Chutné a zdravé polievky
Polievky sú veľmi jednoduché na prípravu, no svojim zložením môžu byť výdatným pbedom či večerou.
- 300 ml zeleninového vývaru
- 150 g brokolice
- muškátový oriešok
- soľ
- mleté čierne korenie
Do vriaceho zeleninového vývaru vložíme umytú a na ružičky rozobratú brokolicu. Ochutíme strúhaným muškátovým orieškom a varíme asi 10 minút. Potom polievku rozmixujeme a podľa chuti osolíme a okoreníme.
Falošná hovädzia polievka
- 1 väčšia cuketa
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- polievkové ochucovadlo
- soľ
- 1 polievková lyžica petržlenovej vňate
Postup
Cuketu ošúpeme, nakrájame na kocky aj s jadierkami a dáme do hrnca. Pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, 300 ml vody, ochutíme polievkovým ochucovadlom a soľou a varíme 10 minút. Pred podávaním ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou.
Paradajková polievka so syrom
- 50 g paradajkového pyré
- 2 paradajky
- malý kúsok celej škorice
- 2 klinčeky
- celé nové korenie
- soľ
- 50 g tvrdého syra
- čerstvá bazalka
Postup
Paradajkové pyré rozmiešame v 300 ml studenej vody. Pridáme ošúpané a nadrobno nakrájané paradajky, škoricu, klinčeky, korenie, soľ a pomaly varíme asi 10 minút. Pred podávaním pridáme do polievky nastrúhaný syr a ozdobíme bazalkovými listami.
Polievka z tekvice hokkaido
- 1 šalotka
- 1/2 polievkovej lyžice olivového oleja
- 100 g tekvice hokkaido
- soľ
- zmes sušenej zeleniny a korenia
- muškátový oriešok
- 50 ml kyslej smotany
- 1/2 čajovej lyžičky tekvicového oleja
- 10 opečených tekvicových jadierok
Postup
Šalotku opražíme na oleji. Tekvicu dobre umyjeme a aj so šupou nakrájame na kocky. Pridáme 300 ml vody, soľ, zmes sušenej zeleniny a korenia a uvaríme domäkka. Pred dovarením ochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom. Uvarenú tekvicu zmixujeme na kašu a premiešame kyslú smotanu. Tekvicový olej a jadierka pridáme do polievky až pred servírovaním.
Pórovo – hubová polievka
- 50 g póru
- 50 g čerstvých húb
- 1/2 polievkovej lyžice oleja
- soľ
- muškátový oriešok
- mletá červená paprika
- 1 polievková lyžica petržlenovej vňate
Postup
Pór pokrájaný na kolieska a huby opražíme na oleji. Pridáme soľ, nastrúhaný muškátový oriešok a mletú papriku. Prilejeme 300 ml vody a varíme 15 minút. Napokon dochutíme posekanou petržlenovou vňaťou.
Vajcová polievka
- 1 čajová lyžička oleja
- 1 menšia cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1/4 zeleru
- soľ
- drvená rasca
- 1/2 vajca
- 1 čajová lyžička posekanej pažítky
Postup
Na oleji opražíme nastrúhanú cibuľu. Prilejeme 300 ml vody a pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler. Ochutíme soľou a drvenou rascou a varíme na miernom plameni asi 20 minút. Potom polievku uvedieme do varu a opatrne prilejeme vajce rozšľahané vidličkou a varíme asi minútu. Pred podávaním posypeme pažítkou.
Vývar z hydinového mäsa
- 100 g hydinového mäsa
- soľ
- mleté čierne korenie
- polievkové ochucovadlo
- 1/2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1/2 kalerábu
- 1/4 zeleru
Postup
Mäso rozkrojíme na dva plátky, zalejeme 300 ml vody, osolíme, okoreníme, dochutíme polievkovým ochucovadlom a dáme variť. Keď začne voda vrieť, znížime teplotu a ďalej varíme 20 minút. Potom do vývaru pridáme cibuľu, nakrájanú koreňovú zeleninu a varíme 25 minút.