Recept: Domáci vanilkový puding s lesným ovocím
Tekutý krém pripravený z mlieka je súčasťou francúzskej a anglickej kuchyne už viac storočí. Keďže ide o recept z bežných prísad v domácnosti, je otázne kde bol po prvý krát uvarený.
Jednoduchý recept sa dodnes nezmenil. Zahustené mlieko sa osladí a navrch sa pridá ovocie alebo šľahačka. Výborne s ním chutí aj domáca brusnicová omáčka.
Vo Francúzku takýto dezert poznajú ako „crème moulée“. Slovo pudding v anglicku skôr znamená všeobecne zákusok po jedle a tekutý vanilkový krém je známy ako „custard“.
Recept
- mlieko 0,5 litra
- trstinový cukor
- 4 kávové kopcové lyžičky celozrnná pšeničná hladká múka
- 3 polievkové lyžice 1 vanilkový trstinový cukor (sú v ňom čierne bodky z nastrúhanej vanilky)
- mrazená zmes lesného ovocia
Postup
- Najprv si zvlášť pripravíme zmes na zahustenie pudingu. Malú časť mlieka odoberieme do malej nádobky a miešame spolu s celozrnnou múkou, kým zmiznú hrudky.
- Zvyšok mlieka nalejeme do hrnca, pridáme vanilkový trstinový cukor a trstinový cukor a za stáleho miešania počkáme kým zmes zovrie.
- Keď zmes zovrie, za stáleho miešania pomaly pridávame pripravenú zmes na zahustenie.
- Miešame, kým zmes zhustne, približne 5 minút. Keď puding po vychladnutí zhustne, naservírujeme ho do misky a posypeme lesným ovocím.