Quinoa kurací šalát s jablkom a brusnicami
Tí, čo sa nebránia netradičným chutiam, určite by mali vyskúšať túto sladko-slanú kombináciu ovocia, orechov, quinoy a kuracieho mäsa. Slané chute dopĺňajú sladké, studené potraviny dopĺňajú teplé, a tak vzniká síce neobvyklý, no až prekvapivo dobre vyvážený quinoový mix vhodný na obed alebo skorú večeru. Dobrú chuť!
V tomto článku sa nachádza recept na chutný quinoa kurací šalát, ktorý poteší malých i veľkých. K nemu si možno pripraviť aj lahodný dezert v podobe Raffaello guliek na zdravý spôsob.
Ingrediencie
Na quinoa mix potrebujeme:
- 100 g quinoa
- 200 ml voda
- 250 g kuracích pŕs
- 1 PL sójová omáčka
- 1 PL olivový olej
- himalájska soľ
- korenie
- 1 ks menšie jablko
- 1 ks menšia červená cibuľa
- 1 hrsť sušené brusnice
- 1 hrsť vlašské orechy
- sezamový / olivový olej
Na dressing potrebujeme:
- 1 balenie grécky jogurt (príp. bezlaktózový)
- 1 PL med
- 2 PL šťava z pomaranča
- lístky z medovky (alebo mäty)
- štipka himalájskej soli
- čerstvé mleté korenie
Uvedené ingrediencie spracujeme podľa nasledujúceho postupu.
Postup
Ako prvé si pripravíme quinou. Prepláchneme ju pod tečúcou studenou vodou, vložíme do hrnca a zalejeme 200 ml vody. Pridáme čajovú lyžičku soli, trochu mletého korenia a privedieme k varu. Po minúte od zovretia stíšime na najslabší plameň a za občasného miešania necháme pod pokličkou približne 15 minút.
Umyté kuracie mäso nakrájame na malé tenké (približne 2cm) rezančeky, pridáme lyžicu sójovej omáčky, soľ, korenie a premiešame. Necháme chvíľu marinovať, kým si pripravíme dressing.
Do mixéru vložíme grécky jogurt, pár lístkov z medovky, med, šťavu z pomaranču, soľ, korenie a vymixujeme. Teraz si opečieme kuracie mäso, pridame hotovú quinou, premiešame a rozdelíme na taniere.
Posypeme nakrájaným jablkom, cibuľou, nasekanými vlašskými orechami, brusnicami a pokvapkáme olivovým alebo sezamovým olejom. Navrch pridáme pripravený dressing a podávame.