Makový cheesecake
Pre mnohých ľudí je cheesecake jednoznačne najobľúbenejší dezert. Jeho príprave však treba venovať veľkú pozornosť, aby sa zákusok vydaril a každému chutil. Jeden z obľúbených receptov na makový cheesecake možno nájsť aj v tomto článku spolu s jeho bezlaktózovou alternatívou.
Ak by niekto chcel skúsiť cheesecake na rôzne spôsoby, môže sa inšpirovať štyrmi receptami na cheesecake, ktoré mali u mnohých veľký úspech.
Ingrediencie
Na prípravu makového cheesecaku budeme potrebovať:
- 2 balíky sušienok Zuzanky (Lidl)
- 50 g masla
- 1-2 pl trstinového cukru (nemusí byť)
- 500 g jemného odtučneného tvarohu
- 1 mascarpone
- 1 smotana 14%
- 1 jogurt
- 250 g mletého maku
- vanilkovú pastu (Dr.Oetker)
- 2 vajcia
- 1 smotanu na varenie
- 100 g horkej 70% čokolády
- mak
Bezlaktózová verzia:
- 2 balíky sušienok Zuzanky (Lidl)
- 50 g bezlaktózového masla
- 1-2 pl trstinového cukru (nemusí byť)
- 3× bezlaktózový tvaroh
- 2× bezlaktózový jogurt
- 1× bezlaktózovú smotanu
- 250 g mletého maku
- vanilkovú pastu (Dr.Oetker)
- 2 vajcia
- 1 bezlaktózovú smotanu na varenie
- 100 g horkej 70% čokolády
- mak
Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.
Postup
Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180 °C asi 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/vanilkovou pastou, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu, jogurt a mak.
Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180 °C a po polhodine znížime teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 15 minút.
Cheesecake necháme vychladnúť. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie/varenie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.
Dobrú chuť!