Exkluzívny recept na tzv. kláštornú chatu! Najlepší koláč pre malých aj veľkých, jeho tajomstvo tkvie v jeho vnútri.
V dnešnom článku vám prinášame exklúzivný recept na veľmi zaujímavý a o to viac chutný koláč. Ide o trubičky z cesta naplnené sušeným ovocím podľa vášho výberu. Všetko sa potom ukryje pod vrstvu lahodného krému, vloží sa do chladničky a po dokonalom stuhnutí môžete vychutnávať!
Pre ďalšie inšpirácie na osladenie dňa pre malých i veľkých je tu veľmi lahodný kinder pingui recept.
Ingrediencie na cesto
- 3 vajcia
- 220 g cukru
- 250 g smotany
- 250 g margarínu
- 640 g múky
- 1/2 PL sódy
- Ocot na zriedenie sódy
Ingrediencie na plnku
- 200 g sušených sliviek
- 200 g vlašských orechov
- 100 g maku
Ingrediencie na krém
- 1 liter smotany
- 350 g cukru
- Čokoláda na ozdobu
Postup
- Oddeľte si žĺtka od bielkov a žĺtka si zmiešajte s cukrom.
- K tejto zmesi pridajte margarín, smotanu, sódu zriedenú s octom a múku.
- Vymieste si cesto, rozdeľte ho na 28 guľôčok a vložte ich na 30 minút do chladničky.
- Vyberte ich z chladničky a každý z nich vyvaľkajte na 20-25 cm dĺžku a 3-4 cm šírku.
- Na plnku si orechy nasekajte najemno, slivky namočte do teplej vody na 15-20 minút a následne ich nakrájajte na pásiky. Mak zalejte vriacou vodou a nechajte odstáť 20-25 minút.
- Zlejte vodu, mak nechajte v sitku a dajte odstáť. Vysušený mak rozmliaždite spolu s cukrom v mažiari.
- Pripravenú plnku vložte do pripraveného cesta a vytvarujte z neho trubičky. Malo by vám vzniknúť 9 trubičiek so slivkami, 9 s orechmi a 10 s makom. Pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov po dobu 15 minút.
- Smotanu si dajte do gázy, ktorú vložíte do sitka a nechajte 5-6 hodín odstáť na chladnom mieste, aby sa odstránila prebytočná srvátka.
- Pripravenú smotanu si vyšľahajte s cukrom.
- Vezmite si väčšiu misu a jej dno namažte pripraveným krémom. Teraz môžete začať s ukladaním trubičiek z cesta. Prvá vrstva – 7 ks s rôznou plnkou potriete krémom, ďalšia vrstva bude pozostávať zo 6 ks, nasledujúca z 5ks a takto budete pokračovať až kým všetko neminiete.
- Zvyšné bielka si vyšľahajte so 150 g cukru. Môžete s nimi ozdobiť bočné strany koláča. Celú chatrč potrite krémom a vrch posypte nastrúhanou čokoládou.
- S týmto koláčom sa fantázii medze nekladú! V závislosti od ročného obdobia si môžete hotovú chatrč dozdobiť podľa vlastného uváženia – listy, kvety či sneh.