Pistácie – pestovanie, účinky, zdravie
Pistácie, malé oválne oriešky s charakteristickým zeleným odtieňom, sú obľúbenou pochúťkou, ktorú milujú ľudia na celom svete. Tento orech je nielen chutný, ale má aj množstvo zdraviu prospešných látok. Ako rastú pistácie? Je dôležité konzumovanie pistácií počas tehotenstva? Aké sú zdravotné účinky pistácií?
Pistácie, bežne známe pod názvom „Pista“, tiež známe ako „Pistha Pappu“. Pochádzajú zo západnej Ázii, ale väčšinou ich možno nájsť aj v oblastiach Stredozemného mora. Na živiny bohatá pistácia je oriešok, ktorý sa radí do skupiny ovocia. Vonkajšia škrupina ovocia sa odstraňuje a jadro žltej farby je zvyčajne jedlé.
Pistácia pravá – strom
Pistacia vera, zvaný tiež pistácia pravá, je strom, ktorý môže dorastať až do výšky 12 metrov. Stromy na plantážach, kde sa pistácie pestujú, však bývajú kvôli ľahšiemu zberu menšie. Celkovo nemajú pistácie veľmi rady chlad, a preto sa im darí v teplých oblastiach – pre pestovanie je ideálna púštna až polopúštna klíma. Pistácia inak nie je nijako extrémne náročná na pestovanie, nesvedčí jej len mokro a kyslá pôda.
Pestovanie pistácií – ako rastú pistácie
Nemajú problém sa dožiť až 300 rokov. V začiatkoch svojho rastu neplodia zrovna veľké množstvo plodov. Najväčšiu produkcia dosahujú asi po dvadsiatich rokoch. Objem úrody počas rokov kolíše, stromy totiž plodia v dvojročných cykloch. Každé dva roky pestovatelia zožnú bohatú úrodu, v medziobdobí je úroda nižšia.
Klasický zber pistácií
Jedna rastlina môže každé dva roky vyplodiť okolo päťdesiat kilogramov orieškov. Pistácie sa zberajú buď priamo opadané zo stromu, čo im dáva prívlastok „podstromáky“, alebo sa zhadzujú takzvaným klátením. Podobnou metódou sa u nás zberajú vlašské orechy – zrážajú sa z vetiev pomocou dlhého bidla. Následne sa pistácie zbierajú zo zeme a dávajú sa do ľanových vriec.
Moderné zbieranie pistácií
Úroda na veľkých plantážach ale častejšie prebieha strojovo. K stromu pistácii sa príde so špeciálnym vozíkom, ktorý pod korunu stromu roztiahne plachtu. Potom pevným ramenom uchytí kmeň stromu a zatrasie ním. Zrelé plody tak začnú padať do plachty, ktorá sa nakoniec vysype na korbu auta a zber sa odváža na ďalšie spracovanie. Najprv je potrebné odstrániť všetky nečistoty a cudzorodý materiál. Potom pistácie putujú do sušiarní.
Spracovanie pistácií
Jednotlivé plody sa odierajú za pomoci lúpacích kameňov, aby sa zbavili dužiny okolo – dochádza k tomu v špecializovaných strojoch. Zároveň sa nazbierané plody triedia od nečistôt, lístkov a ďalšieho materiálu, ktorý sa v priebehu zberu k pistáciám primiešal.
Sušenie a skladovanie pistácií
Pistácie zbavené dužiny sa sušia rozprestreté vo veľkých plochách, najčastejšie na zemi v špeciálnych halách alebo na slnku. Tento proces trvá niekoľko týždňov a občas je potreba pistácie otočiť a prehrabať. Potom sa balia do vriec. Skladovanie je rovnako ako u ostatných orechov veľmi dôležité. Ak by pestovatelia skladovali pistácie nevhodne, mohlo by dôjsť k výskytu aflatoxínov a plesní.
Praženie pistácií
Solené pistácie sú klasika, ale dajú sa pražiť aj v korení. Oriešky sa namočia do koreneného alebo slaného roztoku, aby vsiakli čo najviac chuti. Po opätovnom usušení sa nakoniec jemne opražia. Obľúbené sú napríklad tie s kajenským korením.
Skladovanie pistácií doma
Pistácie sú k dispozícii v mnohých rôznych formách – lúpané, solené, pražené, atď. Nevylúpané pistácie by sa mali skladovať v uzavretej vzduchotesnej nádobe a vylúpané na chladnom a suchom mieste. Môžete ich aj zmraziť na takmer jeden rok.
Pistácie – zdravotné účinky a zloženie
Pistácie sú chutné a výživné občerstvenie a majú širokú škálu zdravotných výhod. Výskum ukázal, že pistácie majú pozitívny vplyv na reguláciu hmotnosti a cukrovku. Majú vysoký obsah antioxidantov, vlákniny a nenasýtených mastných kyselín. Štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia pistácií môže znížiť hladinu cholesterolu a znížiť krvný tlak. Môžu tiež pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Pistácie sú vysoko odporúčané pre toho, kto bojuje s akýmikoľvek problémami súvisiacimi so zrakom.
Majú nízky obsah kalórií a vysoký obsah bielkovín a vlákniny, ktoré vám pomôžu udržať pocit sýtosti dlhšie. Konzumácia pistácií môže tiež pomôcť znížiť hlad a chuť na jedlo. Pistácie sú tiež dobrým zdrojom horčíka, ktorý pomáha regulovať inzulín a môže znížiť riziko vzniku cukrovky. Sú skvelým zdrojom energie. Okrem zdravotných výhod sú pistácie aj chutným a vhodným občerstvením.
Pistácie a ich účinky na pokožku
Pistácie majú mnoho pozitívnych účinkov na pokožku. Používajú sa najmä pri bojoch so starnutím. Taktiež dodávajú pleti prirodzený jas. Udržiavajú pokožku vláčnu a zdravú.
Pistáciový olej
Pretože obsahujú aj veľa tukov, dá sa z nich vylisovať pistáciový olej. Ten sa využíva sa pri varení alebo v kozmetike. Pistáciový olej je vynikajúci prírodný zvlhčovač. Je prirodzene naplnený upokojujúcimi vlastnosťami, ktoré majú tendenciu mať vysoko hydratačné a vyhladzujúce účinky na pokožku. Odporúča sa zvážiť náhradu svojho denného krému za pistáciový olej, pre dosiahnutie hladkej a hebkej pokožky.
Pistácie ako prevencia pred rakovinou
Vďaka bohatému zdroju vitamínu E a v tuku rozpustnému antioxidantu, pistácie hrajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravej a silnej pokožke. Chráni pokožku pred slnečným poškodením, čím sa znižuje pravdepodobnosť rakoviny kože a spálenín od slnka.
Pistácie a ich účinky na vlasy
Podobne ako pre kožu, pistácie majú rovnako čo ponúknuť aj pre starostlivosť o vlasy. Vďaka vysokému obsahu mastných kyselín stimulujú rast vlasov a zvyšujú ich pružnosť. Pistácie obsahujú značné množstvo biotínu a ich pravidelná konzumácia vám môže účinne pomôcť v boji proti vypadávaniu vlasov.
Maska na vlasy z pistácií
Maska na vlasy s použitím pistácií hlboko vyživuje a hydratuje vlasy a zároveň zlepšuje pružnosť vlasových vlákien. Okrem toho je tiež skvelý liek na problémy s rozštiepenými končekmi, dehydrovanými a farbou poškodenými vlasmi. Účinná je taktiež v bojoch proti vypadávaniu vlasov či ako balzam na posilnenie kučier.
Použitie pistácií v kuchyni
V ľudskej strave môžu byť pistácie zahrnuté mnohými spôsobmi.
- Môžu sa jesť v surovej forme, alebo si ich možno opiecť pre lepšiu chuť.
- Pridanie pistácií do hnedej ryže a byliniek je tiež skvelý spôsob, ako doplniť svoj príjem.
- Okrem toho tiež chutia lepšie, ak sú podávané s ovocím.
- Pridať pistácie možno aj do cookies, chleba či sušienok, výborne sa hodia do talianskych cantuccini.
- Pistácie sa tiež výborne hodia do halva – receptu.
- Skvelou voľbou sú tiež nasekané pistácie v zmrzline.
- Ľudia ich radi pridávajú taktiež do smotanovej-syrovej nátierky.
- Pistácie môžu byť tiež chrumkavým doplnkom k šalátu alebo jogurtu.
Možností a kombinácií použitia pistácií v jedle existuje nespočetné množstvo. Odporúča sa experimentovať a nebáť sa skúšať nové pistáciové recepty.
Pistácie v tehotenstve
Na vrchole zoznamu odporúčaných potravín počas tehotenstva sú práve pistácie. Tento druh orechov má jedinečné zloženie a úžasnú chuť, a preto sa teší veľkej obľube medzi fanúšikmi ľahkého občerstvenia. Lekári vyžadujú, aby ste vynechali svoje obľúbené a najchutnejšie jedlá a namiesto toho konzumovali potraviny bohaté na vitamíny a minerály.
Odporúčané množstvo pistácií v tehotenstve
Pistácie sú veľmi zdravým produktom pre tehotné ženy, ak sa užívajú v prijateľnom množstve. Existuje zlaté pravidlo – všetko je dobré s mierou. Túto zásadu by mali vo svojom jedálničku dodržiavať všetci ľudia vrátane tehotných žien. Pistácie môžu kvôli svojmu zložitému zloženiu vyvolávať alergické reakcie a iné vedľajšie účinky, ak sa nekonzumujú s mierou. Optimálna denná dávka by teda mala byť 20-25 orechov. Túto sumu nie je odporúčané prekračovať, najmä pre tehotné ženy.
Konzumácia pistácií v priebehu tehotenstva
Pistácie sú skutočne veľmi užitočné pre telo budúcej matky a vyvíjajúci sa plod, ale ich používanie počas tehotenstva má svoje vlastné pravidlá.
- Konzumácia pistácií počas prvých troch mesiacov tehotenstva má teda priaznivý vplyv na fungovanie všetkých systémov ženského tela, ako aj na zlepšenie nálady.
- V polovici tehotenstva, keď sú už vytvorené hlavné orgány a systémy plodu, sa stáva zápcha veľkým problémom. Keďže lieky sú počas tohto obdobia zakázané, musíte si nájsť bezpečnú náhradu. Pistácie, ktoré obsahujú veľa vlákniny, sa v tejto náročnej misii skvele uplatnia. Na zvládnutie chúlostivého problému stačí zjesť niekoľko jadierok denne.
- V posledných mesiacoch pred pôrodom prežíva ženské telo obrovský stres. Počas tohto obdobia sa často objavujú bolesti chrbta a opuchy. Tráviaci systém budúcej matky sa nedokáže dobre vyrovnať s ťažkou potravou, čo spôsobuje, že črevá fungujú horšie. Pistácie môžu pomôcť prekonať všetky tieto ťažkosti.
Výhody konzumácie pistácií počas tehotenstva
Priaznivé vlastnosti každého potravinového výrobku sú založené na jeho zložení. Chemický vzorec pistácií má zložitú štruktúru. Zelené orechy sú bohaté na obsah týchto cenných zložiek:
- Tanín je silný prírodný antioxidant, ktorý čistí telo od toxínov a voľných radikálov.
- Luteín – táto zlúčenina aktivuje činnosť mozgu a je užitočná pre zrak.
- Kyselina listová (vitamín B9) tvorí placentu a podieľa sa na procese krvotvorby. Tento prvok je nevyhnutný pre normálne tehotenstvo.
- Pistácie obsahujú veľké množstvo vápnika. Tento minerál je nevyhnutný pre tvorbu kostry dieťaťa. Telo žien tiež potrebuje túto dôležitú živinu. Napríklad problémy so zubami počas tehotenstva sú spôsobené nedostatkom vápnika.
- Meď sa podieľa na tvorbe kardiovaskulárneho a nervového systému plodu.
- Železo zabezpečuje normálnu hladinu hemoglobínu a zabraňuje vzniku anémie.
- Komplex vitamínov B podporuje normálny stav nervového systému. Vitamíny E a A posilňujú imunitný systém. Látky z tejto skupiny sú potrebné pre normálnu štruktúru nechtov a vlasov, s ktorými sú počas tehotenstva často problémy. Tieto vitamíny tiež pomáhajú zmierniť nepríjemné príznaky toxicity.
- Vláknina zlepšuje peristaltiku čriev a podporuje pravidelnú stolicu. Malá porcia zelených orechov obsahuje rovnaké množstvo vlákniny ako polovica taniera ovsených vločiek.
- Takmer pätinu zloženia pistácií tvoria bielkoviny, ktoré sú hlavným stavebným materiálom pre vyvíjajúci sa plod v maternici matky.
- Mastné kyseliny sa vyskytujú aj v jadrách pistácií. Tieto dôležité prvky sa podieľajú na metabolických procesoch, regulujú hladinu cholesterolu.
- Sacharidy tvoria 27 % celkového zloženia. Napriek tomu však užívanie pistácií počas tehotenstva pomáha normalizovať hladinu cukru u žien s tehotenskou cukrovkou.
Okrem vyššie uvedených zložiek obsahujú zelené orechy veľa karoténov, fosfor a zinok, selén a fluór, ako aj mnoho ďalších dôležitých organických zlúčenín.
Pistácie sú teda zdravé občerstvenie, ktoré nielenže je pre vás prospešné, ale aj chutné. Okrem toho sú aj obľúbenou príchuťou čokolád Lindt.