Minerálne vody áno alebo nie?

Dlhodobá konzumácia minerálnych vôd je nevhodná a často zdravotne riziková. Väčšina minerálnych vôd sa odporúča len na krátkodobú konzumáciu a lekári varujú pred ich pitím, najmä keď navyše užívate minerálne alebo multivitamínové doplnky.

Na konzumáciu si vyberajte minerálne vody, ktoré obsahujú maximálne 1000 mg všetkých iónov minerálnych látok na 1 liter a nepite minerálky s vysokým obsahom sodíka ( zhruba 100 mg na liter ). Tejto požiadavke vyhovujú len niektoré u nás ponúkané minerálne vody – treba si prečítať etikety.

Vhodná je napríklad minerálka Korunná, ktorá spĺňa odporúčaný obsah minerálov a ich vzájomné pomery. Nezabudnite, že takzvané light minerálky majú síce znížený obsah cukru, ale jednoducho povedané, ide o výrobky plné chémie, takzvaných éčok.

Tie sa v nápojoch nachádzajú v množstve, ktoré by nemalo dospelému človeku uškodiť, ale pre organizmus je to zbytočná záťaž. Určite vás bude zaujímať, že medzi najväčších spotrebiteľov minerálnych vôd na svete patrí Česká republika.

Čo spôsobuje zvýšená konzumácia minerálnych vôd ?

  • pri nevhodnom pomere horčíka a vápnika sa dlhodobá spotreba môže prejaviť zlým vstrebávaním vápnika
  • vysoký obsah vápnika v porovnaní s obsahom horčíka zasa môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny žalúdka
  • vysoký obsah sodíka nie je vhodný pre ľudí s chorobami srdca a ciev
  • zvyšuje riziko preťaženia obličiek a vzniku obličkových kameňov
  • podporuje vznik aterosklerózy
  • zapríčiňuje nadbytočné ukladanie niektorých minerálov v organizme ( železo v pečeni, vápnik v cievach a podobne )
  • sú úplne nevhodné pre dojčatá

Čo teda piť ?

Ideálna je kombinácia stolových vôd s minimálnym obsahom minerálov, dojčenskej vody, nie veľmi sladeného ovocného čaju, stopercentných ovocných džúsov ( nedosládzaných ), ktoré možno riediť vodou z vodovodu.

Ďalší význam horčíka, ktorý sa nachádza aj v minerálnych vodách :

  • je nevyhnutný pre vstrebávanie vápnika
  • podporuje správnu funkciu enzýmov a vitamínov skupiny B ( najmä vitamínu B1, B6, B12 )
  • udržiava kosti a zuby v dobrom stave
  • zabraňuje vzniku hemeroidom
  • upokojuje a neutralizuje obsah žalúdka ( pri nadmernej tvorbe žalúdočných štiav, pálení záhy, prekyslení ), artróze ( degeneratívnej  chorobe kĺbov), burzitíde ( zápalu mozgového vačku ), a sklerodermii ( spevneniu kožného väziva )
  • pomáha pri tvorbe a využití inzulínu a teda pri prevencii cukrovky
  • uvoľňuje svaly, preto je vhodným doplnkom pri športových zraneniach a úrazoch
  • zabraňuje svalovým kŕčom
  • rozširuje dolné dýchacie cesty a pomáha pri liečbe bronchitídy a astmy
  • reguluje funkciu štítnej žľazy
  • pomáha zadržiavať moč a je prospešný u detí, ktoré trpia pomočovaním
  • zvyšuje odolnosť proti únave a pomáha pri liečbe chronického únavového syndrómu

Ako zistíte nedostatok horčíka ?

Mierny nedostatok sa prejavuje :

  • podráždenosťou, výbušnosťou, hádavosťou, napätím, úzkostlivosťou, stresmi, depresiami a kŕčmi, ďalej rannou ospalosťou a únavou aj po hodinách spánku, divokými snami a nočným potením, bolesťami v hrudníku, chvením viečok ( najmä ľavého oka ), kmitajúcimi bodmi pred očami, častými bolesťami hlavy, citlivosťou na zmeny počasia, bolesťami zubov a ďasien, náhlymi závratmi, stratou rovnováhy, mravčením v končatinách, kŕčmi v lýtkach pri vstávaní a podobne
  • nedostatok horčíka spôsobuje vznik obličkových kameňov
  • väčší a dlhšie trvajúci nedostatok horčíka má za následok nepravidelný pulz, telesnú slabosť, silné kŕče v lýtkach a chodidlách, triašku rúk, poruchy orientácie a sklon na halucinácie, narušenie obličiek a ochorenie pečene.

Kde sa nachádza horčík ?

Orientačné množstvo obsahu horčíka ( v mg ) v niektorých potravinách ( 100 g ) :

  • kakao ( 520 )
  • slnečnicové semená ( 390 )
  • sezamové semená ( 347 )
  • mak ( 340 )
  • tekvicové semená ( 270 )
  • orechy kešu ( 267 )
  • sója ( 265 )
  • mandle ( 250 )
  • minerálna voda Magnézia ( 234 )
  • zmes orechov ( 200 )
  • fazuľa ( 180 )
  • ovsené vločky ( 135 )
  • sušené figy ( 92 )
  • pražená kukurica ( 81 )
  • celozrnné pečivo ( 75 )
  • sušené mandle ( 65 )
  • varený špenát ( 59 )
  • banány ( 42 )
  • čerstvý hrášok ( 30 )
  • černice ( 30 )
  • minerálna voda Korunná ( 30 )
  • kurča ( 29 )
  • tvrdý syr ( 28 )
  • bravčové mäso ( 26 )
  • minerálna voda Mattoni ( 25 )
  • hovädzie mäso ( 25 )
  • maliny ( 22 )
  • mlieko ( 14 )
  • červená kapusta ( 13 )
  • vajcia ( 12 )