Recept: Celozrnná tarhoňa s červenou fazuľkou a zeleninou (na spôsob rizota)
Ručne písané kuchárske knihy zo 16. storočia, ktoré boli napísané v Maďarsku, obsahujú postup ako pripraviť tradičné jedlo tarhonya. Prvé kuchárske knihy v Európe väčšinou opisovali luxusné recepty a gurmánske špeciality, ktoré spísali šéfkuchári pre svojich kuchárov.
Podľa nich potom pripravovali drahé jedlá na večierkoch vyššej triedy a súkromných oslavách… Nadrobno nakrájaná cestovina z múky a vajíčok sa pripravovala ručne a zrnká podobné ryži sa vysušili a uskladnili. Tradične sa najprv rýchlo opražila a potom zaliala vodou ako cestoviny.
Recept (2 porcie):
- Pol hrnčeka celozrnná tarhoňa (napríklad špaldová balená po 400 g)
- Pol hrnčeka zelenina – hrášok, mrkva, kukurica (napríklad mrazená zmes)
- Pol až jedna konzerva červenej fazule (400 g)
- Cesnak 1 strúčik
- za hrsť petržlenová vňať (čerstvá alebo mrazená)
- Vegeta polovica kávovej lyžičky
- Soľ jedna zarovnaná kávová lyžička
- Čierne korenie mleté alebo zmes korení
- 2 polievkové lyžice olivový olej
Postup:
- Fazuľu z konzervy prepláchneme vodou a namočíme ju do vody (na 15 minút až hodinu)
- Polovicu hrnčeka tarhone asi 2-3 minúty opečieme v hrnci na oleji a zalejeme 1 hrnčekom vody.
- Pridáme pol KL vegety a 1 KL soli a necháme ju variť pod pokrievkou približne 10 minút kým zmäkne a vyparí sa voda. Medzitým dávame pozor aby sa nepripálila a keď treba dolievame vodu.
- Zeleninovú zmes spolu s nakrájaným cesnakom podusíme v hrnci s polovicou hrnčeka osolenej vody, kým sa voda vyparí a zelenina zmäkne (asi 10 minút).
- Keď je tarhoňa mäkká a voda sa z nej vyparila, zlejeme fazuľu, opláchneme ju a pridáme k tarhoni.
- Pridáme podusenú zeleninovú zmes s cesnakom.
- Pridáme hrsť petržlenovej vňate, čierne korenie a 2 PL lyžice olivového oleja.
- Všetko spolu 1-2 minúty opečieme, premiešame a vypneme.