Tradičná Paella s morskými plodmi
Paella je chutné a zdravé španielske jedlo, ktoré si určite každý zamiluje. Je totiž veľmi jednoduché a možno si ho prispôsobiť na mnoho spôsobov. Stačí zmiešať ryžu, rôzne kombinácie zeleniny a strukovín, mäsa alebo morských plodov, pridať trochu voňavého šafranu a fit panvička je hotová.
Vyskúšať túto verziu španielskej Paelly sa oplatí. Talianske krémové rizoto už potom nebude jediným ryžovým jedlom v jedálničku.
Ingrediencie
Pre 3 osoby potrebujeme:
- 300 g ryže na Paellu alebo Arborio ryže
- 1 väčšia cibuľa, najemno nakrájaná
- 3 strúčiky cesnaku
- 900 ml kuracieho vývaru
- veľká štipka šafranu
- 1 čl mletej červenej papriky
- 1 PL olivového oleja
- čerstvá petržlenová vňať
- himalájska soľ
- 100 g hrášku
- 50 g sušených paradajok
- morské plody podľa výberu
Tieto ingrediencie spracujeme podľa nasledujúceho postupu.
Postup
Na veľkej panvici alebo paellovej panvici rozohrejeme olej. Pridáme cibuľu a cesnak, varíme, kým cibuľka získa farbu. Pridáme ryžu, papriku a restujeme ryžu asi minútu za stáleho miešania. Potom pridáme vývar a šafran, privedieme k varu, znížime teplotu a varíme asi 15 minút alebo kým je ryža tesne pred uvarením.
Do ryže poukladáme morské plody a sušené paradajky a varíme ďalších 10 minút, kým sú morské plody úplne uvarené. Pridáme čerstvý hrášok, osolíme, okoreníme, zvýšime plameň a varíme ešte minútu, kým ryža na spodku nezačne hnednúť. Vmiešame petržlen, naaranžujeme mesiačiky citróna a podávame.
Extra tipy pre perfektnú Paellu
Tu je niekoľko tipov, ktoré z klasickej Paelly spravia delikátnu pochúťku:
- pred podávaním pokvapkáme Paellu citrónovou šťavou
- Paellu pri varení neprikrývame
- ryžu nemiešame – keď prvýkrát pridáme ryžu, je v poriadku ju premiešať rovnomerne po panvici, ale potom sa už len nechá variť
Vďaka týmto radám bude chuť a vôňa Paelly neodolateľná.