Desatoro o potravin. doplnkoch
Potravinové doplnky majú vašu stravu obohacovať, nie ju nahrádzať. Nemali by ste ich užívať na vyrovnanie nedostatkov vzniknutých tým, že jete málo zeleniny, ovocia a celozrnných potravín.
Potravinové doplnky nemôžu napraviť škody napáchané zlozvykmi a nevhodným spôsobom života, ako je fajčenie, zvýšená konzumácia alkoholu, nedostatok pohybu a pod.
Reklama sa nás niekedy snaží presvedčiť, že doplnky získané z prírodných zdrojov sú stopercentne prírodné. Väčšina potravinových doplnkov, nech už pochádza z akéhokoľvek zdroja, však už bola určitým spôsobom spracovaná.
Na každom balení potravinového doplnku si prečítajte etiketu a neprekračujte odporúčané dávky.
Na každom balení potravinového doplnku by mal byť uvedený údaj, ako a kde doplnok užívať – nalačno, pri jedle, s pohárom vody a pod. Riaďte sa návodom na užívanie !
Skôr ako začnete potravinový doplnok užívať, nezabudnite si prečítať zoznam prísad. Je to dôležité pre tých, ktorí trpia alergiou na niektorú z uvedených látok.
Potravinové doplnky, najmä rastlinné, môžu mať výrazné účinky. Sledujte svoje reakcie, pri prvých príznakoch ťažkostí prestaňte doplnok užívať.
Veľmi mladí ľudia, tehotné ženy a dojčiace ženy a starí ľudia by sa mali pred užívaním potravinového doplnku poradiť s lekárom.
Ak ste chorí alebo trpíte na chronickú chorobu, poraďte sa o užívaní potravinových doplnkov sa svojím lekárom. Niektoré doplnky môžu ovplyvniť pôsobenie a účinnosť liekov. Váš lekár by mal vedieť o všetkých prípravkoch, ktoré užívate.
Sledujte údaje o lehote, do ktorej by sa mal prípravok spotrebovať. Po jej uplynutí už prípravok neužívajte.
Mnohé štúdie potvrdili, že vitamíny pôsobia nielen preventívne, ale sú aj vhodnými prostriedkami na liečbu mnohých chorôb. Vie sa, že vitamíny sú veľmi dôležité pre správnu funkciu organizmu, pretože sa zúčastňujú na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Sú schopné aj spomaľovať degeneratívne procesy spôsobené starnutím a posilňujú naše imunitné, biochemické a intelektuálne reakcie.
Vitamíny nedodávajú energiu, ale musia byť súčasťou stravy, aby náš organizmus fungoval efektívne a odolával chorobám. Náš organizmus si sám dokáže v určitom množstve vytvoriť jediné dva vitamíny, a to vitamín D a vitamín K.
Pri nedostatku vitamínov vznikajú v organizme stavy, ktoré nazývame hypovitaminóza. Môže nastať aj pri niektorých chorobách, keď organizmus nie je schopný vstrebávať vitamíny. Nedostatok vitamínov sa prejavuje poruchami rozličných funkcií organizmu, ktoré môžu vyústiť až do vážnej choroby.
Naopak, pri nadbytočnom príjme vitamínov môže nastať ich predávkovanie a vznikne stav organizmu, ktorý označujeme ako hypervitaminóza. Tento stav odznie, ak daný vitamín vylúčime zo stravy. Zdravotné ťažkosti však môžu spôsobiť aj vysoké dávky a dlhodobo podávané vitamíny.
Vitamíny sa delia do dvoch skupín:
- Vitamíny rozpustné v tukoch – Vitamíny A, D, E a K sú rozpustné v tukoch a vďaka tomu sa môžu ukladať do tukových zásob tela. Horšie sa z organizmu vylučujú a v organizme môže nastať ich nadmerné nahromadenie, čo má za následok škodlivú reakciu.
- Vitamíny rozpustné vo vode – Zvyšné vitamíny sú rozpustné vo vode a z tela sa rýchlo vylučujú.