Plnené tortilly – originál recept, s vajíčkom, na panvici, s kuracím mäsom

Čo je to vlastne tortilla? Je to viac než len kukuričná placka. Tortilla je kľúčovým hráčom v kulinárskom repertoári, ktorý otvára dvere do sveta nekonečných kombinácií chutí a zložiek. Začína nezabudnuteľná chuťová cesta, počnúc originálnym receptom na tortilly a pokračujúc rôznymi inšpiratívnymi variáciami, ktoré si človek ľahko pripraví doma.


Obsah článku


Prečo je dôležité poznať originál tortilla recept? Pretože dobrá tortilla je ako čisté plátno pre maliarov, ktorí si prajú vytvárať jedinečné kulinárske diela. Ako zabaliť tortillu? Práve na to a mnohé iné otázky odpovie nasledujúci článok.

Plnené tortilly – recept krok za krokom

Hoci je tortilla samotná o sebe chutná, prečo si ju nevychutnať ešte viac s vynikajúcou náplňou? Existuje množstvo receptov na plnené tortilly od zeleninových až po mäsové. Okrem toho, že sa dá pripraviť doma, Foodpanda alebo iné doručovacie služby majú v ponuke aj reštaurácie so zahraničnou kuchyňou. Tento recept na plnenú tortillu je kombináciou morčacieho mäsa a zeleniny.

Suroviny:
300 g morčacích prs (možno aj kuracie)
grilovacie korenie
nasekaná chilli paprička
soľ
1 kyslá smotana
1 plechovka mexickej zeleniny Bonduelle
maslo

Postup:

  1. Príprava mäsa:
    • Rozpustiť plátok masla vo woku. Očistené a nakrájané morčacie prsia na kocky dochutiť soľou a grilovacím korením.
  2. Praženie mäsa:
    • Ochutené mäso opražiť na rozpálenej panvici. Dôležité je, aby sa mäso upražilo dochrumkava. Ak pustí vodu, odliať ju z woku a mäso pražiť do sucha.
  3. Pridanie zeleniny a kyslej smotany:
    • K opraženému mäsu pridať mexickú zmes a dusiť cca 3 minúty. Pred koncom pridať kyslú smotanu a nechať prejsť varom. Kyslá smotana zjemní zmes a dodá jej správnu chuť.
  4. Príprava cesta:
    • Rozdeltiť cesto na 6 rovnakých guličiek. Každú guličku vyvaľkať na tenký kruh podľa veľkosti panvice. Snažiť sa vytvoriť rovnomerný kruh.
  5. Praženie tortíl:
    • Opražiť hotové kruhy na suchej panvici po dobu 3 minút z každej strany, kým sa nezačnú nafukovať a na povrchu sa neobjavia malé hnedé škvrny.
  6. Zbalenie tortilly:
    • Nenechať tortilly stvrdnúť a vložiť ich do mikroténového sáčka. Keď sú všetky tortilly hotové, naplniť ich pripravenou zmesou a zavinúť do formy wrapu.

Tortilla plnená kuracím mäsom

Recept na tortillu plnenú kuracím mäsom zahŕňa šťavnatú zeleninu a kyslú smotanu, zabalenú do lahodného balíčka.

Suroviny:
500 g kuracích pŕs
1 lyžica francúzskej hrubozrnnej horčice
1 lyžica medu
čerstvý rozmarín
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
šťava z 1 citróna
½ uhorky
5 reďkoviek
1 zväzok lahôdkovej cibuľky
1 fenikel
100 g cherry paradajok (mix červených, žltých a oranžových)
4 – 6 tortilla platiek
200 g kyslej smotany
1 hrsť šalátu insalatina

Postup:

  1. Marináda pre kuracie prsia:
    • V mise zmiešať horčicu, med, nasekaný rozmarín, soľ, čierne korenie, olivový olej a šťavu z polovice citróna. Kuracie prsia marinovať v tejto zmesi po dobu 30 minút prikryté potravinovou fóliou.
  2. Grilovanie kuracieho mäsa:
    • Ugrilovať marinované kuracie prsia na rozpálenej grilovacej doske z oboch strán asi 10 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  3. Príprava zeleniny:
    • Nakrájať uhorku, reďkovky, lahôdkovú cibuľku, fenikel a cherry paradajky na tenké plátky. Orestovať mäso so šťavou z polovice citróna, soľou a korením. Potom ho nechať odpočívať pod alobalom.
  4. Príprava tortilly:
    • Krátko opiecť tortilly na grile z oboch strán. Potom ich potrieť lyžicou kyslej smotany.
  5. Skladanie tortilly:
    • Do stredu každej tortilly položiť nakrájanú zeleninu a mäso nakrájané na plátky. Pridať šalát, pevne zrolovať tortilly a podávať ich nakrájané na polovice.
Tortilla plnená kuracím mäsom
Táto tortilla plnená kuracím mäsom je jednoduchým obedom alebo večerou.

Tortilla s vajíčkom

Tento recept – tortilla s vajíčkom je jednoduché, rýchle a chutné jedlo, ktoré je populárne na celom svete. Môže sa podávať na raňajky, obed, večeru, alebo ako desiatu.

Existujú dva hlavné spôsoby prípravy tortilly s vajíčkom:

  • So scrambled eggs (miešanými vajíčkami): Vajíčka sa rozšľahajú a opražia na panvici. Následne sa zabalia do tortilly.
  • S omeletou: Vajíčka sa rozšľahajú a usmažia na panvici do tvaru omelety. Omeleta sa potom preloží na polovicu a zabalí do tortilly.

Tortilla s vajíčkom sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a dajú sa pridať ingrediencie podľa vlastnej chuti. Môže sa zapiecť v rúre alebo toastovači, aby bola syrová vrstva roztopená a chrumkavá.

Suroviny:
1 kus tortilla
100 gramov mozzarelly (strúhaná)
3 kusy plátky slaniny
3 kusy vajíčko
paradajka (podľa chuti)
paprika (podľa chuti)
Šalát (podľa chuti)
uhorka (podľa chuti)
jarná cibuľka (podľa chuti)
1 kus Jalapeno paprička (podľa chuti)
1 štipka soli
1 štipka čierneho korenia
1 štipka sušeného cesnaku

Postup:

  1. Príprava zeleniny:
    • Nakrájať zeleninu na kocky alebo plátky podľa preferencií. Ak chce človek ľahko zrolovať tortillu, odporúča sa nakrájať zeleninu na menšie kúsky.
  2. Príprava vajec:
    • V mise dobre rozšľahať vajíčka. Ohriať panvicu a pridať slaninu. Opiecť ju z oboch strán a potom priliať rozšľahané vajíčka.
  3. Pridanie syra:
    • Keď sú vajíčka takmer upečené, posypať ich strúhanou mozzarellou. Nechať syr trochu roztopiť a potom na neho položte tortillu. Mierne ju stlačiť, aby sa spojila s vajíčkom.
  4. Dopečenie:
    • Nechať tortillu pomaly nahrievať, kým sa syr a vajíčko dopečú. Potom pridať zvyšok syra a jalapeno papričky. Počkať, kým sa syr na vrchu roztopí.
  5. Servírovanie:
    • Pred zrolovaním tortilly pridať nakrájanú zeleninu. Nezabudnúť pridať štipku soli, čierneho korenia a sušeného cesnaku. Potom opatrne zrolovať celú tortillu a pred podávaním ju rozrezať na polovice.

Quesadillas – plnená tortilla so syrom

Pri plnenej tortille so syrom je dobrým tipom naniesť na ňu tenkú vrstvu oleja, aby sa ľahšie otáčala a bola chrumkavá. Taktiež nepoužívať príliš veľa syra, aby sa quesadilla neroztiekla.

Suroviny:
6 kusov tortilly
1 balíček listového špenátu
200 g tvrdého syra
100 g slaného syra
30 g masla
Podľa chuti: čierne korenie, soľ

Postup:

  1. Príprava ingrediencií:
    • Rozpustiť maslo a umyť listy špenátu. Nastrúhať tvrdý syr nahrubo (napríklad eidam alebo cheddar). Nakrájať slaný syr na kocky.
  2. Naplniť tortillu:
    • Otočiť tortillu a na čistú stranu navrstviť strúhaný syr, špenát a slaný syr. Okoreniť a osoliť podľa chuti.
  3. Preložiť tortillu:
    • Preložiť tortillu a jemne ju zatlačiť, aby si udržala tvar.
  4. Opekanie:
    • Preložiť quesadillu na rozohriatu panvicu a piecť ju z oboch strán, kým nie je pekne opečená (cca 3 minúty).
  5. Podávanie:
    • Vybrať quesadillu z panvice a rozrezať ju na trojuholníky. Podávať samostatne alebo s prílohami ako salsa alebo kyslá smotana.
plnená tortilla so syrom
Quesadilla – plnená tortilla so syrom sa môže piecť aj v rúre na 180 °C asi 10 minút.

Recept na zdravú tortillu

Tento recept na zdravú tortillu len zo 4 fit surovín chutí výborne a rozhodne lepšie ako zmrazený polotovar.

Suroviny:
250 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
180 ml horúcej vody
3 polievkové lyžice olivového oleja
1 čajová lyžička soli

Postup:

  1. Nechať vodu zovrieť a potom chvíľu vychladnúť. V miske zmiešať vodu, múku, olivový olej a soľ, a spracovať ich do hladkého cesta. Nechať cesto odpočívať asi 10 minút.
  2. Cesto rozdeliť na 4 časti a tvarovať z nich guličky. Každú guličku rozvaľkať na tenkú placku. Placky opiecť z oboch strán na rozpálenej suchej panvici. Otočiť ich, keď sa na nich začnú vytvárať vzdušné bubliny.

Tortilla na panvici – raňajky pre lenivých

Začať deň s jednoduchými a chutnými raňajkami je úžasný spôsob, ako načerpať energiu. Táto tortilla na panvici je nielen lahodná, ale aj ľahko pripraviteľná. Ideálne pre tých, ktorí majú ráno málo času na prípravu jedla.

Suroviny:
4 kusy tortíl
3 vajcia
soľ a mleté čierne korenie
100 g salámy, podľa chuti
120 g strúhaného tvrdého syra
1 paradajka
10 g masla

Príprava:

  1. Príprava panvice:
    • Na začiatok si vytrieť panvicu s maslom.
  2. Príprava vajec:
    • V miske rozbiť vajcia, pridať soľ a mleté čierne korenie. Všetko dobre vyšľahať.
  3. Vrstvenie:
    • Zahriať panvicu a na dno vyliať polovicu vyšľahaných vajec. Na ne pridať jednu tortillu a na ňu položiť plátky salámy a trochu strúhaného syra. Potom prikriť druhou tortillou. Na túto tortillu umiestniť paradajky nakrájané na kolieska a zasypať ich opäť nastrúhaným syrom. Prekryť treťou tortillou a pridať ďalšiu vrstvu salámy a syra. Na vrch dať poslednú tortillu.
  4. Pečenie:
    • Zaliať všetko zvyšnými vajcami a nechať pod pokrievkou na miernom ohni asi 5 minút. Po 5 minútach otočiť a opäť zakryť.
  5. Servírovanie:
    • Hotové lenivé raňajky v podobe tortilly na panvici nakrájať na trojuholníky a podávať ešte teplé.

Plnená tortilla s čerstvým syrom a cesnakom

Suroviny:
4 ks tortíl
2 tégliky syra Cottage
2 strúčiky cesnaku
2 PL extra panenského olivového oleja
2 KL worchesterská omáčka
1 hrsť byliniek (petržlenová vňať, bazalka, kôpor, …)
Podľa chuti: soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Príprava nátierky:
    • V miske zmiešať syr Cottage, pretlačený cesnak, olivový olej, worchesterskú omáčku a nasekané bylinky. Dochutiť soľou a korením podľa vlastného vkusu.
  2. Plnenie tortíl:
    • Tortilly bohato naplniť pripravenou nátierkou.
  3. Servírovanie:
    • Hotové plnené tortilly servírovať ihneď.
plnená tortilla
Táto jednoduchá a osviežujúca receptúra plnených tortíl s čerstvým syrom a cesnakom je ideálna pre rýchlu a chutnú pochúťku.

Plnené tortilly so zeleninou, orieškami a jogurtovým dresingom

Tento recept na plnené tortilly je plný sviežej chuti, ktorá osloví svojou jedinečnou kombináciou zdravých ingrediencií.

Suroviny:
6 ks tortíll
1 ks menšia červená kapusta
2 ks hlávka rímskeho šalátu
1 ks veľká cibuľa
1 ks šalátová uhorka
1 hrsť vlašských orechov

Jogurtový dresing:

  • 2 tégliky grécky jogurt
  • 2 PL extra panenský olivový olej
  • 1 PL sterilizovaný chren
  • 1 PL dijonská horčica
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Príprava zeleniny:
    • Nakrájať zeleninu na tenké rezance a zmiešať ich vo väčšej mise. Posoliť a premiešať. Odložiť bokom.
  2. Príprava dresingu:
    • V mise zmiešať jogurt, olej, chren, horčicu a prelisovaný cesnak. Dochutiť soľou a korením podľa chuti.
  3. Opekanie orieškov:
    • Na panvici opiecť orechy, kým nezačnú rozvoniavať.
  4. Naplnenie tortíl:
    • Na každú čerstvo upečenú tortillu naniesť zeleninu a orechy, zaliať dresingom a zavinúť.

Zapečená celozrnná tortilla plnená tuniakom

Zapečené tortilly patria medzi obľúbené jedlá mnohých, a právom! Ich výhodou je rýchla príprava a možnosť vytvoriť širokú škálu chutných variantov. Tento recept prináša zapečenú celozrnnú tortillu plnenú lahodnou tuniakovou zmesou, ktorá určite poteší.

Suroviny:
celozrnná tortilla
70 g tuniaka vo vlastnej šťave
30 g strúhanej mozzarelly
2 kyslé uhorky
cibuľa
3 lyžice kukurice
1 lyžička horčice
1 lyžička kečupu

Postup:

  1. Príprava tortilly:
    • Natrieť celozrnnú tortillu horčicou a kečupom. Potom ju naplniť tuniakom, nakrájanou cibuľou, kukuricou, kyslými uhorkami a strúhaným syrom. Preložiť ju napoly a jemne stlačiť, aby držala pokope.
  2. Pečenie:
    • Na panvici alebo v kontaktnom grile opiecť tortillu plnenú tuniakom z oboch strán do zlatista. Týmto spôsobom sa dosiahne chrumkavá štruktúra a dokonalé roztopenie syra vo vnútri.

Táto tortilla plnená tuniakom sa skvele hodí aj do zdravého jedálnička na chudnutie v kombinácii so zeleninovým šalátom. Zaujímavou alternatívou sú aj tuniakové placky.

Originál tortilla recept

Príprava originál tortilla receptu je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia, ako sa sa môže zdať. Nezaberá viac ako 30 minút.

Suroviny:
250 g hladkej múky
pol lyžičky soli
pol lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
120 ml teplej vody
50 ml oleja (olivový alebo rastlinný)

Postup:

  1. Príprava cesta:
    • V miske zmiešať múku, soľ, kypriaci prášok do pečiva.
    • Pridať teplú vodu a olej a dôkladne premiešať, kým nevznikne jednotná hmota.
  2. Hnietenie cesta:
    • Ak má človek k dispozícii kuchynský robot s hnietiacím nadstavcom, môže si tento krok uľahčiť. Hnietenie cesta by malo trvať približne 2 minúty.
  3. Chladenie cesta:
    • Hotové cesto zabaliť do potravinovej fólie a vložiť do chladničky na 20 minút.
  4. Formovanie tortíl:
    • Rozdeliť vychladené cesto na 6 rovnakých guličiek.
    • Každú guľku vyvaľkať na tenký kruh podľa veľkosti panvice. Snažiť sa vytvoriť rovnomerný kruh.
  5. Praženie tortíl:
    • Vypražiť každú tortillu na suchej panvici asi 3 minúty z každej strany, kým sa nezačne nafukovať a na povrchu sa neobjavia malé hnedé škvrny.
  6. Servírovanie:
    • Naplniť tortilly vybranou zmesou a zavinúť ich do formy wrapu.

S týmto jednoduchým originál tortilla receptom si môže človek vychutnať skutočne čerstvú a lahodnú pochúťku pripravenú z domáceho cesta.

Ako zabaliť tortillu

Existuje niekoľko spôsobov, ako správne zabaliť upečenú tortillu. Avšak najbežnejšie je zabalenie tortilly do wrapu tak, aby obsah nevytekal zo všetkých strán. Tento postup je naozaj veľmi praktický.

  1. Preložiť spodok tortilly:
    • Najprv si preložiť spodnú časť tortilly a pridržať ju.
  2. Preložiť ľavú stranu:
    • Potom preložiť ľavú stranu tortilly a pevne ju pridržať.
  3. Preložiť pravú stranu:
    • Nakoniec preložiť aj pravú stranu tortilly tak, aby zmes nevypadávala.

To, ako zabaliť tortillu je teda jednoduché a zabezpečí, aby jeho plnka nevytekala von.

Ako udržať tortillu mäkkú?

Pri opekaní tortilly sa môže stať, že okamžite po presunutí z panvice na tanier stvrdne. Existuje niekoľko trikov, ako ju však udržať mäkkú až do servírovania. Najefektívnejším spôsobom je vloženie horúcich tortíl do mikroténového sáčka. Týmto spôsobom sa môžu pripraviť všetky tortilly naraz a zaručene zostanú mäkké.

ako zabaliť tortillu
Vložením teplých tortíl do mikroténového sáčka sa zachová ich mäkkosť až do chvíle, kedy budú pripravené na servírovanie.

Čo je tortilla?

Tortilla predstavuje univerzálnu delikatesu z mexickej gastronomickej scény, tvoriac základ mnohých typických pouličných jedál v Mexiku. Ich rozmanité použitie zahŕňa varianty ako:

TacoMalé kukuričné tortilly, preložené na polovicu, zvyčajne plnené mäsom a salsou, zdobené koriandrom. Môžu byť pripravené aj z tvrdých taco platiek, čo je charakteristické pre tex-mex kuchyňu. Tacos sa konzumujú počas celého dňa v Mexiku, pričom populárna verzia sú tacos de canasta, naparované tacos, ktoré sa udržiavajú teplé v špeciálnom košíku.
BurritoZrolované a teplé pšeničné tortilly, často plnené zmesou mletého mäsa, kukurice a fazule. Pripravujú sa väčšinou s väčšími tortillami. Ich správne zrolovanie vyžaduje určitú zručnosť, aby sa nerozpadli.
EnchiladaPlnené, zrolované a preliate omáčkou kukuričné tortilly, niekedy zapekané so syrom. Na rozdiel od tacos sa enchiladas ešte ďalej upravujú po naplnení. Oproti burritu sa vyrábajú z kukuričnej múky.
TostadaPloché kukuričné placky obložené náplňou podobne ako obložený chlieb. Pred obložením sa tortilla pečie v oleji, čím získava chrumkavú textúru. Obloha môže obsahovať fazuľovú pastu, marinované kuracie mäso, šalát, syr a avokádo.
FajitaVšetky zložky (pšeničné tortilly, náplň a ozdoby) sa podávajú samostatne a každý si pri stole pripravuje svoju placku. To ich odlišuje od burrita, ktoré sa podávajú už zrolované.
QuesadillaSyrom plnená a preložená pšeničná tortilla. Je väčšia ako tacos a po naplnení sa ešte pečie alebo frituje.

Význam tortilly v mexickej kuchyni

Tieto kukuričné alebo pšeničné placky, ktoré môžu byť buď plnené alebo iba preložené, opečené, zrolované alebo dokonca aj zapečené, predstavujú neoddeliteľnú súčasť mexickej kuchyne.

Mexická tortilla je okrúhla placka vyrobená z kukuričnej alebo pšeničnej múky, vody, soli a oleja, pričom do pšeničných variantov sa pridáva aj prášok do pečenia. Jej veľkosti a farby sa odlišujú podľa účelu použitia a typu mexickej špeciality, ktorú majú doplniť alebo tvoriť.

Pôvod slova „tortilla“ pochádza zo španielskeho slova „torta“. Niektorí si zamieňajú pojmy „tortilla“ a „wrap“, pričom wrap označuje spôsob prípravy, teda zabalenie náplne do tenkej placky, kde môže byť tortilla použitá ako placka pre „tortilla wrap“. Klasické americké wrapy sa zvyčajne podávajú studené a často sa na ich prípravu používajú iné druhy tenkých placiek.

Pôvod tortilly siaha do Mexika, kde sa kukuričné a pšeničné placky podávajú ako príloha alebo sú súčasťou mnohých jedál. Kukurica, ako hlavná zložka tortilly, je kľúčovou potravinou tejto krajiny už tisíce rokov. V Mexiku je bežné pestovanie rôznych farieb kukurice, vrátane modrej, červenej, bielej a fialovej, čo prispieva k rozmanitosti farebných variantov tortilly.