Kučeravý šalát s dresingom z granátového jablka
Tento šalát má toľko úžasných ingrediencií, že je ťažké vymyslieť mu názov. Najpresnejší by bol kelový šalát s tamari lososom, pečenou hokkaido tekvicou, avokádom a dresingom z granátového jablka inšpirovaný modernou kalifornskou kuchyňou, avšak to by bol celkom náročný nadpis jedného článku.
Tento šalát sa dokonale hodí aj ku špenátu, takže pokiaľ niekto nie je fanúšikom kučeravého kelu, môže si namixovať ľubovoľné zelené listy. Výborný je aj tento quionoa kurací šalát s jablkom a brusnicami. Tak prečo ho neskúsiť pripraviť ešte dnes?
Ingrediencie
Na šalát potrebujeme:
- 100 g kučeravý kel, tvrdé časti odstránené
- 100 g očistená hokkaido tekvica
- 1/2 avokáda
- 150 g čerstvý losos
- hrsť slnečnicových semienok
- hrsť jadierok granátového jablka na dozdobenie
Na dressing potrebujeme:
- 1/2 šálky jadierok granátového jablka
- 2 PL olivový olej
- 1 PL tamari
- 2 PL biely vínny ocot
- 1/2 čl himalájska soľ
- 1 čl med
Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.
Postup
Najprv pripravíme dresing zmiešaním všetkých ingrediencií, odložíme bokom. Rozohrejeme rúru na 200 °C. Nakrájame tekvicu hokkaido na približne 1,5 cm plátky pre rýchlejšie pečenie (plátky môžete ponechať aj hrubšie a predĺžte čas pečenia).
Tekvicu osolíme, rozložíme na plechu vystlanom papierom na pečenie a posypeme slnečnicovými semienkami.
Lososa vložíme do menšej nádoby na pečenie s alobalom, osolíme a dochutíme 1 PL dresingu. Pečieme približne 20 minút (najprv uzavretého v alobale, v polovici času pečenia ho potom odokryjeme na zapečenie vrchnej časti).
Vo veľkej mise zmiešame kučeravý kel s 1 PL dresingu. Tvrdšie listy kelu je potrebné premasírovať, aby povolili a boli jednoduchšie na konzumáciu. Na panvici nasucho mierne opražíme slnečnicové semienka, odložíme bokom.
Po upečení tekvice a lososa ich pridáme do misy ku kelovým listom, pridáme nakrájané avokádo, dozdobíme granátovým jablkom a slnečnicovými semienkami. Pridáme dresing podľa chuti, podávame teplé.