Dezerty

Niekedy je potrebné osladiť si život. odborníci vravia, že priveľa cukru škodí, preto sme si pripravili pár zdravých receptov na chutné dezerty.

  • 3 balenia cottage cheese ( biely )
  • 1 čajová lyžička vanilínového cukru
  • 2 pomaranče
  • 1 polievková lyžica práškovej želatíny
  • 50 g cereálnych sušienok
  • ovocie na ozdobenie

Cottage cheese zmiešame s vanilínovým cukrom a so šťavou z jedného pomaranča. Želatínu rozpustíme v 100 ml vody podľa návodu a mierne ju zohrievame, kým neostane číra. Dáme trocha vychladnúť a vmiešame do ochuteného syra.

Sušienky rozmrvíme rukou, druhý pomaranč nakrájame na kúsky a vmiešame do 2/3 syrovej zmesi. Hmotu vlejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, doplníme zvyšnou syrovou zmesou a dáme na 2 – 3 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme ovocím a nakrájame na 10 – 12 kúskov.

Ananásový koktail

  • 150 g ananásu
  • 100 ml nízkotučného kefíru
  • niekoľko čerstvých mätových lístkov

Postup

Ananás nakrájame na malé kocky, zalejeme kefírom a dôkladne zmixujeme. Koktail ozdobíme posekanými mätovými lístkami.

Chladená jahodová pochúťka

  • 50 ml kyslej smotany
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilínového cukru
  • 100 g jahôd ( alebo iného bobuľového ovocia )
  • 100 ml polotučného mlieka

Postup

Mixérom vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom a potom postupne pridávame nakrájané jahody a mlieko. Dáme asi na hodinu do chladničky schladiť.

Ak máte namiesto sladkej chuti jahôd radšej niečo kyslejšie, vyskúšajte citrónový zákusok.

Ovocný šalát

  • 1/2 jablka
  • 1/2 pomaranča
  • 1 kivi
  • 10 odkôstkovaných višní
  • šťava z 1/2 limetky
  • 150 ml bieleho jogurtu

Postup

Jablko nakrájame na kocky a dáme do misy. Pridáme mesiačiky pomaranča, na kolieska nakrájané kivi, odkôstkované višne a limetovú šťavu. Na ovocie nalejeme jogurt.

Letné želé

  • 2 jablká
  • asi 500 ml vody
  • 1 balíček práškového ovocného želé s broskyňovou príchuťou
  • 4 dezertné misky

Postup

Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kúsky, zalejeme vodou ( 100 ml ) a podusíme domäkka. Šťavu z dusených jabĺk zlejeme a doplníme do 500 ml vodou. Jablká rozdelíme do misiek. Na prípravu želé uvedieme šťavu s vodou do varu, vsypeme ovocné želé, odstavíme zo sporáka a ručne metličkou dôkladne zamiešame. Hotové želé nalejeme do misiek a dáme stuhnúť do chladničky minimálne na 5 hodín.

Škoricový tvarohový shake

  • 100 g jemného tvarohu
  • 50 ml polotučného mlieka alebo bieleho jogurtu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice

Postup

Tvaroh zmiešame s jogurtom a škoricou.