Recept: Caprese – šalát z ostrova Capri

caprese

V lete je na námestí Piazza Umberto I rušno hneď zrána. Nájznámejšie námestie talianskeho ostrova Capri má iba zopár desiatok metrov a tie zapĺňajú vonkajšie stoly kaviarní. Skoro ráno sa tu domáci cestou do práce zastavia na rýchlu kávu a raňajky alebo si čítajú noviny a popritom sa zhovárajú so známymi. Poobede je to miesto, kde sa stretáva celý ostrov – domáci aj turisti.

Ostrov Capri bol v minulosti známym letoviskom európskych umelcov, spisovateľov a iných osobností a aj dnes vedú z námestia úzke uličky k prepychovým obchodom a reštauráciám.

Ďalej od ruchu ulice leží opačná strana ostrova na ktorú sa dá prejsť pešo približne za hodinu. Túto stranu zdobia olivovníky a dá sa odtiaľto zahliadnuť prírodný útvar, ktorý je pre Capri typický – dve vápencové skaly vyčnievajúce nad morom. Celý ostrov tvorí vápenec a bočné skaly ktoré siahajú do výšky viac ako 500 metrov.

Recept

  • 3 paradajky
  • mozzarella 250 g (dve balenia po 125g)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 kopcová kávová lyžička čerstvej alebo sušenej bazalky
  • soľ
  • čierne korenie alebo zmes korenia

Postup

  1. Paradajky a mozzarellu nakrájame na plátky.
  2. Pridáme 2 PL olivového oleja a 1 KL bazalky.
  3. Posolíme soľničkou a pridáme trochu čierneho korenia.
  4. Všetko opatrne premiešame tak, aby sa paradajky nerozpadli.
  5. Na tanier naservírujeme striedavo paradajky a mozzarellu.