Dezerty
Niekedy je potrebné osladiť si život. odborníci vravia, že priveľa cukru škodí, preto sme si pripravili pár zdravých receptov na chutné dezerty.
- 3 balenia cottage cheese ( biely )
- 1 čajová lyžička vanilínového cukru
- 2 pomaranče
- 1 polievková lyžica práškovej želatíny
- 50 g cereálnych sušienok
- ovocie na ozdobenie
Cottage cheese zmiešame s vanilínovým cukrom a so šťavou z jedného pomaranča. Želatínu rozpustíme v 100 ml vody podľa návodu a mierne ju zohrievame, kým neostane číra. Dáme trocha vychladnúť a vmiešame do ochuteného syra.
Sušienky rozmrvíme rukou, druhý pomaranč nakrájame na kúsky a vmiešame do 2/3 syrovej zmesi. Hmotu vlejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, doplníme zvyšnou syrovou zmesou a dáme na 2 – 3 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme ovocím a nakrájame na 10 – 12 kúskov.
Ananásový koktail
- 150 g ananásu
- 100 ml nízkotučného kefíru
- niekoľko čerstvých mätových lístkov
Postup
Ananás nakrájame na malé kocky, zalejeme kefírom a dôkladne zmixujeme. Koktail ozdobíme posekanými mätovými lístkami.
Chladená jahodová pochúťka
- 50 ml kyslej smotany
- 1/2 čajovej lyžičky vanilínového cukru
- 100 g jahôd ( alebo iného bobuľového ovocia )
- 100 ml polotučného mlieka
Postup
Mixérom vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom a potom postupne pridávame nakrájané jahody a mlieko. Dáme asi na hodinu do chladničky schladiť.
Ak máte namiesto sladkej chuti jahôd radšej niečo kyslejšie, vyskúšajte citrónový zákusok.
Ovocný šalát
- 1/2 jablka
- 1/2 pomaranča
- 1 kivi
- 10 odkôstkovaných višní
- šťava z 1/2 limetky
- 150 ml bieleho jogurtu
Postup
Jablko nakrájame na kocky a dáme do misy. Pridáme mesiačiky pomaranča, na kolieska nakrájané kivi, odkôstkované višne a limetovú šťavu. Na ovocie nalejeme jogurt.
Letné želé
- 2 jablká
- asi 500 ml vody
- 1 balíček práškového ovocného želé s broskyňovou príchuťou
- 4 dezertné misky
Postup
Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kúsky, zalejeme vodou ( 100 ml ) a podusíme domäkka. Šťavu z dusených jabĺk zlejeme a doplníme do 500 ml vodou. Jablká rozdelíme do misiek. Na prípravu želé uvedieme šťavu s vodou do varu, vsypeme ovocné želé, odstavíme zo sporáka a ručne metličkou dôkladne zamiešame. Hotové želé nalejeme do misiek a dáme stuhnúť do chladničky minimálne na 5 hodín.
Škoricový tvarohový shake
- 100 g jemného tvarohu
- 50 ml polotučného mlieka alebo bieleho jogurtu
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
Postup
Tvaroh zmiešame s jogurtom a škoricou.