Recept: Provensálske pečené zemiaky so zdravým domácim dresingom
Kamenné domy v provensálskych dedinkách sa zvykli stavať od vrcholu kopca, kde stál väčšinou zámok, smerom nižšie. Polia s plodinami a vinicami sa sadili pozdĺž dedín, alebo nižšie pod kopcom. Pomedzi domy viedli úzke chodníčky. Malé provensálske mestečká sa radia medzi najkrajšie vo Francúzsku a patrí k nim aj Tourtour – „dedinka na oblohe“. Poza múry vedie výhľad na veľkú časť Provensálska…
Názov, ktorý som dala tomuto receptu súvisí s provensálskym korením. To pri pečení rozvonia kuchyňu vôňou južného Francúzska. Okrem tymiánu, ktorý sa používa na opekané zemiaky, obsahuje rozmarín, bazalku, majorán a ďalšie bylinky. Zemiaky pečiem posypané tekvicovými semiačkami, ktoré sú plné vitamínov a minerálnych látok a navyše opečené chutia výborne. Sú zdrojom železa a magnézia.
Recept
- zemiaky 0.5 – 1 kg
- provensálske bylinky (dostať bežne kúpiť v obchode v oddelení korenín)
- tekvicové semiačka
- soľ
- uhorky 1 – 2 kusy
- acidofilné mlieko biele polotučné 450 g
- čierne korenie
- olivový olej
Postup
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
- Zemiaky v osolenej vode (2-3 štipky soli) varíme pod pokrievkou cca 15-20 minút kým sa do nich dá zapichnúť vidlička, ale nie viac.
- Rozsypeme ich na mierne pomastený plech olivovým olejom a posypeme ich veľkou hrsťou tekvicových semiačok.
- Posypeme 3 – 4 štipkami soli (opekané zemiaky jej znesú veľa) a celý povrch zemiakov mierne posypeme provensálskymi bylinkami.
- Všetko premiešame a pečieme pri 180 stupňoch cca 20 – 30 minút.
- Počas pečenia občas premiešame.
- Trúbu vypneme, keď už sú niektoré zo strán zemiakov upečené do hnedasta (ale zvyšok je stále žltý).
- Dresing do ktorého budeme zemiaky namáčať urobíme z nastrúhanej uhorky zmiešanej s acidofilným mliekom. Pridáme trochu soli a čierneho korenia (môžeme pridať aj cesnak).
Ďalšou francúzskou špecialitou zo zemiakov sú krémové gratinované zemiaky – vyskúšajte náš recept!