Elixír mladosti! Týmto odvrátite starnutie, podporíte zdravie pokožky, nechtov a vlasov, a regenerujete bunky v celom tele.
Tejto potravine sa niekedy hovorí „elixír mladosti“, pretože obsahuje veľké množstvo látky kolagén, od ktorej okrem iného závisí ako mlado človek vyzerá a ako pohybuje. Nevyhnutný je najmä v detstve a v období dospievania na tvorbu kostí, pretože vytvára sieť na ukladanie vápnika a v dospelosti chráni kĺby pred artrózou. Vyskytuje sa vo všetkých typoch spojivových tkanív, pokožke, šľachách, kostiach a zuboch, chrupkách, ba dokonca aj v stenách krvných ciev. Varením sa kolagén mení na glutín, látku, ktorá má rôsolové vlastnosti a je najpodstatnejšou zložkou želatíny. Kolagén nájdeme v želatíne.
Želatína je pre ľudské zdravie veľmi prospešná. Želatína je vyrobená z glycínu a prolínu. Sú to aminokyseliny, ktoré väčšina ľudí nedokáže skonzumovať v primeranom množstve, kvôli tomu, že sú hlavnou zložkou kostí, väzivových tkanív a orgánov.
Tieto dve aminokyseliny sú nutné pre reguláciu hmotnosti, pre zdravú pokožku, nechty, rast vlasov a pre optimálnu funkciu imunitného systému. Glycín je zlúčenina, ktorá činí 1/3 aminokyselím v želatíne a má silné protizápalové vlastnosti, ktoré urýchľujú hojenie rán a zlepšujú kvalitu vášho spánku.
Vedeli ste želatínu podávajú aj v nemocnici chorým pacientom?
Želatína je číra tekutina, ktorá je pre telo jedna z najjednoduchšie stráviteľných potravín, podobne ako čaj, voda, vývar alebo džús. Z tohto dôvodu sa nachádza v jedálničku mnohých pacientov aj v nemocnici. Je podávaná najmä ľuďom, ktorí majú problémy so žalúdkom. Každý, kto sa zotavuje z nejakej choroby, potrebuje jedlo, ktoré je ľahko stráviteľné a veľmi prínosné pre ľudské telo. A tým sú práve tekutiny a želatína.
Účinky želatíny na naše zdravie
Želatína stimuluje sekréciu žalúdočnej kyseliny, obnovuje zdravú sliznicu steny žalúdka, čo zlepšuje integritu črevného a tráviaceho traktu. Tento účinok je veľmi dôležitý, pretože nízka hladina žalúdočnej kyseliny a poruchy črevnej steny, sú dva najrozšírenejšie problémy v modernom svete. Okrem toho želatína podporuje črevné pohyby. Absorbuje vodu a udržuje tekutiny v tráviacom trakte.
Ďalšie zdravotné benefity želatíny:
– stimuluje vylučovánie toxínov z tela. Aminokyseliny v želatíne pomáhajú pečeni sa zbaviť toxínov.
– obsahuje veľké množstvo bielkovín a je to skvelý spôsob, ako pridať viac bielkovín do svojej každodennej stravy. Jedna lyžica želatíny poskytne telu až 6 gramov protéinov.
– podľa nedávnej štúdie sa ukázalo, že konzumácia želatíny, pomáha ľudom dlhšie a kvalitnejšie spať a zlepšuje kognitívne funkcie.
– zlepšuje trávenie, tým že uzdravuje sliznicu žalúdku a tráviaceho traktu. Pomáha zlepšovať potravinové intolerancie a niektoré alergie.
– obsajuje keratín, čo je proteín, ktorý sa nachádza v nechtoch, v koži, vlasoch, zuboch a z toho dôvodu želatína zlepšuje ich stav.
– má omladzujúce účinky, keďže jej zložkou je aj kolagén. Pravidelnou konzumáciu želatíny budete vaša pokožka vyzerať zdravšie a mladšie.
– urýchľuje hojenie rán.
– má silný protizápalový účinok.
– podporuje zdravé chudnutie, podľa odborníkov zrýchľuje metabolizmus a stimuluje produkciu ľudského rastového hormónu.
– podporuje zdravie kostí a kĺbov, pretože sa v nej nachádzajú aminokyseliny, ktoré sú veľmi dôležité pri prevencii degenerácie chrupavky v kĺboch.
Zdroj: www.timeforhealthyfood.com/reason-give-gelatin-sick-people-hospitals-find-reason-youll-shocked/