Pakostnica – dna

Pakostnica (dna) bývala označovaná ako choroba kráľov a bohatých ľudí. Označovala sa aj ako ochorenie z prejedania a nadmernej konzumácie alkoholu, či choroba z dostatku.

V súčasnosti sa vyskytuje čoraz častejšie v  blahobytnejších spoločenských vrstvách spoločnosti, architektov nevynímajúc. Muži bývajú postihnutí častejšie ako ženy.

Bolesť kĺbov známa ako dna

Dna je typ artritídy, ktorý postihuje tisíce ľudí na celom svete. Táto forma artritídy je spôsobená nahromadením kyseliny močovej v tele, ktorá potom môže kryštalizovať a vytvárať usadeniny v kĺboch, čo vedie k opuchu a bolesti.

Najčastejším príznakom dny je náhla, intenzívna bolesť kĺbov. Táto bolesť je často taká silná, že môže človeka zobudiť uprostred noci.

Medzi ďalšie príznaky dny patrí začervenanie, teplo a opuch postihnutého kĺbu, ako aj stuhnutosť, obmedzený rozsah pohybu a únava. Okrem toho sa u niektorých jedincov môže vyskytnúť horúčka a zimnica, ako aj celkový pocit malátnosti. Zimnica bez teploty môže mať aj veľa iných príčin.

Dna sa zvyčajne vyskytuje v palci na nohe a iných končatinách, ako sú členky, kolená, ruky a zápästia. Môže však postihnúť aj iné časti tela vrátane chrbtice, bokov a ramien.

Dna môže spôsobiť aj obličkové kamene a iné zdravotné komplikácie. Ak sa dna nelieči, môže viesť k trvalému poškodeniu kĺbov, ako aj k zvýšenému riziku srdcového infarktu a mŕtvice.

Na správne diagnostikovanie dny môže lekár nariadiť krvné testy, napríklad test na meranie hladiny kyseliny močovej. Na identifikáciu usadenín v kĺboch sa môžu použiť aj zobrazovacie testy, napríklad röntgenové snímky.

Liečba zvyčajne zahŕňa lieky na zníženie zápalu, ako aj zmenu stravy a životného štýlu. Okrem toho sa môžu predpísať lieky, ktoré znižujú tvorbu kyseliny močovej, aby sa znížilo riziko budúcich záchvatov dny.

Čo je to pakostnica?

Dna (pakostnica, arthritisurica) patrí medzi zápalové reumatické ochorenia, ktoré majú príčinu v poruchách látkovej premeny (metabolická príčina). Vzniká ako zápalová reakcia organizmu na prítomnosť kryštálikov kyseliny močovej v  kĺbovom prostredí.

Základným predpokladom vzniku dny je však v prvom rade prítomnosť zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi, ktorá však nemusí nutne znamenať, že architekt už pakostnicu má (je tomu tak asi u 10 percent vyšetrených a vtedy hovoríme o asymptomatickej – bezpríznakovej – hyperurikémii). Určite však je varovným signálom akejsi „neprístojnosti či pochabosti“ v organizme.

Samotná dna vzniká až vtedy, keď sa  kryštáliky kyseliny močovej vyzrážajú v kĺboch a vznikne bolestivá zápalová reakcia. Niekedy sa môže nepríjemne prejaviť aj v obličkách – vznikom piesku i kamienkov a následnej obličkovej koliky. Býva to najmä pri dlhodobo neliečenom zvýšení hladiny kyseliny močovej.

Nárast hladiny kyseliny močovej v krvi môže mať množstvo príčin. Zvyčajne je to v podobe:

  • sprievodného ochorenia (pozor, niekedy aj onkologického)
  • diétnej chyby
  • užívania niektorých liekov (salicyláty)

Vyskytujú sa však aj situácie, kedy žiadna príčina ani sprievodné ochorenie nie je pozorované. Vtedy ide pravdepodobne o tzv. primárnu dnu a dôvodom jej výskytu môžu byť tiež genetické predpoklady.

Pri zisťovaní dedičného „prameňa“ však uvádza iba štvrtina takto postihnutých prítomnosť dny u príbuzenstva. Napriek tomu je však vhodné, ak má architekt v príbuzenstve výskyt pakostnice, vyšetriť mu krv na hladinu kyseliny močovej preventívne.

Ako vyzerá záchvat pakostnice?

Najtypickejší prejav pakostnice, tzv. akútny záchvat dny, postihuje najčastejšie koreňový kĺb na palci nohy. Môže však postihnúť aj koleno alebo kĺby na rukách. Zasiahnutých môže byť aj niekoľko kĺbov súčasne.

Záchvat dny vzniká najčastejšie v noci, z  plného zdravia. Kĺb opuchne, dostane červenú až fialovú či modrastú farbu a stane sa mimoriadne bolestivým. Záchvatu môžu niekedy predchádzať určité prejavy ako:

  • nevoľnosť
  • nadúvanie
  • potenie
  • svalové bolesti

Záchvat dny býva časovo ohraničený, väčšinou trvá 4 až 7 dní, vo vzácnych prípadoch dlhšie (viac ako mesiac). Pri okamžitej liečbe však ustupuje už po 36 hodinách.

Tento typ záchvatu môže vyvolať „nárazová“ diétna chyba, napr. konzumácia vnútorností, zabíjačkových jedál, najčastejšie v kombinácii s alkoholom. Príčinou však môžu byť aj „banálne“ infekcie (chrípka, angína), duševný stres, prepracovanie, pár namáhavých pracovných týždňov, drobné poranenia.

Liečba pakostnice

Dna je forma artritídy spôsobená nahromadením kyseliny močovej v kĺboch. Môže byť veľmi bolestivá a nepríjemná a najlepším spôsobom liečby je znížiť množstvo kyseliny močovej v tele.

  • Prvým krokom pri liečbe dny je zmena stravy. Zníženie príjmu potravín s vysokým obsahom purínov môže pomôcť znížiť hladinu kyseliny močovej v tele. Medzi tieto potraviny patrí orgánové mäso, ančovičky, sardinky, mušle, špargľa, huby a niektoré druhy morských plodov.
  • Dôležité je tiež obmedziť konzumáciu alkoholu a sladkých nápojov, pretože tie môžu zvyšovať hladinu kyseliny močovej.
  • Okrem zmeny stravy môžu pri znižovaní hladiny kyseliny močovej v tele pomôcť aj lieky. Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ako sú ibuprofén a naproxén, sa bežne používajú na zníženie zápalu a bolesti spojenej s dnou. Na zníženie hladiny kyseliny močovej sa môžu predpísať aj iné lieky, ako sú alopurinol a febuxostat.
  • Cvičenie môže tiež pomôcť znížiť príznaky dny. Jemné aktivity, ako sú chôdza, plávanie a strečing, môžu pomôcť znížiť zápal a zlepšiť celkový zdravotný stav. Je dôležité vyhýbať sa aktivitám, ktoré môžu kĺby dodatočne zaťažovať, napríklad behu alebo športom s vysokou záťažou.
  • V neposlednom rade je dôležité zostať hydratovaný. Pitie veľkého množstva vody môže pomôcť vyplavovať kyselinu močovú z tela a zmierniť príznaky dny. Dôležité je tiež dostatočne odpočívať a vyhýbať sa činnostiam, ktoré môžu kĺby dodatočne zaťažovať.

Zmenou stravy, užívaním liekov, cvičením a udržiavaním hydratácie je možné znížiť príznaky dny a zlepšiť celkový zdravotný stav.

Ako sa dne vyhnúť?

Pomerne vysoký počet postihnutých má zdroj zvýšenej hladiny kyseliny močovej vo výraznejšom príjme purínov v strave. Puríny (ako napr. adenín a guanín) sú súčasťami kyselín jadier buniek a patria medzi ich základné stavebné bloky. Vyskytujú sa vo všetkých ľudských a živočíšnych bunkách.

Podstatou pre zníženie hladiny kyseliny močovej je teda:

  • špecializovaná diéta s konzumáciou potravín, ktoré majú minimálny obsah purínov
  • pitie dostatočného množstva neutrálnych tekutín, aby sa mohla kyselina močová lepšie vylúčiť
  • redukcia konzumácie alkoholu

Nezriedka stačí iba upraviť váhu o niekoľko kilogramov smerom nadol. V prvom rade je však dôležité myslieť na to, že aj mladý architekt môže mať dnu…

Pri žiadnom ochorení kĺbov nie je diéta taká dôležitá ako pri dne!

Rovnako je potrebné vedieť, že až 80% chorých na pakostnicu máva poruchu látkovej premeny (metabolizmu) tukov. Preto je vhodné pri ťažkostiach, ktoré upozorňujú na možný vznik dny, vyšetrovať nielen hladinu kyseliny močovej, ale aj tukových látok (triglyceridy, cholesterol) a homocysteínu.

Okrem toho, asi 15% postihnutých môže mať cukrovku, čo znamená, že k vyšetreniam sa pridáva aj zisťovanie hladiny krvného cukru. Tieto dodatočné údaje sú potrebné pre stanovenie vhodných diétnych opatrení, aby nedochádzalo k tzv. kríženiu diét.

Štádium chronickej dny, vedúce k deštrukcii kĺbovinvalidite je veľmi zriedkavé. Prognóza ochorenia je teda vo všeobecnosti dobrá, pri dodržiavaní prevencie a  liečby nie je prekážkou pre tvorivý pracovný proces.

Treba však myslieť na to, že len určité malé percento postihnutých má iba jeden záchvat a ďalej sú už prakticky zdraví. U väčšiny sa môžu záchvaty opakovať, a tak v žiadnom prípade nie je možné podceňovať kontroly u špecialistu (aj keď už ťažkosti nie sú prítomné) a príslušnú liečbu.

Príloha:

Obsah purínových látok v potravinách

Purín je typ organickej zlúčeniny, ktorá sa nachádza v mnohých potravinách a nápojoch. Je tiež súčasťou nukleových kyselín, ktoré sa používajú pri stavbe genetického materiálu v bunkách. Ako taký je nevyhnutnou súčasťou zdravej stravy.

Puríny sa nachádzajú v rôznych potravinách vrátane mäsa, hydiny, morských plodov, strukovín a mäsových orgánov. Puríny sa nachádzajú aj v niektorých druhoch zeleniny, napríklad v špenáte a špargli. Obsah purínov sa v jednotlivých potravinách líši a môže byť nízky až vysoký.

Obsah purínových látok v potravinách (v 100 g jedla podiel purínovej látky v mg):

Mäso

  • mäso hovädzie            40
  • mäso konské                0
  • mäso baranie              46
  • mäso teľacie               48
  • mäso bravčové           48
  • šunka                          24

Vnútornosti

  • pečeň                        95
  • jazyk hovädzí            55
  • krv                             10 – 55
  • obličky                       80
  • špik                            33
  • mozog                        40
  • slezina                        104

Hydina, zverina

  • holub                         80
  • králik                         38
  • kura                           40
  • bažant                        35
  • srnčie                         39
  • zajac                           38

Ryby

  • kapor                          54
  • losos                           22
  • pstruh                        56
  • sardinky                    120
  • sleď                            69
  • sardinky v oleji        540
  • šťuka                          48
  • krab                           39

Mlieko, vajcia

  • mlieko kravské         1
  • vajce                         2
  • bielok                       1
  • žĺtok                         5

Purínové potraviny treba konzumovať s mierou

Ak sa konzumujú s mierou, puríny nie sú škodlivé. Pri nadmernej konzumácii však puríny môžu prispieť k mnohým zdravotným problémom. Vysoké hladiny purínov môžu zvýšiť riziko dny, obličkových kameňov a iných zdravotných problémov.

Obsah purínových látok v potravinách (v 100 g jedla podiel purínovej látky v mg):

Tuky, orechy, kakao

  • slanina anglická         25
  • gaštany                       16
  • kakaový prášok          1900
  • mandle                        9
  • lieskové oriešky         10
  • vlašské orechy            8

Múka a pekárenské výrobky

  • žitná múka                              0
  • pšeničná múka                       0
  • chlieb celozrnný žitný            14
  • pečivo obyčajný                     8
  • ovsené vločky                        30

Zemiaky, strukoviny, zelenina

  • zemiaky                                  6
  • šošovica                                  70
  • hrach                                      45
  • fazuľa                                     44
  • zeler                                        10
  • cibuľa                                     1
  • fazuľové struky                      5
  • hrášok zelený                         80
  • kaleráb                                    5
  • karfiol                                     10
  • mrkva                                     2
  • uhorky                                    3
  • pór                                          3
  • rajčiaky                                  4
  • reďkovky                                6
  • cvikla                                      5
  • šalát hlávkový                        5
  • špenát                                    23
  • kel                                          5
  • kapusta biela                        5
  • kapusta červená                   8
  • huby                                     5

Ovocie

  • čučoriedky                             2
  • hrušky                                    1
  • jablká                                      1
  • jahody                                    5
  • marhule                                 0
  • slivky                                      1
  • hroznové víno                       1
  • pomaranče                            1

Potraviny zakázané:

  • vnútornosti
  • mladá hydina
  • údeniny, mäsové extrakty
  • silné vývary
  • morské ryby, predovšetkým sardinky a sardely
  • hrach, šošovica, fazuľa
  • špenát, zelený hrášok
  • figy
  • čokoláda, silné kakao
  • silný ruský čaj
  • káva
  • alkoholické nápoje
  • korenie – čierne korenie, paprika
  • nové korenie, tymián
  • muškátový kvet, muškátový oriešok
  • bobkový list, zázvor

Potraviny odporúčané

  • tuky – olej, maslo, margarín
  • mlieko a mliečne výrobky – všetky druhy
  • okrem pikantných syrov
  • mäso – iba výnimočne, nie mäso mladých zvierat
  • zelenina – okrem zakázaných druhov
  • ovocie – všetky druhy okrem fíg
  • korenie – petržlenová vňať, majoránka, pažítka
  • rasca, kôpor

Dvakrát týždenne zaradiť iba ovocnú a zeleninovú stravu. Ak to vyhovuje, môže sa zaradiť až štyrikrát týždenne, avšak častejšie nie.

Pri stabilizácii ochorenia sa môžu do jedálnička pridať malé množstvo mäsa alebo sladkovodné ryby.

Technologické postupy varenia, ktoré sa môžu použiť: varenie a dusenie.