Hojivý minerál – mangán
Mangán je dôležitý minerál pre ľudské telo. Je nevyhnutný na aktiváciu niektorých enzýmov, využitie bielkovín, tvorbu pohlavných hormónov a spoluzúčastňuje sa na tvorbe krvi. V ľudskom organizme je 10 – 40 mg mangánu, prevažne v kostiach.
Mangán a cukrovka
Diabetici majú v krvi veľmi nízku hladinu minerálov, okrem iného aj mangánu. Mangán sa zúčastňuje na syntéze cukrov a pri jeho nedostatku je poškodená sekrécia inzulínu. Ochrana proti cukrovke je významná aj u dojčiacich žien, u ktorých je hladina mangánu veľmi nízka. Pravdepodobnosť, že dieťa bude diabetické, sa tým zvyšuje.
Mangán a rakovina
Mangán pôsobí preventívne proti niektorým nádorom. Tento stopový prvok slúži na syntézu interferónu – látky, ktorá sa považuje za základnú protilátku proti niektorým druhom nádorov, pretože izoluje a likviduje retrovírusy podporujúce degeneráciu buniek. Mnohé výskumy potvrdili, že ľudia chorí na rakovinu majú v krvi nízku hladinu mangánu.
Mangán a ženy
Dostatočné množstvo mangánu v krvi je dôležité pre zdravé a pevné kosti. Znížená hladina okolo tohto minerálu sa zistila u žien s nižšou hustotou kostí, ktorá zvyšuje riziko vzniku osteoporózy a zlomenín. Je dokázané, že mangán podporuje aj tvorbu materského mlieka a je významným prvkom pre dojčiace ženy.
Ďalší význam
- zmierňuje toxické účinky zlúčenín, najmä dusičnatých
- ovplyvňuje metabolizmus vitamínu B1 a využívanie vitamínu E
- podporuje obranyschopnosť organizmu a odolnosť proti chorobám
- pôsobí ako antioxidant
- znižuje hladinu škodlivého cholesterolu LDL v krvi
- podporuje zrážavosť krvi
- posilňuje rast svalov
- zúčastňuje sa na tvorbe štítnej žľazy ( tyroxínu )
- pôsobí proti epileptickým záchvatom
- pomáha pri hojení rán, najmä po operáciach
- má pozitívny vplyv na mužskú potenciu
- spolu so zinkom odstraňuje u starších ľudí senilitu
- znižuje únavu
Čo narúša mangán a znižuje jeho vstrebávanie ?
Vstrebávanie mangánu znižujú vysoké dávky vápnika, železa a fosforu. Jeho nižšiu absorpciu vyvolávajú aj antibiotiká, nadmerný príjem alkoholu a konzervované potraviny.
Čo uľahčuje vstrebávanie mangánu ?
Zdravý organizmus vstrebáva len asi 3 – 4 % mangánu nachádzajúceho sa v potravinách. Vstrebávanie uľahčujú vitamíny C, B1, E, K a zinok.
Denná dávka mangánu
Dennú potrebu mangánu dospelému človeku zabezpečia napríklad 2 – 3 krajce celozrnného chleba, porcia varených zemiakov alebo varenej nelúpanej ryže, za hrsť alebo lieskových alebo iných orechov, či strúhaného kokosu.
Nadmerná konzumácia mäsa a mlieka vrátane mliečnych výrobkov znižuje hladinu mangánu v organizme.
Ako zistíte nedostatok mangánu ?
Nedostatok mangánu spôsobuje závraty, nesústredenosť, nepozornosť, poruchy pamäti, pomalý rast, kŕče, nevoľnosť, bolesti kĺbov a kožnú vyrážku. Znižuje schopnosť tela odstraňovať prebytočnú glukózu z krvi a spomaľuje sekréciu inzulínu, čím vyvoláva stavy podobné cukrovke. Nedostatok mangánu počas tehotenstva môže spôsobiť poškodenie plodu.
Ako sa prejavuje nadbytok mangánu ?
Príjmom potravy nemožno získať nadmerné alebo toxického množstvo mangánu.
Prírodné zdroje mangánu
Mangán obsahuje celozrnná múka a výrobky z nej, pšeničné klíčky, ovsené vločky, orechy, jarabina, kakao, strukoviny, jedlé gaštany, avokádo, zelená listová zelenina, mandle a vajcový žĺtok.
V krajinách, kde sa pije veľa čaju, príjme organizmus tretinu dennej dávky práve z neho.
Tipy do kuchyne
Vločkové fašírky
- 200 g ovsených vločiek
- 200 g mrazenej zeleninovej zmesi
- 1 – 2 vajcia
- hladká múka podľa potreby
- 1 menšia cibuľa
- cesnak
- majorán
- tymian
- soľ
- petržlenová vňať
- pažítka
- vajce
- strúhanka na obalenie
Postup
Ovsené vločky zalejeme vodou a necháme aspoň hodinu napučať. Potom ich spolu s uvarenou zeleninovou zmesou, cibuľou a cesnakom rozmixujeme. Pridáme vajce, koreniny, pokrájané vňate, soľ a múku. Všetko dobre premiešame a vytvarujeme fašírky, ktoré obalíme v rozšľahanom vajci a v strúhanke a upečieme na tukom potretom plechu v dobre vyhriatej rúre alebo ich vypražíme.
Domáce müsli
- 1 balíček ovsených vločiek
- 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
- 1 – 3 lyžice medu
- hrozienka
- sušené alebo kandizované ovocie
- lieskové oriešky
- vlašské orechy
- slnečnicové semená
- tekvicové semená
Postup
Na plech potretý olejom rozprestrieme ovsené vločky zmiešané s hrozienkami a ďalšími surovinami a všetko zalejeme mliekom, v ktorom sme rozmiešali med. Pečieme v mierne vyhriatej rúre a často miešame. Do hotovje zmesi môžeme pridať kukuričné lupienky.