Recept: Voňavý peceň chleba – najlepšie chutí z vlastnej kuchyne
Domáci chlieb je výborný len s maslom, ale hodí sa aj k rôznym nátierkam, polievkam či mäsovým výrobkom ako klobása a domáca tlačenka.
Potrebujeme
- úzky vysoký plech na pečenie papier na pečenie
- 750 g hladká celozrnná pšeničná múka
- 2 KL soľ
- 1 KL rasca celá
- 1 KL trstinový cukor
- 2 stredne veľké zemiaky (200g)
- ½ balenia droždia
- 3 PL olivový olej
Postup
- Ošúpeme 2 zemiaky a dáme ich variť pod pokrievkou do vriacej vody.
- Kým sa uvaria, vo veľkej miske dobre premiešame múku, soľ a 1 kávovú lyžičku celej rasce.
- 600 ml vody rozdelíme na dve časti – 500 ml a 100 ml.
- Do 500 ml vody pridáme olivový olej.
- Počkáme kým uvarené zemiaky vychladnú – ale musia byť ešte teplé – a nastrúhame ich.
- Nastrúhané zemiaky položíme do misky, na vrch zarobenej múky. Nepremiešame.
- Do kôpky nastrúhaných zemiakov, ktoré ležia na múke, vydlabeme priehlbinu a vložíme do nej rozdrvené droždie.
- Droždie posypeme 1 kávovou lyžičkou trstinového cukru.
- Zvyšok nastrúhaných zemiakov okolo priehlbiny tiež zhrnieme na droždie.
- Nastrúhané zemiaky, ktoré sme nahrnuli na droždie, zalejeme 100 ml teplej vody.
- Necháme všetko pôsobiť 15 minút.
- Pridáme zvyšných 500 ml teplej vody a rukami opatrne spojíme celé cesto – ale – vôbec nemiesime, aby bol chlieb nadýchaný a mal „oká“. Je v poriadku keď sa cesto lepí. Malo by byť redšie a malo by sa takmer liať. Množstvo vody záleží od typu múky, pretože každá inak pije vodu.
- Do pripraveného plechu s papierom na pečenie vylejeme cesto (musí mať takú konzisteciu, že sa dá do plechu naliať)
- Vložíme do trúby zapnutej na 50 stupňov a necháme 1 hodinu kysnúť. Preto vysoký plech aby cesto nevykypelo. Počas hodiny môžeme (nie často) skontrolovať, či cesto už nepreteká z nádoby.
- Po hodine cesto vyberieme a počkáme kým sa trúba predohreje na 240 stupňov.
- Vložíme cesto do trúby na 240 stupňov na 15 minút – pri tejto vysokej teplote sa opečie kôrka.
- Teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ďalších 45 minút. Do trúby môžeme vložiť zvlášť tanierik alebo misku s vodou aby cesto nevysychalo.
- Chlieb vyberieme a necháme schnúť na mriežke aby vyschla aj spodná časť. Skladujeme ho v útierke aby kôrka ostala chrumkavá.
TIP: Ak vám ostanú nedojedené zvyšky chleba, môžete z neho pripraviť domáce krutóny, ktoré sa výborne hodia k párkovej polievke.