Tradičná Paella s morskými plodmi

tradicna-paella-s-morskymi-plodmi

Paella je chutné a zdravé španielske jedlo, ktoré si určite každý zamiluje. Je totiž veľmi jednoduché a možno si ho prispôsobiť na mnoho spôsobov. Stačí zmiešať ryžu, rôzne kombinácie zeleniny a strukovín, mäsa alebo morských plodov, pridať trochu voňavého šafranu a fit panvička je hotová.

Vyskúšať túto verziu španielskej Paelly sa oplatí. Talianske krémové rizoto už potom nebude jediným ryžovým jedlom v jedálničku.

Ingrediencie

Pre 3 osoby potrebujeme:

  • 300 g ryže na Paellu alebo Arborio ryže
  • 1 väčšia cibuľa, najemno nakrájaná
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 900 ml kuracieho vývaru
  • veľká štipka šafranu
  • 1 čl mletej červenej papriky
  • 1 PL olivového oleja
  • čerstvá petržlenová vňať
  • himalájska soľ
  • 100 g hrášku
  • 50 g sušených paradajok
  • morské plody podľa výberu

Tieto ingrediencie spracujeme podľa nasledujúceho postupu.

Postup

Na veľkej panvici alebo paellovej panvici rozohrejeme olej. Pridáme cibuľu a cesnak, varíme, kým cibuľka získa farbu. Pridáme ryžu, papriku a restujeme ryžu asi minútu za stáleho miešania. Potom pridáme vývar a šafran, privedieme k varu, znížime teplotu a varíme asi 15 minút alebo kým je ryža tesne pred uvarením.

Do ryže poukladáme morské plody a sušené paradajky a varíme ďalších 10 minút, kým sú morské plody úplne uvarené. Pridáme čerstvý hrášok, osolíme, okoreníme, zvýšime plameň a varíme ešte minútu, kým ryža na spodku nezačne hnednúť. Vmiešame petržlen, naaranžujeme mesiačiky citróna a podávame.

Extra tipy pre perfektnú Paellu

Tu je niekoľko tipov, ktoré z klasickej Paelly spravia delikátnu pochúťku:

  • pred podávaním pokvapkáme Paellu citrónovou šťavou
  • Paellu pri varení neprikrývame
  • ryžu nemiešame – keď prvýkrát pridáme ryžu, je v poriadku ju premiešať rovnomerne po panvici, ale potom sa už len nechá variť

Vďaka týmto radám bude chuť a vôňa Paelly neodolateľná.