Čokoládový koláč s arašidovým maslom

Jednoduchý fit koláč z dostupných surovín môže potešiť chuťové poháriky napríklad aj vo vianočnom čase. Dezert je nenáročný na prípravu a zároveň aj zdravý.

Zdravé vianočné pečenie totiž môže chutiť rovnako dobre ako tučné a presladené “klasiky”.

Dobrú chuť!

Suroviny na základ

  • 150 g ľubovoľných sušienok (Bebe,…)
  • trocha mlieka/vody

Suroviny na plnku

  • 170 g arašidového masla
  • 230 g hustého gréckeho jogurtu alebo jemného tvarohu (príp. bezlaktózový)
  • práškové sladidlo (stévia, xylitol) alebo flavdrops
  • štipka soli
  • vanilková esencia Dr. Oetker (nemusí byť)

Postup

  1. Na základ si treba pomlieť sušienky a pridať troška mlieka/vody, kým vznikne lepivé cesto, ktoré sa natlačí do tortovej formy s priemerom 18 cm a dá zapiecť na 150 stupňov asi na 10-15 minút.
  2. Na plnku treba dobre rozmiešať arašidové maslo, grécky jogurt alebo tvaroh, pridať sladidlo podľa chuti, štipku soli a trocha vanilkovej esencie.
  3. Krém sa vyleje na vychladnutý predpečený korpus a dá do chladničky na 20 min.
  4. Na polevu treba v mikrovlnke alebo v hrnci roztopiť spolu 5 g kakaa, 15 g medu alebo iného sirupu (javorový, ďatľový) a 10 g kokosového oleja.
  5. Keď je poleva hladká stačí ju naliať na vychladnutý koláč, ozdobiť a dať ešte stuhnúť do chladničky (najlepšie cez noc).