tekutín
- nadmerný príjem špecifických živín – napríklad potraviny s vysokým GI
- nadmerný príjem tekutín s vysokým obsahom energie
- nevhodné stravovacie správanie – napríklad sledovanie televízie, čítanie
- rýchle a hltavé jedenie, jedenie veľkých súst
- používanie jedla ako spôsob odmien a trestov
- jedenie zo zvyku bez prítomnosti hladu
- jedenie vo vypätých situáciách na zmiernenie napätia, pri strese,
Výživa
Nároky organizmu na živiny s ohľadom na zabezpečenie jeho fyziologických potrieb, udržanie zdravia, optimálnej fyzickej a psychickej aktivity zohľadňuje racionálna výživa. V záujme uchovania zdravia sú vytvorené medzinárodné výživové stratégie a odporúčania.
Odporúčania pre racionálnu výživu
Racionálna strava má byť pestrá a vyvážená, jej príjem má byť pravidelný, tj. 3 až 5-krát za deň. Zastúpenie všetkých základných živín, ochranných látok a vody má byť optimálne. Rozmanitá a pestrá strava má obsahovať dostatok zeleniny a ovocia, nízkotučných mliečnych výrobkov, chudého mäsa a morských rýb. Vyskúšajte napríklad chutný grécky šalát.
Príjem kuchynskej soli nemá byť vyšší ako 6 gramov denne a množstvo alkoholu by nemalo byť vyššie ako 20 až 30 gramov denne.
Pokrmy je vhodné pripravovať varením, dusením, pečením, pri minimálnom použití oleja a cukru. Telesnú hmotnosť je potrebné udržiavať v ideálnom rozpätí indexu telesnej hmotnosti BMI 18,9 až 24,9. Vhodné je denne vykonávať miernu fyzickú aktivitu.
Racionálna strava a nároky na živiny:
- Sacharidy 55 % (z toho 10 percent jednoduché)
- Tuky 30 % (z toho 40 až 50 percent môže byť živočíšneho pôvodu)
- Bielkoviny 15 % (z toho 20 percent môže byť rastlinného pôvodu)
Pri redukčnom diéte, rovnako ako pri racionálnom stravovaní, treba v jedálničku kontrolovať celkový denný príjem energie, množstvo prijatých tukov a jednoduchých cukrov.
Je potrebné prijímať pestrú a vyváženú stravu, ktorá má optimálny pomer všetkých základných živín, obsahuje ochranné látky, ako sú vitamíny, minerály, enzýmy, vláknina. K zásadám redukčného stravovania patrí aj pravidelný a dostatočný príjem vhodných tekutín.
Stravovanie podľa Redukčnej Diéty rešpektuje všetky odporúčania racionálnej výživy, ale líši sa od nej množstvom energie a percentuálnym zastúpením základných živín.
Redukčná diéta a nároky na živiny v percentách:
- Sacharidy 50 – 55 % (z toho 5 percent jednoduché a 95 percent zložené)
- Tuky 20 – 25 % (z toho 40 až 50 percent môže byť živočíšneho pôvodu)
- Bielkoviny 20 – 25 % (z toho 20 percent môže byť rastlinného pôvodu)