Čo spôsobuje nedostatok tuku
Prehnaný dôraz na konzumáciu jedál s nízkym obsahom tuku má u mnohých ľudí za následok zdravotné problémy. Jednotlivci, ktorí sa snažia tieto odporúčania dodržiavať, nie sú vegáni, ani flexitariáni.
Zvyčajne sa vrátia do starých koľají a začnú konzumovať obrovské dávky živočíšnych produktov bez toho, aby si uvedomili, že niektoré ťažkosti, s ktorými sa stretli, spôsobila nedostatočná konzumácia tuku počas nízkotučnej diéty.
Medzi zdravotné komplikácie, ktorých príčinou je nedostatok tuku v organizme, patria napríklad suchá koža, vypadávanie vlasov, svalové kŕče, nespavosť, vysoká hladina triglyceridov a slabá výkonnosť pri cvičení.
U väčšiny osôb trpiacich nedostatkom tuku v tele sa tento problém vyrieši, keď začnú jesť zdravšie tuky, užívať výživový doplnok DHA (kyselinu dokozahexaenovú) – omega-3 mastná kyselina s dlhým reťazcom, vďaka ktorej je rybí olej taký zdravý.
Vyradia zo svojho jedálneho lístka čo najviac spracovaných potravín a nahradia ich sacharidmi obsahujúcimi škrob. Niektorí ľudia skrátka potrebujú v určitom období viac esenciálnych mastných kyselín a to nielen omega-6, ale aj omega-3 mastné kyseliny.
Nedostatočným príjmom tukov si možno privodiť poruchy vstrebávania vitamínov rozpustných v tukoch a zdravých fytochemikálií. Najzdravším zdrojom tukov sú semená a orechy. Ak používate orechy a semená ako prílohu k jedlám, mastné kyseliny, ktoré obsahujú, zvyšujú vstrebávanie mikroživín a fytochemikálií a tie výrazne posilňujú váš imunitný systém.
Ak napríklad do šalátu pridáte dresing s orechmi alebo semenami, zo surovej zeleniny sa do vášho organizmu vstrebe oveľa viac karotenoidov. Až desaťnásobne viac.
Štúdia, pri ktorej sa zisťovala hladina alfakaroténu, betakaroténu a lykopénu v krvi, preukázala, že po skonzumovaní šalátu s nízkotučným dresingom boli hladiny týchto fytochemikálií zanedbateľné, kým po konzumácii toho istého šalátu, ale v kombinácii s dresingom s vyšším obsahom tuku bola hladina týchto fytochemikálií vysoká.
Ako sme už poznamenali, nahromadilo sa množstvo dôkazov, podľa ktorých je strava obsahujúca 10 % kalórií získaných z tukov nedostatočná, dokonca aj pre ľudí trpiacich nadváhou, cukrovkou alebo srdcovými chorobami.
Ak každú kalóriu, ktorú by ste prijali do tela z ryže, zo zemiakov, z chleba alebo zo živočíšnych produktov, nahradíte surovými semenami a orechmi, prospeje to vášmu telu a zabezpečíte si napríklad :
- nižšiu hladinu cukru v krvi
- nižší cholesterol
- lepší pomer zlého LDL a dobrého HDL cholesterolu
- nižšiu hladinu triglyceridov
- lepšiu úroveň antioxidantov
- lepšie vstrebávanie fytochemikálií zo zeleniny
- ľahšiu kontrolu potravín pri cukrovke
- nižšiu hmotnosť, nie priberanie
- účinnejšiu liečbu srdcových chorôb
- prevenciu srdcových arytmií (u kardiakov)
- pestrejšiu stravu a uspokojenie potrieb organizmu menším množstvom kalórií
- zvýšenú ochranu pred vznikom rakoviny
- lepšiu svalovú a kostnú hmotu v procese starnutia