Chutná zeleninová polievka

zeleninova-polievka

Experimentovať v kuchyni sa niekedy skutočne oplatí. Zeleninová polievka, ako ju poznáme z detstva – koreňová zelenina, sem tam hrášok či fazuľka sa dá vždy vylepšiť. Predstava spojenia paradajky s petržleňom či mrkvou asi nie je veľmi vábivá, no v tomto prípade skutočne netreba pochybovať, lebo vo finále ide o zaujímavé a veľmi chutné spojenie.

Tu je náš tip na možno netypickú zeleninovú polievku. Recept je cca pre 4 osoby.

Ingrediencie

Na prípravu chutnej zeleninovej polievky potrebujeme:

  • 3 stredne veľké petržleny
  • 5 stredne veľkých mrkiev
  • 1/2 cibule
  • 1 stredne veľkú cuketu
  • 2 strapcové rajčiny
  • morskú soľ
  • olivový olej
  • štipku mletého čierneho korenia
  • 1,5 čl mletej sladkej papriky
  • 1 čl mletej rasce
  • 1,5 mletého kumínu
  • 2 čl sušenej majoránky
  • čerstvú petržleňovú vňať

Tieto suroviny následne spracujeme podľa dole uvedeného postupu.

Postup

Najskôr očistíme petržlen, mrkvy a cibuľu. Koreňovú zeleninu nakrájame na celé kolieska alebo polmesiačiky a spoločne s najemno nakrájanou cibuľou zalejeme 1 litrom vody alebo od oka podľa potreby. Ochutíme soľou, koreninami a majoránkou. Varíme, až kým nám to celé nezovrie, resp. kým nám dostatočne nezmäkne koreňová zelenina.

Pridáme na polmesiačiky nakrájanú cuketu, olivový olej a najemno nakrájanú čerstvú petržleňovú vňať. Varíme ešte asi 15 minút a napokon pridáme na kúsky nakrájané rajčiny. Všetko varíme ešte cca 10 minút. Dobrú chuť!

Pokiaľ máte chuť nabudúce vyskúšať niečo exotickejšie, jasnou voľbou by pre vás mala byť ázijská polievka s cestovinami.