Hokkaido lodičky s balkánskym syrom a chrenovým dipom

Hokkaido tekvica je skvelou nízkokalorickou potravinou, z ktorej možno pripraviť tie najrôznejšie sezónne fit recepty. Od rýchlych príloh, cez stovky receptov na hokkaido polievku až po hlavné jedlá.

Tento recept na tekvicové lodičky je veľmi jednoduchý na prípravu a má výborné nutričné hodnoty. Jedna porcia obsahuje až 16 gramov bielkovín, ktoré sa pri aktívnom životnom štýle určite zídu.

Ingrediencie (2 porcie)

  • 1 ks menšia tekvica hokkaido
  • 4 PL ricotty
  • 1 čl chrenová pasta/strúhaný chren
  • 50 g balkánsky syr
  • 1 čl ghee maslo / kokosový olej
  • 20 g vlašské + pekanové orechy
  • 10 g tekvicové semienka
  • 2 čl tekvicový olej
  • čerstvá pažítka

Postup

  1. Hokkaido tekvicu treba umyť a upiecť v celku pri teplote 180-200°C. Pečie sa na plechu vystlanom papierom na pečenie alebo s alobalom a približne 40 minút.
  2. Dĺžka pečenia hokkaida závisí od veľkosti, preto sa treba presvedčiť špáradlom, či je tekvica upečená. Ak sa dá špáradlo ľahko zapichnúť až do stredu tekvice možno ju vytiahnuť z rúry.
  3. Zatiaľ možno pripraviť ostatné prísady. Na dip stačí zmiešať ricottu s chrenom/pastou a podľa chuti jemne osoliť a okoreniť.
  4. Ďalej treba opiecť na ghee masle nasekané orechy spolu s tekvicovými semiačkami. Potom už len stačí rozpoliť pečené hokkaido, vydlabať vnútro a obe polovice použiť ako “lodičky”, do ktorých stačí dať chrenový dip.
  5. Na to treba ešte nadrviť balkánsky syr, poliať troškou tekvicového oleja, posypať opečenými orieškami a semiačkami.
  6. Vrch na záver možno ešte ozdobiť nasekanou čerstvou pažítkou.

Dobrú chuť!