Chutná zeleninová polievka
Experimentovať v kuchyni sa niekedy skutočne oplatí. Zeleninová polievka, ako ju poznáme z detstva – koreňová zelenina, sem tam hrášok či fazuľka – sa dá vždy vylepšiť. Predstava spojenia paradajky s petržleňom či mrkvou asi nie je veľmi vábivá, no v tomto prípade skutočne netreba pochybovať, lebo vo finále ide o zaujímavé a veľmi chutné spojenie.
Tu je náš tip na možno netypickú zeleninovú polievku. Recept je cca pre 4 osoby.
Ingrediencie
Na prípravu chutnej zeleninovej polievky potrebujeme:
- 3 stredne veľké petržleny
- 5 stredne veľkých mrkiev
- 1/2 cibule
- 1 stredne veľkú cuketu
- 2 strapcové rajčiny
- morskú soľ
- olivový olej
- štipku mletého čierneho korenia
- 1,5 čl mletej sladkej papriky
- 1 čl mletej rasce
- 1,5 mletého kumínu
- 2 čl sušenej majoránky
- čerstvú petržleňovú vňať
Tieto suroviny následne spracujeme podľa dole uvedeného postupu.
Postup
Najskôr očistíme petržlen, mrkvy a cibuľu. Koreňovú zeleninu nakrájame na celé kolieska alebo polmesiačiky a spoločne s najemno nakrájanou cibuľou zalejeme 1 litrom vody alebo od oka podľa potreby. Ochutíme soľou, koreninami a majoránkou. Varíme, až kým nám to celé nezovrie, resp. kým nám dostatočne nezmäkne koreňová zelenina.
Pridáme na polmesiačiky nakrájanú cuketu, olivový olej a najemno nakrájanú čerstvú petržleňovú vňať. Varíme ešte asi 15 minút a napokon pridáme na kúsky nakrájané rajčiny. Všetko varíme ešte cca 10 minút. Dobrú chuť!
Pokiaľ máte chuť nabudúce vyskúšať niečo exotickejšie, jasnou voľbou by pre vás mala byť ázijská polievka s cestovinami.