Nafúknuté brucho – syndróm dráždivého čreva
Plynatosť a nafukovanie nie sú len dôsledkom toho, čo jeme, avšak aj ako to jeme. Máme na mysli to, keď do seba narýchlo počas chôdze človek nahádže obed. Dôvodom býva stres a časová tieseň. Je zrejmé, že v dnešnej dobe nemá takmer nikto čas tráviť jedením niekoľkokrát denne hodinu či dve, no skúsme si dopriať aspoň každé hlavné jedlo v pokoji.
Bez stresu a vonkajších vplyvov. Nepravidelné stravovanie, hladovanie a následne prejedanie, nedostatočne požuté jedlo zjedené narýchlo, zapíjanie jedla sladenými nápojmi. Toto všetko sú len malé časti skladačky, ktoré môžu mať negatívny vplyv na následné trávenie požitej potravy.
Syndróm dráždivého čreva
Určite väčšina o takomto syndróme už počula, však podráždenými črevami trpí asi 20 % ľudí, najčastejšie mladých žien. Jeho príznaky sú bolesti brucha, častá návšteva toalety, nafúknuté brucho, striedanie hnačky a zápchy, zvýšená plynatosť. Neznamená to však, že každé nafúknuté brucho alebo častejšie navštevovanie toalety, musí byť týmto syndrómom.
Nepríjemnými sprievodnými javmi tohto ochorenia sú chronická únava, poruchy spánku, bolesti hlavy a svalov či dokonca depresia. Ak teda pozorujeme u seba viacero z uvedených symptómov, je možné, že trpíme syndrómom dráždivého čreva. Konečný verdikt vie však určiť jedine lekár.
Syndróm dráždivého čreva je porucha funkcie čriev, ktoré sa sťahujú buď príliš pomaly, príliš rýchlo alebo sa neprimerane nafukujú. Je to funkčná porucha tráviaceho traktu. Medzi spúšťače tohto ochorenia patrí stres, niektoré druhy liekov, nesprávne stravovanie alebo aj prekonané poruchy príjmu potravy ako anorexia a bulímia.
Efektívne riešenie problémov
Ako sme si už v úvode spomínali, za ťažkosti s nafukovaním často môže okrem iného aj zlá črevná mikroflóra. Tú možno posilniť konzumáciou probiotík, ktoré sa nachádzajú v kvasenej zelenine ako kyslá kapusta, cvikla či uhorky. Takisto aj v zakysaných mliečnych produktoch ako kefír, jogurty so živými kultúrami či acidofilné mlieko.
Všetky patria medzi takzvané fermentované potraviny, ktoré podporujú zdravú rovnováhu priaznivých baktérií v čreve a zlepšujú funkciu hrubého čreva. Najlepšie urobíme, ak ich budeme konzumovať bez ďalšej tepelnej úpravy, aby sa nezničili enzýmy probiotických kultúr. Probiotiká na nafúknuté brucho je možné užívať aj vo forme výživových doplnkov.
Pozitívny vplyv na trávenie má aj vláknina. Je potrebná pre správnu aktivitu čriev. Ako sme si už uviedli, je vhodné ju do organizmu dávkovať pozvoľna a tiež v správnom pomere medzi rozpustnou a nerozpustnou, a to v prospech rozpustnej. Obe formy sa nachádzajú v surovej zelenine a ovocí, orechoch a obilninách.
Dobrými zdrojmi rozpustnej vlákniny sú psyllium a ovsené vločky. Nerozpustnú vlákninu nájdeme v celozrnných produktoch a ryži.
Prvou pomocou pri nafúknutom bruchu sú aj bylinkové čaje, ako napríklad mätový, šalviový, rumančekový, feniklový. Odporúčam tiež zamerať sa na dôkladný pitný režim, najmä v podobe čistej vody.
Domáce recepty na nafukovanie
Aj v kategórii nafukovanie samozrejme existuje veľa domácich receptov. Niektoré fungujú viac, niektoré sú naozaj len placebom. Ako sme písali, pri dlhodobých problémoch je potrebné navštíviť lekára, no predtým môžeme vyskúšať jeden z týchto dvoch obľúbených, ktoré odporúčame:
1. Zmiešajme 100 g pomletých ľanových semiačok, 100 g medu a 100 ml olivového oleja. Užívajme jednu čajovú lyžičku zmesi ráno a večer pred jedlom.
2. V 70 ml liehu rozpustime 30 g propolisu a extrakt nechajme odstáť 5-6 dní. Následne preceďme cez gázu alebo sitko a užívajme 2-krát denne 30 kvapiek vo vode polhodinu pred jedlom.
Určite aspoň jeden z týchto receptov pomôže človeku s nafúknutým bruchom.
Čomu sa vyhnúť pri nafúknutom bruchu?
Nafúknuté brucho je častým problémom, ktorý trápi ľudí všetkých vekových kategórií. Tento stav je spôsobený nadmernou tvorbou plynu v črevách. Môže to byť veľmi nepríjemné a môže to vyvolať nepohodlie. Ak sa chceme vyhnúť nafúknutému bruchu, odporúča sa venovať pozornosť nasledujúcim radám:
• Jedzme pomaly a vždy prehĺtajme jedlo dobre. Snažme sa prehĺtať jedlo po malých dúškoch.
• Nejedzme potraviny, ktoré sú nízke na živiny, ako sú sladkosti, sladené nápoje a rýchle občerstvenie. Tie môžu spôsobiť nafúknuté brucho.
• Vyhnime sa príliš veľkej konzumácii cukru. Cukor môže vyvolať nafúknuté brucho, pretože môže spôsobiť, že črevá produkujú viac plynu.
• Vyhnime sa príliš veľkej konzumácii kofeínu. Kofeín môže vyvolať nafúknuté brucho pretože môže spôsobiť, že črevá produkujú viac plynu.
• Vyhnime sa ťažkým a tučným potravinám pretože môžu spôsobiť nafúknuté brucho. Tiež by sme mali obmedziť príjem alkoholu pretože vyvoláva nadmernú produkciu plynu.
• Udržiavajme pravidelný pitný režim. Pime veľa vody a čistej vody, pretože to pomôže vyčistiť náš tráviaci systém.
• Ak trpíme nafúknutým bruchom, pravidelne cvičme. Cvičenie pomáha zlepšiť trávenie a tiež znižuje stres.
• Ak trpíme nafúknutým bruchom, môžeme tiež navštíviť lekára a zistiť, či trpíme akoukoľvek závažnejšou chorobou, ako je napríklad syndróm dráždivého čreva.
• Vyhnime sa nadmernému stresu. Stres môže vyvolať nafúknuté brucho, pretože spôsobuje, že črevá produkujú menej enzýmov, čo môže spôsobiť nadmernú tvorbu plynu.
Venovaním pozornosti týmto bodom môžeme znížiť riziko nafúknutého brucha. Avšak, ak sa náš stav zhoršuje, okamžite navštívme lekára.