Proteinové suplementy
Proteinové suplementy slúžia k doplneniu bielkovín najmä pre športovcov. Tvoria neoddeliteľnú súčasťjedálnička najmä silových športovcov. Dnes, je na trhu veľké množstvo „proteínov“, aký si teda vybrať?
Srvátkový proteín
Srvátkový proteín sa nachádza v mlieku. Môže byť prítomný ako proteinový izolát ( najvyššia forma srvátkového proteinu ), ktorý má 90 a viac percent bielkovín a len málo ďalších zložiek ( typicky býva bezlaktózový ) alebo ako proteinový koncentrát, ktorý obsahuje od 29 do 89 percent bielkovín a okrem toho aj laktózu a tuk.
Srvátkový protein je považovaný za rýchly protein, pretože sa rýchlo trávi a vstrebáva. Jeho aminokyseliny sú dopravované k svalovému tkanivu, presnejšie povedané k periférnemu svalovému tkanivu, to znamená mimo centrum ( stred ) tela. Leucin, vetvená aminokyselina vyskytujúca sa v srvátkovom proteine, môže byť podľa potreby tiež spálená na energiu.
Kasein
Kasein je protein obsahujúci bielkoviny, ktoré sa nachádzajú sa v mlieku. Ide o pomaly stráviteľný protein. Pomáha predchádzať katabolizmu svalových bielkovín, kde výsledkom je uchovanie svalovej hmoty. Pokiaľ sa srvátkový a kaseinový protein užívajú spoločne, podporujú budovanie svalstva a obmedzujú odbúravanie svalových bielkovín.
Ako kaseinový tak srvátkový protein môže byť hydrolyzovaný, to znamená čiastočne rožštiepený, takže pokiaľ sa zmiešajú s tekutinou, ľahšie sa rozpustia. Pri hydrolyzovanom kaseine je však obmedzená jeho schopnosť brániť odbúravaniu svalového proteinu.
Pred nákupom sa preto pozrite na zloženie, aby ste sa uistili, že proteinový prášok nie je hydrolizovaný kasein. Kasein a srvátku je najlepšie prijímať spoločne. Netučné sušené mlieko je skvelou a lacnou náhradou proteinového prášku.
Sójový protein
Sójový proteinový izolát je prášok, ktorý z 90 percent tvorí bielkoviny. Väčšina tukov a sacharidov boli odstránené. Sójový proteinový koncentrát obsahuje iba 70 percent bielkovín a okolo 23 percent vlákniny, ktorá môže byť príčinou žalúdočného dyskomfortu, pokiaľ sa užije pred tréningom. Ak prorovnáme sójový a srvátkový protein ( oba sa považujú za rýchle proteiny ), štúdie preukázali, že oba môžu prispieť k nárastu beztukového tkaniva.
V porovnaní mlieka so sójou, ktorá obsahuje ako kasein, tak srvátku, potom mlieko vedie k väčšiemu nárastu beztukovej hmoty možno preto, že kasein chráni pred odbúravaním svalových bielkovín. Čistým efektom je významnejšie zvýšenie syntézy svalových proteinov s mliekom ako so sójou, i keď sója je účinná.
Albumín
Albumín je bielkovina nachádzajúca sa vo vajíčkach, je plnohodnotný protein a patrí k najstráviteľnejším. Vajcia sú bohaté na vetvenú aminokyselinu leucin a poskytujú vynikajúci zdroj bielkovín pre začlenenie do svalového tkaniva.
Aminokyseliny
Všetky proteiny sa skladajú z aminokyselín. Jedná sa o molekuly alebo stavebné kamene zložené z uhlíka, vodíka, kyslíka, dusíka a občas aj zo síry. Na jednom konci je aminová skupina , ktorá obsahuje dusík a na druhom karboxylová skupina, a preto sa tieto zlúčeniny nazývajú aminokyseliny. Pokiaľ organizmus niektoré aminokyseliny nepotrebuje, napríklad preto, že jete príliš veľa bielkovín, aminová skupina obsahujúca dusík môže byť odstránená a stane sa súčasťou moču.
Zostane stredná časť aminokyseliny, ktorá obsahuje molekuly podobné sacharidovým. V prírode existuje 20 základných aminokyselín, ktoré sa rozličným spôsobom kombinujú a vytvárajú tak rôzne druhy bielkovín potrebných pre ľudské telo. Tri aminokyseliny majú naviac postranné reťazce, ktoré vyzerajú ako vetvy, preto sa nazývajú vetvené aminokyseliny ( BCAA ).
K vetveným aminokyselinám patrí leucin, isoleucin, valin. Zatiaľ, čo iné aminokyseliny sú metabolizované v pečeni, vetvené aminokyseliny pečeň obchádzajú. Vetvené aminokyseliny môžu byť využité ako zdroj energie alebo na opravu, či výstavbu svalového tkaniva.
Esenciálne a neesenciálne aminokyseliny
Z dvadsať základných aminokyselín, deväť musíme prijať potravou, pretože si ich naše telo nedokáže vyrobiť samo. Nazývajú sa esenciálne aminokyseliny. Zvyšných jedenásť neesenciálnych sa nachádza v strave , ale organizmus ich dokáže vyrobiť.
Rozdelenie aminokyselín:
Esenciálne aminokyseliny
- Histidin
- Isoleucin
- Leucin
- Lysin
- Methionin
- Fenylalanin
- Threonin
- Tryptofan
- Valin
Neesenciálne aminokyseliny
- Alanin
- Arginin
- Asparagin
- Kyselina aspartamová
- Cystein
- Kyselina glutamová
- Glutamin
- Glycin
- Prolin
- Serin
- Tyrosin