Jednoduché zmeny pre zdravšie varenie
Niekedy stačia iba malé „vylepšenia“ a varenie dostane nové smerovanie.
1. Celozrnná múka
Celozrnná múka je vyrobená z celých zŕn, teda aj s obalom v ktorom sa nachádzajú cenné vitamíny a minerálne látky. Obsahuje vlákninu, ktorá napomáha zdravému tráveniu. Môže byť použitá na účely, kedy múku bežne potrebujeme napríklad na zahustenie omáčky, na halušky do polievky, placky, knedle alebo pečenie. Na pečenie môžeme použiť aj celozrnnú špaldovú múku, ktorá dodá koláčom orieškovú príchuť.
2. Mixovaná zelenina na zahustenie
Zahustiť polievku alebo omáčku môžeme bez múky aj týmto spôsobom – z hrnca do misky časť dovarenej polievky alebo omáčky odoberieme a rozmixujeme ponorným mixérom. Rozmixovanú hustú hmotu vylejeme späť do pôvodného hrnca.
3. Vlastný dresing
Opekané zemiaky s petržlenom a k tomu ako dresing – nastruhaná uhorka so zakysaným mliekom alebo bielym jogurtom. Navyše môžeme pridať trochu cesnaku, soli a korenia.
4. Trstinový cukor
Trstinový cukor obsahuje minerálne látky, aj keď v malom množstve. Je prirodzený a telo ho ľahšie a pomalšie trávi, preto nezaťažuje organizmus náhlym prísunom energie. Dá sa použiť napríklad na osladenie čaju, limonády, pečenie alebo zaváranie. Ak v kuchyni potrebujeme použiť práškový cukor, môžeme ho namlieť prípadne rozmixovať ponorným mixérom.
5. Vanilkový trstinový cukor
Pri pečení môžeme ako prísadu použiť vanilkový trstinový cukor ktorý dostaneme kúpiť v obchode so zdravou výživou.
6. Pečenie v trúbe
Pri príprave jedla v trúbe použijeme spravidla nižšie množstvo oleja a vieme tiež presne regulovať teplotu pri akej sa jedlo pečie. Namiesto na panvici môžeme v trúbe pripraviť napríklad karfiol v trojobale, placky, zeleninové fašírky, zemiaky alebo zeleninu.
7. Ryža natural
Ako prílohu k jedlu sa oplatí pripraviť hnedú ryžu. V celom obale, ktorý sa jej ponecháva, sa nachádzajú minerálne látky a vitamíny. Podporuje trávenie. Varí sa o niečo dlhšie a spotrebuje 1 diel ryže a 3 diely vody. Ak sa spolu s ňou v hrnci varí jedna posekaná cibuľa a dve nastrúhané mrkvy, bude mať sladšiu chuť. Ako príloha k jedlu za vyskúšanie stojí aj celozrnná tarhoňa. Ryža je vhodnou surovinou pre zistenie ako uvariť krúpy.
8. Javorový sirup
Prírodný produkt je bohatý na minerálne látky a podporuje imunitu. Má sladkú chuť a používa sa ako sladidlo namiesto cukru do čaju, limonád, do jogurtu, ovsenej kaše či na pečenie.