Recept: Šúľance z celozrnnej múky s orechami

sulance-s-vlasskymi-orechami

Zemiaky, múka a orechy, to sú tri prísady, ktoré sa dali skladovať cez neúrodnú tuhú zimu, aká je pre väčšinu Slovenska typická. Domáce zemiaky uložené v tme a chlade vydržali aj niekoľko mesiacov a preto nebolo výnimočné, keď dlhý zimný večer vyplnila príprava tradičných sladkých šúlancov.

Vlašské orechy obsahujú prospešné látky ako vitamíny skupiny B či železo. Sú zdrojom bielkovín a magnézium, ktoré sa v nich nachádza zároveň upokojuje. Ak nám nechutí jesť orechy v celku, dobrým spôsobom ako si ich dopriať je recept, v ktorom sú rozmixované. Niekedy tak v jednej porcii môžeme zjesť aj celú hrsť.

Recept

  • zemiaky 0,5 kg
  • hladká celozrnná pšeničná múka 200 g
  • soľ polovica KL
  • vlašské orechy 2 veľké hrste
  • trstinový cukor
  • maslo

Postup

1. Ošúpané zemiaky varíme v jemne osolenej vode pod pokrievkou kým zmäknú (dá sa do nich ľahko zapichnúť vidlička), necháme ich vychladnúť.

2. Zemiaky postrúhame a zmiešame s múkou, pridáme pol kávovej lyžičky soli.

3. Pomiešame a zo vzniknutého cesta tvarujeme šúlance. Ľahko sa nám ich bude tvarovať tak, že odkrajujeme z cesta a šúlame pláty široké 5 cm a dlhé približne 20 cm. Takýto plát cesta nožom nakrájame po 1 cm kúskoch a tie rukou pár krát „šúľame“ po doske kým vznikne ich podlhovastý tvar. Takto pokračujeme, kým sa nám cesto neminie.

4. Počkáme kým zovrie jemne osolená voda v hrnci a šúlance do nej opatrne vkladáme tak, aby sa nezlepili.

5. Keď o chvíľku vyplávajú na povrch, môžeme ich povyberať. Celé cesto je dobre variť po viacerých várkach.

6. Orechy rozmixujeme a posypeme nimi šúlance na tanieroch. Na jednu porciu pridáme približne 1 kávovú lyžičku trstinového cukru, polejeme trochou roztopeného masla a zamiešame.