Recept: Jednoduché vegetariánske rizoto z ryže natural
Rieka Pád, ktorá tečie z hôr Talianskych Álp cez celú nížinu na severe smerom na západ, je najdlhšou riekou v krajine. V najširšom bode meria niečo cez pol kilometra. V jej údolí sa nachádzajú známe mestá Miláno a Turín. Oblasť cez ktorú preteká je posiata mokraďami, vďaka ktorým sa tu už od 15. storočia pestuje ryža – jednoročná bylina ktorá pre svoj rast potrebuje vlhké prostredie a dostatok vlahy.
Rastliny sa v období žatvy pozbierali a nechali vyschnúť od vody. Zrnká sa potom vylúpali ručne alebo pomocou mlynu. Z dostupných prísad ktoré mali obyvatelia v tom čase k dispozícii potom vznikali rôzne variácie dnešného „risotta“, ako napríklad oranžové rizoto alebo toto vegetariánske rizoto.
Recept (2 porcie)
- Ryža natural pol hrnčeka
- 2 veľké mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- polovica malej konzervy hrášku
- petržlenová vňať hrsť
- 1 zarovnaná kávová lyžička vegeta
- 1 zarovnaná kávová lyžička soľ drvené čierne korenie alebo zmes korenia
- 1 polievková lyžica olivový olej na záver
Postup
- Pol hrnčeka ryže opláchneme a prebiereme od kamienkov alebo iných tvrdých častí.
- 1 väčšiu cibuľu a 2 väčšie mrkvy nakrájame alebo postrúhame na drobné časti (najrýchlejšie je ich spolu dať do mixéra).
- Krátko ich opražíme na troche oleja, pridáme ryžu a zalejeme trojnásobkom vody, teda 1,5 hrnčekom vody.
- Pridáme 1 zarovnanú KL vegety a 1 zarovnanú KL soli
- Necháme všetko variť pod pokrievkou a priebežne kontrolujeme, aby sa nám nevyparila voda. Vodu treba doliať až keď vidíme, že sa vyparila – inak by sa mohlo stať, že ryža bude hotová ale bude plávať vo vode.
- Asi po 15 minútach sa voda už skoro vyparila tak prilejeme ešte 1 pohár vody a naďalej kotrolujeme či je jej dosť.
- Asi po 30 minútach od začiatku varenia by už ryža mala byť mäkká – vypneme ju a necháme pod pokrývkou. Ak nám v nej ostalo trochu vody, nevadí pretože ryža by ju ešte pod pokrývkou mala nasať.
- Pridáme hrsť petržlenovej vňaťky, drvené čierne korenie alebo zmes korenia a polovicu konzervy hrášku.
- Keď rizoto trochu vychladne pridáme ešte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja.