Nebezpečný minerál – sodík
Zhruba jedna tretina sodíka zo 120 g prítomných v tele sa nachádza v kostiach, zvyšnú časť obsahujú telové tekutiny, nervy a svaly. Sodík pomáha bunkám vstrebávať živiny z krvi. Je dôležitý na udržanie acidobázickej rovnováhy, teda správneho pomeru kyslých a zásaditých zložiek.
Sodík a športovci
Namáhavá fyzická záťaž, napríklad u vrcholových športovcov, spôsobuje straty sodíka. Sodík je súčasťou izotonických nápojov, ktoré majú zrýchliť vstrebávanie vody a zabrániť dehydratácii organizmu zvýšenej fyzickej záťaže.
Ďalší význam tohto vitamínu
- je dôležitý pre rast
- je nevyhnutný pri dlhodobých hnačkách, vracaní a krvácaní, pri horúčkach sprevádzaných silným potením
- stimuluje činnosť obličiek
- podporuje metabolizmus minerálov – udržiava minerály v rozpustnom stave, čím zabraňuje tvorbe obličkových kameňov
- pôsobí proti svalovým kŕčom
- podporuje vylučovanie žalúdočných štiav, a tým uľahčuje trávenie
- zabraňuje vyčerpanosti spôsobenej vysokou teplotou a úpalom
Liečebné pôsobenie zvýšeného príjmu soli
- Pri vysokých horúčkach, či v horúcom podnebí alebo pri športovaní sa človek potí. Potením telo stráca vodu a soľ. Nedostatok soli spôsobuje kŕče svalov a bolesti hlavy.
- Veľké straty sodíka vznikajú pri hnačke a vracaní. Osobitne nebezpečná je bulímia ( choroba prejedania sa a vracania ) a anorexia ( extrémne chudnutie ).
- Potreba sodíka sa zvyšuje pri strese.
- Ak máte nízky tlak, naznačuje to vyčerpanie nadobličiek a môžete trochu viac soliť. Tým odstránite pocity malátnosti a únavy, ktorými trpia ľudia s nízkym tlakom.
Liečebné pôsobenie zníženého príjmu sodíka
- Ľudia s chorobami srdca alebo obličiek by mali konzumovať čo najmenej kuchynskej soli ( asi 1 g denne ).
- Existuje súvislosť medzi vysokým krvným tlakom a príjmom soli. Potvrdzuje to Japonsko, kde spotreba soli vďaka slaným rybám dosahuje až 25 g a kde žije najviac ľudí s vysokým krvným tlakom.
- Existujú rozličné výskumy a teórie, napríklad sa odporúča týždeň pred pôrodom zaviesť diétu s veľmi malým množstvom soli, čo má za následok zmiernenie pôrodných bolestí a ľahší pôrod.
- Obmedzením množstva soli možno znížiť reumatické bolesti.
- Časté bolesti hlavy a migrény môžu priamo súvisieť s nadmerným obsahom soli v strave, čo má za následok zvýšenie krvného tlaku v lebečnej dutine.
- Pri epilepsii môže nastať určité zlepšenie po znížení hladiny soli v potrave.
- Veľmi presolené jedlá môžu až dvojnásobne zvýšiť riziko vzniku rakoviny žalúdka, ktorá je podľa štatistiky štvrtou najčastejšie sa vyskytujúcou zhubnou chorobou.
- Soľ dokáže viazať vodu ( 1 g soli viaže 100 ml vody ) a zadržať ju v tkanivách, čím sa zaťažuje srdce, krvný obeh a obličky.
- Kto chce chudnúť, mal by obmedziť príjem soli, pretože konzumácia slaných jedál a ich dodatočné dosáľanie môže spomaliť úbytok hmotnosti, najmä vtedy, keď telo trpí nedostatkom tekutín.
Čo narúša sodík a jeho vstrebávanie ?
Sodík je veľmi stabilný a nič ho nenarúša. Príliš veľké dávky draslíka majú za následok vyššie straty až vyčerpanie zásob sodíka v tele.
Čo uľahčuje vstrebávanie sodíka ?
Ľudský organizmus nemá problémy so vstrebávaním. Deväťdesiatpäť percent prijatého dusíka sa vstrebe z čriev do krvi.
Ako zistíte nedostatok sodíka ?
Nízka hladina sodíka v tele sa prejaví dehydratáciou. Medzi hlavné príznaky patria závraty, nízky krvný tlak, svalové kŕče, nevoľnosť a vracanie, poruchy sústredenosti, bolesti hlavy a nechutenstvo. Nedostatok soli zvyšuje nebezpečenstvo úpalu. Nedostatok sodíka sa môže objaviť u makrobiotikov, ktorí jedia neslané jedlá.
Ako sa prejavuje nadbytok sodíka ?
Vysoké dávky sodíka spôsobujú zníženie množstva draslíka. To má za následok vysoký krvný tlak a zadržiavanie tekutín, čo môže vážne ohrozovať mozog a srdce infarktom alebo mŕtvicou. Nadmerné solenie poškodzuje sliznicu žalúdka a môže zapríčiniť vznik gastritídy a žalúdočných vredov.
S tým je spojená väčšia tvorba nitrozamínov ( karcinogénne látky ), čím sa zvyšuje riziko vzniku niektorých nádorových chorôb, predovšetkým rakoviny žalúdka. Soľ zabraňuje vylučovaniu odpadov látkovej premeny a močoviny z organizmu. Nadbytočný príjem soli zhoršuje príznaky reumatizmu a ekzémy.
Prírodné zdroje tohto vitamínu
Sodík sa nachádza vo veľkom množstve potravín. Obsahuje ho kamenná a morská kuchynská soľ, údené ryby, zavináče, slanina, údeniny, syry, grilované mäso, hotové omáčky, instantné polievky, prášok do pečiva, konzervované potraviny, hotové zmesi na pečivo, zemiakové lupienky, solené oriešky, slané tyčinky, vnútornosti, horčica, kečup, sójové a orientálne omáčky, polievkové korenie, glutaman sodný.