Kokosovo-mrkvový krémový koláč
Plnka
- 1/2 šálky muškátového alebo iného sladkého dezertného vína
- 3 postrúhané jablká
- 1 šálka sušených organických jabĺk pokrájaných na menšie kúsky
- 1/3 šálky hrozienok
- 1/3 šálky sušených organických marhúľ pokrájaných na menšie kúsky
- 1/4 šálky vlašských orechov
- 1/2 šálky postrúhanej mrkvy
- 1/2 postrúhanej cukety
- 1/2 šálky postrúhanej cvikly
- 1/2 šálky nesladeného strúhaného kokosu
- 3/4 ČL škorice
- 1/4 ČL muškátového orieška
Cesto
- 1 šálka surových mandlí
- 1 šálka vykôstkovaných datlí
- 2 PL semien chia
- 1/3 šálky pomletých ovsených vločiek
Poleva
- 1/3 šálky makadamových orechov
- 1 šálka sójového alebo konopného mlieka
- 2/3 šálky vykôstkovaných datlí
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup
Pokrájané sušené jablká a marhule, ktoré potrebujete na plnku, dajte na noc alebo aspoň na hodinu odležať vo víne do chladničky. V kuchynskom robote alebo mixéri rozmixujte hrozienka a vlašské orechy. Do mixéra pridajte ovocie spolu s vínom a mixujte, kým zmes nemá homogénnu konzistenciu. Pridajte kokos, škoricu, muškátový oriešok a rukou poriadne premiešajte s najemno postrúhanou, nie však kašovitou mrkvou, cuketou a cviklou.
Na cesto rozmiešajte 2 PL semien chia v 1/4 šálke vody a nechajte stáť aspoň 15 minút. V kuchynskom robote ich rozmixujte na pastu. V mixéri pomelte mandle. Ovsené vločky rozmixujte na hrubšiu múčku a zmiešajte s ďalšími prísadami.
Pridajte datle a mixujte, kým nie je zmes homogénna. Pridajte semená chia rozpustené vo vode a mixujte pri pulzovom režime. Cesto rozložte na okrúhly plech. V mixéri rozmixujte makadamové orechy, sójové alebo konopné mlieko, datle a vanilku na polevu. Poleva musí byť hladká a krémová.
TIP: Ďalším lahodným dezertom je aj kokosový koláč s čokoládou.