Čo mám jesť a kedy
Raňajky, obed, večera, ľahká desiata, či olovrant by mali mať v jedálnom lístku svoje pevné miesto aj počas chudnutia. Keďže večer a v noci je požiadavka tela na energiu nižšia ako cez deň, večera by v porovnaní s obedom mala byť menej výdatná. Večerné jedlo nám dodáva energiu na záver dňa, prispieva k udržaniu hladiny krvného cukru, a tým pomáha aj kontrolovať pocit hladu a sýtosti.
Ak chcete schudnúť, dôležité je, aby večerné jedlo neobsahovalo potraviny s vysokým obsahom cukru a tuku. Vhodné je ľahko stráviteľné mäso a ryby, zeleninové jedlá a zeleninové šaláty, ľahké polievky nezahustené zápražkou, netučné syry. Nevhodné sú vyprážané, mastné a sladké jedlá ako aj napríklad kukuričné lupienky, prezreté ovocie a ovocné šťavy, husté prívarky, cestoviny, pizza a podobne.
Light výrobky
Označenie light nie je zárukou nízkeho príjmu energie a chudnutia. Počas chudnutia nie je vhodné zamerať sa výlučne na konzumáciu light výrobkov. Úspora energie, ktorú sľubujú je obyčajne veľmi malá a pri dennej energetickej bilancii zanedbateľná. Light výrobok, ktorý obsahuje menej tuku, môže mať oproti bežnému výrobku vyšší obsah cukru.
A naopak, ak obsahuje menej cukru, obyčajne obsahuje viac tuku. V takomto prípade môže byť energetická hodnota potraviny v porovnaní s bežným výrobkom aj vyššia. Light potraviny majú zmenené senzorické vlastnosti a chutia umelo. Vyvolávajú mylný dojem diétnej potraviny, a preto si ich konzumenti často dovolia zjesť aj viac, a tak prijmú oveľa viac energie, ako si myslia.
Jesť po piatej ?
Schudnúť môžete aj vtedy, keď budete jesť neskôr ako po piatej hodine popoludní. Nemusíte sa báť, ak máte správne nastavenú diétu, schudnete aj vtedy, keď budete večerať o 19:00 hodine alebo aj neskôr. Dôležité je, aby ste posledné denné jedlo prijali najneskôr tri hodiny pred spaním. Porcia jedla by nemala byť veľká a obsah sacharidov by mal byť redukovaný. Vhodné je jedlo s vyšším obsahom bielkovín a zeleniny, či už vo forme studenej alebo teplej večere.
Čerstvá zelenina
Zelenina podporuje chudnutie, má výbornú sýtiacu schopnosť a nízku energetickú hodnotu. Zelenina by nemala chýbať v žiadnej redukčnej diéte. Je prirodzeným zdrojom vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a ďalších fytonutrientov, a tiež zdrojom vlákniny.
V porovnaní s inými potravinami je jej energetická hodnota najnižšia. Obsahuje len 40 až 460 kj v 100 gramoch. Chuť čerstvej zeleniny alebo zeleninových šalátov zlepšia pridané bylinky, biely jogurt, prírodný syr, tvaroh, rastlinný olej alebo koreniny.
Zeleninové jedlá sú chutné a nenáročné na prípravu. Pri redukčnej diéte si doprajte aj zeleninové polievky, varenú, dusenú, grilovanú alebo zapekanú zeleninu. Zeleninu tepelne upravujte krátko, iba nevyhnutne potrebný čas. Dlhé varenie znižuje jej výživovú hodnotu a zvyšuje glykemický index.
Pozor! Nesprávna kuchynská príprava, ako je napríklad vysmážanie, či zapekanie so šľahačkovou smotanou a tučnými syrmi môže aj zo zeleninového jedla urobiť kalorickú bombu.
Pri snahe o zdravý životný štýl, poprípade snahách o chudnutie je okrem stravy dôležité dodržiavať pravidelné cvičenie. Tieto cviky na nohy, ruky a iné svalové partie dopomôžu rýchlejšiemu chudnutiu.