Čokoládový koláč s arašidovým maslom

Jednoduchý fit koláč z dostupných surovín môže potešiť chuťové poháriky napríklad aj vo vianočnom čase. Dezert je nenáročný na prípravu a zároveň aj zdravý.
Zdravé vianočné pečenie totiž môže chutiť rovnako dobre ako tučné a presladené “klasiky”.
Dobrú chuť!
Suroviny na základ
- 150 g ľubovoľných sušienok (Bebe,…)
- trocha mlieka/vody
Suroviny na plnku
- 170 g arašidového masla
- 230 g hustého gréckeho jogurtu alebo jemného tvarohu (príp. bezlaktózový)
- práškové sladidlo (stévia, xylitol) alebo flavdrops
- štipka soli
- vanilková esencia Dr. Oetker (nemusí byť)
Postup
- Na základ si treba pomlieť sušienky a pridať troška mlieka/vody, kým vznikne lepivé cesto, ktoré sa natlačí do tortovej formy s priemerom 18 cm a dá zapiecť na 150 stupňov asi na 10-15 minút.
- Na plnku treba dobre rozmiešať arašidové maslo, grécky jogurt alebo tvaroh, pridať sladidlo podľa chuti, štipku soli a trocha vanilkovej esencie.
- Krém sa vyleje na vychladnutý predpečený korpus a dá do chladničky na 20 min.
- Na polevu treba v mikrovlnke alebo v hrnci roztopiť spolu 5 g kakaa, 15 g medu alebo iného sirupu (javorový, ďatľový) a 10 g kokosového oleja.
- Keď je poleva hladká stačí ju naliať na vychladnutý koláč, ozdobiť a dať ešte stuhnúť do chladničky (najlepšie cez noc).