Jablkový koláč s makom a škoricou
Jablkový koláč s makom a škoricou je výborným dezertom, na ktorom si pochutia dospelí aj deti. V tomto článku je uvedený recept na jeho prípravu. Tak prečo ho nevyskúšať ešte dnes a neosladiť si deň?
Pri pečení ľudia často používajú staré a osvedčené recepty, pretože sa boja skúsiť niečo nové. No ak si chce niekto rozšíriť svoje pekárske schopnosti, mal by skúsiť tento vynikajúci jablkový koláč s makom a škoricou. Za vyskúšanie stojí aj recept na chutnú fitness tortu s makom a černicami.
Ingrediencie
Na prípravu jablkového koláča budeme potrebovať:
- 330 g špaldovej hladkej múky
- 200 g masla
- 50 g cukru podľa chuti
- 1 kypriaci prášok
- 1 vajíčko
- 1 kg jabĺk
- 60 g pomletého maku
- 2 pl škorice
- 1 vanilkový cukor – nemusí byť
Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.
Postup
Múku si zmiešame s kypriacim práškom a 50g cukru. Postupne pridáme vajíčko a 200g zmäknutého masla. Cesto si vypracujeme, najlepšie rukami, aby sa všetky ingrediencie poriadne spojili. Vzniknuté cesto necháme odležať 30 minút v chladničke.
Medzitým si pripravíme jablkovú zmes. Nastráhame 1kg jabĺk, pridáme mak, škoricu a vanilkový cukor. Jablkovú zmes poriadne zamiešame a necháme rovnako odstáť. Odležané cesto si vytiahneme z chladničky a rozdelíme. 2/3 cesta si na pomúčenej doske rozvaľkáme a dáme do tortovej formy. Cesto vo forme jemne popicháme vidličkou a navrstvíme naň jablkovú zmes.
Zvyšnú 1/3 cesta si rovnako na pomúčenej doske rozvaľkáme a pridáme na vrch koláča, ktorý si pred pečením potrieme vajíčkom. Pečieme na 180 °C asi 30 minút do zlatista. Treba si však koláčik sledovať. Podávať môžeme napríklad s vanilkovou zmrzlinou.
Dobrú chuť!