Karotenoidy
Karotenoidy sú prírodné antioxidanty, ktoré bojujú proti rakovine. Karotenoidy zhasínajú a lapajú voľné radikály, ktoré by mohli vážne poškodiť štruktúru buniek, a tak vyvolať nádorové bujnenie. Preto sa karotenoidy označujú ako takzvané zhasínače či lapače.
- Betakarotén pôsobí najmä proti rakovine pľúc, močového mechúra a kože.
- Alfakarotén pôsobí najmä proti rakovine pľúc a kŕčka maternice.
- Luteín pôsobí najmä proti rakovine pľúc, prostaty, kŕčka maternice a tráviaceho ústrojenstva. Navyše zabraňuje aj prenosu rakovinových buniek z jedného orgánu na druhý.
- Zeaxantín pôsobí najmä proti rakovine kŕčka maternice.
- Kryptoxantín pôsobí najmä proti rakovine kŕčka maternice.
Karotenoidy a zdravé srdce
Karotenoidy blokujú tvorbu škodlivého cholesterolu LDL, ktorý môže zapríčiniť vznik srdcových a cievnych chorôb, a sú účinné pri prevencii akútnych srdcových príhod. Mnohé výskumy potvrdzujú, že výskyt chorôb srdca a ciev je nižší v krajinách, v ktorých je vyšší príjem karotenoidov, najmä lykopénu nachádzajúceho sa napríklad v rajčiakoch.
Karotenoidy a zrak
Karotenoidy chránia oči pred silným slnečným žiarením, nečistotou v ovzduší a fajčením. Najmä luteín, zeaxantín a lykopén sú dôležité pre správnu funkciu zraku a u starších ľudí zabraňujú poškodeniu sietnice, takzvanej makulárnej degenerácii, ktorá je najčastejšou príčinou slepoty v starobe.
Vo vyspelých krajinách postihuje 10 – 15 % populácie staršej ako 60 rokov. Karotenoid luteín ochraňuje pred prasknutím rohovky a vysychaním šošovky, a tým zabraňuje vzniku sivého zákalu.
Ich ďalší význam
- Premieňajú sa na vitamín A (najmä betakarotén, ale aj alfakarotén a kryptoxantín).
- Chránia pokožku pred slnečným žiarením (odporúča sa 6 týždňov pred odchodom na dovolenku pri mori užívať betakaroténový prípravok).
Čo narúša karotenoidy a znižuje ich vstrebávanie?
Veľké straty karotenoidov vznikajú pri konzervovaní a uskladňovaní ovocia a zeleniny.
Čo uľahčuje vstrebávanie karotenoidov?
Karotenoidy sa lepšie vstrebávajú z tepelne upravených potravín než zo surových. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje ich vstrebávanie, je ich rozpustnosť v tukoch, preto je tuk nevyhnutný na ich využitie.
Doplnky a ich užívanie
Karotenoidy sú súčasťou multivitamínových zmesí. Pre lepšie vstrebávanie je nevyhnutné užívať ich s potravou obsahujúcou malé množstvo tuku.
Ako sa prejavuje nadbytok karotenoidov?
Vysoké dávky karotenoidov (z potravy či z doplnkov) môžu spôsobiť oranžové sfarbenie pokožky na dlaniach a chodidlách.
Prírodné zdroje
- Betakarotén sa nachádza v žltom, červenom a oranžovom ovocí či zelenine: v paprike, špenáte, marhuliach, brokolici, kapuste, hlávkovom šaláte, kukurici, čerešniach a v melónoch.
- Lykopén sa nachádza v červených plodoch – v rajčiakoch, dyni, červenom grapefruite, tmavozelenej zelenine, tekvici a v červených paprikách.
- Alfakarotén sa nachádza najmä v mrkve a v tekvici.
- Zeaxantín obsahuje kukurica, tmavozelená zelenina, tekvica, červená paprika a vajcová žĺtok.
Orientačné množstvo niektorých karotenoidov v (mg) obsahujúcich v potravinách (1 kg)
Egreš (betakarotén = 1), (luteín = 2), (lykopén = 0)
Čučoriedky (betakarotén = 0,5), (luteín = 2,5 ), (lykopén = 0)
Brokolica (betakarotén = 10), (luteín = 17), (lykopén = 0)
Čierne ríbezle (betakarotén = 1), (luteín = 4), (lykopén = 0)
Dyňa červená (betakarotén = 2), (luteín = 0,1), (lykopén = 45)
Marhule (betakarotén = 14), (luteín = x), (lykopén = 0)
Mrkva (betakarotén = 75), (luteín = 3 ), (lykopén = 0)
Uhorka (betakarotén = 1), (luteín = 5), (lykopén = 0)
Paprika červená (betakarotén = 29), (luteín = x), (lykopén = x)
Paprika ostatná (betakarotén = 2), (luteín = 7), (lykopén = 0)
Pór (betakarotén = 10), (luteín = 19 ), (lykopén = x)
Rajčiaky (betakarotén = 7), (luteín = 1), (lykopén = 32)
Ružičkový kel (betakarotén = 4), (luteín = 9), (lykopén = x)
Špenát (betakarotén = 34), (luteín = 45), (lykopén = 0)
Slivky (betakarotén = 4), (luteín = 2,5), (lykopén = 0)